2.1.2018 9:30

4.000 συνδημότες εξυπηρετήθηκαν το 2.017 από τις δημοτικές προνοιακές δομές

            Κλείνοντας μια χρονιά (2017), που παρήλθε και εισερχόμενοι σε μια νέα (2018), θεωρώ υποχρέωσή μου να αναφέρω επιγραμματικά, ορισμένα μόνο από όσα πραγματοποιήθηκαν στον τομέα Πρόνοιας του Δήμου Χίου.

            Καταρχήν, πρέπει να πω ότι όταν αναλάβαμε ως δημοτική Αρχή (τον Σεπτέμβριο του 2014) το τμήμα Πρόνοιας –της αντίστοιχης Δ/νσης του Δήμου– διέθετε μόλις 5 υπαλλήλους. Και δεν διέθετε ούτε έναν Κοινωνικό Λειτουργό (τα ανάλογα περιστατικά αντιμετώπιζαν Κοινωνικοί Λειτουργοί άλλων δομών και δράσεων). Σήμερα, στο τμήμα Πρόνοιας του Δήμου υπηρετούν 18-20 εργαζόμενοι, η πλειοψηφία των οποίων είναι Κοινωνικοί Λειτουργοί (3), Ψυχολόγοι (2), Κοινωνιολόγοι (2), Παιδαγωγός, Επισκέπτρια Υγείας, κ.α., που έχουν εξειδικευμένο αντικείμενο ενασχόλησης (π.χ. διαμεσολαβητής ΡΟΜΑ,), αλλά και διοικητικοί υπάλληλοι.

            Υλοποιήσαμε αυτό που είχαμε δεσμευτεί στο Χιώτη δημότη, τον Μάιο του 2014, δηλαδή την επαρκή στελέχωση των Υπηρεσιών Πρόνοιας και την πλήρη ανάπτυξη των δομών που αυτή μπορεί να εποπτεύσει.

            Έπειτα, παραλάβαμε ένα Κοινωνικό Παντοπωλείο επί μήνες κλειστό (το Σεπτέμβριο του 2014), που μέχρι τότε λειτουργούσε μόλις δυο απογεύματα της εβδομάδος και το στελεχώσαμε. Διαθέσαμε το τριπλάσιο ποσό (90.000 ευρώ) από αυτό που διέθετε ο Δήμος παλαιότερα (30.000 ευρώ) για την προμήθεια τροφίμων, ενώ με την καθιέρωση της ηλεκτρονικής κάρτας των δικαιούχων κατορθώσαμε να εξοικονομήσουμε περίπου 25.000 ευρώ το χρόνο (από εκπτώσεις, αλλά και την πληρωμή των ποσοτήτων που πραγματικά προμηθεύονταν οι δικαιούχοι και όχι του συνόλου της προβλεπόμενης προμήθειας -που είναι σαφώς μικρότερες της προϋπολογισθείσας δαπάνης-), επανατροφοδοτώντας και ενισχύοντας περαιτέρω τους αντίστοιχους Κωδικούς της Πρόνοιας για ίδιες ή παρόμοιες δράσεις. Το Παντοπωλείο λειτουργεί, πλέον, καθημερινά 07.00 - 15.00 ενώ διαθέτει και Κοινωνική Λειτουργό. Επίσης, εξοπλίστηκε με 3 καταψύκτες οπότε μπορεί να διανείμει και φρέσκα προϊόντα, κρέας, τυρί, γάλα, κλπ, κάτι που στο παρελθόν δεν γινόταν.

            Το 2017 ήταν μια πολύ πλούσια, σε δράση και παραγωγή έργου, χρονιά για τα προνοιακά ζητήματα στο Δήμο Χίου.

            Χρηματοδοτηθήκαμε με 200.000 ευρώ από το πρόγραμμα ΤΕΒΑ (Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας Απόρων) για την προμήθεια τροφίμων και ειδών καθαριότητας και υγιεινής των νοικοκυριών και με 260.000 ευρώ για το Κοινωνικό Παντοπωλείο και Φαρμακείο (στο Κοινωνικό Φαρμακείο, που επίσης λειτουργεί 07.00 - 15.00, υπηρετούν μια Φαρμακοποιός και μια Βοηθός Φαρμακοποιού-υπεύθυνη της δομής).

Χρηματοδοτηθήκαμε, ακόμη, για 3 χρόνια –ήδη νωρίτερα– για τη λειτουργία του Κέντρου Συμβουλευτικής Γυναικών.

Χρηματοδοτηθήκαμε, για 3 χρόνια, προκειμένου να ιδρύσουμε και λειτουργήσουμε το Κέντρο Κοινότητας (προνοιακό ΚΕΠ- Κέντρο Εξυπηρέτησης για προνοιακά και κοινωνικά ζητήματα), που ξεκίνησε τη δράση του τον Ιούλιο του 2017.

Κατορθώσαμε να φέρουμε στη Χίο, πάνω από 100 τόνους τροφίμων και φρούτων συνολικά, είτε μέσα από δωρεές, χορηγίες ιδιωτών και φορέων, αλλά και αγροτικούς συνεταιρισμούς που χρηματοδοτούνται από το Υπουργείο Γεωργίας μέσω ειδικών προγραμμάτων. Αυτά τα τρόφιμα δόθηκαν επιπλέον των τακτικών διανομών σε εμπερίστατους συμπολίτες μας και σε συλλόγους που έχουν μέλη εκ των ευπαθών κοινωνικά ομάδων.

Ξεκινήσαμε τη διαδικασία μετεγκατάστασης του Κέντρου Συμβουλευτικής Γυναικών από το Χαλκειός στην πόλη (έπειτα από παρότρυνση της προέδρου του ΚΕΘΙ –Κέντρου Έρευνας για Θέματα Ισότητας, που μας επισκέφθηκε πέρυσι), ώστε να είναι εύκολα προσβάσιμο σε όσες συμπολίτισσές μας το χρειάζονται.

Επιδοτήσαμε, από χρήματα του Δήμου Χίου, περίπου 15 συμπολίτες μας οι οποίοι είτε διαβιούσαν κάτω από απάνθρωπες συνθήκες (δίχως ηλεκτρικό ρεύμα και νερό), είτε ήσαν τελείως άστεγοι (με -τρόπον τινά- επιδότηση ενοικίου, για κάποιους μήνες, μέχρι να ορθοποδήσουν), είτε υποβλήθηκαν σε βαριές χειρουργικές επεμβάσεις, άποροι όντες.

Ενισχύσαμε ηθικά και υλικά 30 μονογονεικές οικογένειες και άλλους 30 γονείς με παιδιά βρεφικής ηλικίας.

Στείλαμε για φιλοξενία σε ιδρύματα έξι (6) συμπολίτες μας που, είτε δεν ήσαν αυτοεξυπηρετούμενοι είτε είχαν εγκαταλειφθεί από συγγενείς ή οικεία τους πρόσωπα.

Εντατικοποιήσαμε τη συνεργασία μας με την Ι. Μητρόπολη Χίου, τον Ερυθρό Σταυρό (εθελόντριες του οποίου συνδράμουν πάντοτε στις έκτακτες διανομές του Κοινωνικού μας Παντοπωλείου και γι΄αυτό τις ευχαριστούμε θερμά και δημόσια), τον Σύνδεσμο Πολυτέκνων Χίου, το Σύλλογο Τριτέκνων, το Σύλλογο Διαβητικών, την «ΚΙΒΩΤΟ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ-ΑΙΠΟΥΣ», τις Δικαστικές Φυλακές Χίου, το πρόγραμμα «ΨΥΧΑΡΓΩΣ» του Νοσοκομείου. Ξεκινήσαμε μια στενή συνεργασία με το Σύλλογο Καρκινοπαθών Χίου, τα ΑμεΑ και τα Γηροκομεία Χίου «ΖΩΡΖΗΣ ΜΙΧΑΛΗΝΟΣ» και Καρδαμύλων «ΑΓΙΑ ΜΑΡΙΝΑ». Ειδικά, για το Σύλλογο Πολυτέκνων και το Γηροκομείο «ΖΩΡΖΗΣ ΜΙΧΑΛΗΝΟΣ» συγκεντρώσαμε 3-4 φορές, κατά τη διάρκεια του έτους, ικανή ποσότητα τροφίμων που τους παραδώσαμε.

Επίσης, διαθέσαμε γραφική ύλη σε μαθητές πολύτεκνων οικογενειών.

Καθιερώσαμε τις συμβουλευτικές ομάδες γονέων σε σχολεία της Α΄/θμιας Εκπαίδευσης στην πόλη.

Όλες οι χρηματοδοτήσεις, που λάβαμε ξεπερνούν το 1.000.000 ευρώ και οι συμπολίτες μας που ωφελήθηκαν ή/και εξυπηρετήθηκαν μέσα στο 2017 ξεπερνούν τους 4.000!   

Όλες αυτές οι δράσεις, είναι επιπλέον των γνωστών «τετριμμένων» που αφορούν τις χορηγήσεις των κρατικών επιδομάτων αναπηρίας, που αφορούν περί τους 800 συμπολίτες μας.

Το ίδιο και οι χορηγήσεις δωρεάν ακτοπλοϊκών εισιτηρίων, που αγγίζουν τα 80- 100 ετησίως, και χορηγούνται σε άπορους συμπολίτες μας για τη μετάβασή τους εκτός Χίου για ιατρικούς και άλλους προσωπικούς λόγους. 

Αυτά και πολλά άλλα, που δεν είναι δυνατόν να λεχθούν, έγιναν το 2017.

Σκοπός και στόχος μας για το 2018 είναι:

1) Να κατορθώσουμε, μέσα στο Β΄εξάμηνο, να γίνει η διανομή των τροφίμων του Κοινωνικού Παντοπωλείου από διμηνιαία σε μηνιαία βάση (δηλαδή κάθε μήνα).

2) Να μετακομίσουν οι υπηρεσίες πρόνοιας σε άλλο κτίριο (εκτός πρώην κινηματοθεάτρου REX- που πρέπει να επισκευαστεί και παραδοθεί στον Πολιτισμό), επίσης προσβάσιμο και καλύτερο, στο κέντρο της πόλης.

3) Να επεκταθούν οι ομάδες συμβουλευτικής γονέων και σε σχολεία της Β/θμιας Εκπαίδευσης.

            4) Να ιδρυθεί άλλο ένα ΚΔΑΠ ΑμεΑ στο Δήμο μας, για τη δημιουργική απασχόληση ατόμων με αναπηρία.

            Στην όλη προσπάθειά μας αυτή, ζητούμε την αρωγή και συνδρομή όλων των συμπολιτών μας, μιας και κανένας μας δεν περισσεύει.

            Καλή χρονιά και δημιουργική, ευλογημένη από τον Θεό, με στοργή στο συνάνθρωπό μας !

Αγάπη, ειρήνη και χαρά να σκορπίσουμε γύρω μας αλλά -κυρίως- μέσα μας !  

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ