Η αγορά της Χίου και το κέντρο της πόλης είναι στην ουσία ταυτισμένα και το ένα στηρίζει το άλλο. Τις τελευτές δεκαετίες η αγορά της Χίου αναπτύχτηκε με γοργούς ρυθμούς βοηθώντας σε μεγάλο βαθμό την τοπική οικονομία. Δεν έγιναν όμως και οι απαιτούμενες παρεμβάσεις που θα έκαναν το κέντρο της πόλης και την αγορά φιλικότερη σε εργαζόμενους και καταναλωτές, βάζοντας τα θεμέλια για το μέλλον της. Σήμερα τα πράγματα έχουν αλλάξει δραματικά, λόγο της οικονομικής κρίσης και της συνεχώς μειωμένης αγοραστικής δυνατότητας των νοικοκυριών, αλλά και της χαμηλής προσέκλυσης τουριστών από την Ευρώπη. Οι Τούρκοι επισκέπτες βοηθάνε αλλά δεν καλύπτουν το κενό που έχει δημιουργηθεί.
Τώρα όσο ποτέ είναι αναγκαίο να γίνουν οι κινήσεις-παρεμβάσεις που θα βοηθήσουν και θα στηρίξουν την αγορά ( καταναλωτές ,επισκέπτες ,τουρίστες, εργαζόμενους επιχειρηματίες).
Αναφέρομε στης παρεμβάσεις που έπρεπε να έχουν γίνει τις εποχές που έτρεχαν προγράμματα και χρήματα από ευρωπαϊκούς και κρατικούς πόρους. Αυτά που δεν έγιναν και πρέπει να γίνουν είναι πολλά και οι εποχές δύσκολες. Ας ξεκινήσουμε λιπών από τα απλά και απαραίτητα :
Η ομοιομορφία στις παρεμβάσεις είναι αναγκαία για να δίνει την αίσθηση του ενιαίου συνόλου, κέντρου της πόλης και αγοράς. Μέχρι σήμερα επικρατή ο αυτοσχεδιασμός των τεχνικών και πολιτικών παραγόντων της εκάστοτε δημοτικής αρχής, χωρίς μακρόπνοο σχεδιασμό.
Ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα, έχει να κάνει με την προσβασιμότητα αγοράς και πόλης. Απαραίτητη είναι η κατασκευή μεγάλων Πεζοδρομίων και πεζόδρομων όπου αυτό είναι αναγκαίο και απαραίτητο, καθιστώντας πόλη και αγορά επισκέψιμη από όλους, κάτι που σήμερα δεν υφίσταται, υπάρχουν δρόμοι στο κέντρο της αγοράς, που είναι πραγματικά απροσπέλαστοι για ηλικιωμένους ,ανθρώπους με αναπηρία και μητέρες με μικρά παιδιά.
Επαρκής φωτισμός σε όλη την αγορά, τον κήπο το κάστρο και το λιμάνι. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι πριν λίγα χρόνια φωτίζανε τα βουνά.
Αναπαλαιώσεις των προσόψεων των εξαιρετικών κτηρίων που βρίσκονται σε όλο το μήκος και πλάτος του κέντρου της πόλης μας και της αγοράς, αναδεικνύοντας τα πανέμορφα νεοκλασικά ξεχωριστής αρχιτεκτονικής που είναι δεκάδες και μπορούν να στολίσουν και να διαφημίσουν την πόλη μας.
Μετά την ολοκλήρωση του έργου πεζοδρόμησης της Απλωταριάς ως σημείο εκκίνησης πρέπει γρήγορα να φροντίσει ο Δήμος να παραγγέλλει της μελέτες εκείνες που θα δρομολογήσουν μια ολοκληρωμένη ανάπλαση του εμπορικού κέντρου και θα ενώνεται με της παρεμβάσεις που θα γίνουν σε κάστρο, πλατεία, κήπο, παραλία και Λιμάνι, δημιουργώντας το ενιαίο εκείνο σύνολο, που θα είναι φιλικό στον επισκέπτη τον καταναλωτή ,τον τουρίστα.
Άμεσα να γίνουν οι αναγκαίας μελέτες για την κατασκευή αντιπλημμυρικών έργων, τα οποία θα δώσουν λύση μια για πάντα στο πρόβλημα, που ταλαιπωρεί χρόνια τώρα κατοίκους καταστηματάρχες και επιχειρηματίες του κέντρου της πόλης.
Να γίνει διαβούλευση με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για το τι είδος τουριστική ανάπτυξη θέλουμε, στρεφόμενοι και στις αντίστοιχες παρέμβασης και προωθητικές κινήσεις για να έχουμε το αντίστοιχο αποτέλεσμα και να σταματήσουν οι επιφανειακές εκείνες παρεμβάσεις χωρίς σχεδιασμό. Καταστρώνοντας σχέδιο που θα βλέπει προς το μέλλων, μακροπρόθεσμο και με στόχο.
Κάποια στιγμή πρέπει να καταλάβουμε ότι η όποιας μορφής τουριστική ανάπτυξη θέλουμε ξεκινάει και από την Χίο (χώρα) όπως έγινε και γίνεται σε όλα τα νησιά του αιγαίου. Δεν πρέπει να μας διαφεύγει βέβαια και το πλεονέκτημα που μας δίνει ο λιμένας τον Μεστών όταν τον εκμεταλλευτούμε με τον κατάλληλο τρόπο, ως άλλη μία πύλη εισόδου του νησιού μας.
* Ο Φραγκίσκος Σέργης είναι αντιπρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Χίου
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.