Όποιοι στοιχειωδώς ασχολούνται με τα τοπικά θέματα, γνωρίζουν ήδη ότι ο νέος χώρος υγειονομικής ταφής Απορριμμάτων (Χ.Υ.Τ.Α) στον Πόδορα των Μαστιχοχωρίων (που απαίτησε πάνω από μια εικοσαετία για να δημιουργηθεί), δεν έχει ζωή περισσότερη από 18 χρόνια (με το ρυθμό και τον τρόπο που δημιουργούμε τα απορρίμματα) σε συνδυασμό με το ποσοστό ανακύκλωσης τους που βρίσκεται γύρω στο 5%!!. Σε άλλους Δήμους (με σωστή πολιτική ανακύκλωσης) πλησιάζει το 50%.
Να σημειωθεί ότι για τον Χ.Υ.Τ.Α. χρηματοδοτηθήκαμε από την Ε.Ε. με 8.000.000 ευρώ περίπου και δεσμεύσαμε ένα από τους πιο κατάλληλους χώρους που είναι ελάχιστοι στο νησί.
Ερώτημα: και τι πρέπει να κάνουμε;
Απάντηση: ότι οι δήμοι με προωθημένες αντιλήψεις που ενημερώνουν τους Δημότες για τα οφέλη ανταποδοτικής συμμετοχής τους, σε σύστημα ανακύκλωσης διαφορετικό από αυτό που ισχύει μέχρι σήμερα και στοιχίζει 174.000 ευρώ το χρόνο στους Δημότες αδιαφορώντας ποιος ανακυκλώνει και ποιος όχι.
Διαχρονικά οι κοινωνίες προχώρησαν με ένα από τους (3)τρεις πιο κάτω τρόπους:
1) Με το φιλότιμο και το καθήκον
2) Με την απειλή της δίωξης (Βούρδουλας) και
3) Με το κίνητρο του κέρδους
Μέχρι στιγμής εφαρμόζεται η πρώτη με ποσοστό ανακύκλωσης 5%. Για τη δεύτερη δε γίνεται λόγος σε δημοκρατικά κράτη όπως το δικό μας.
Απομένει η τρίτη, για την οποία η στήλη- καίτοι μη ειδική- θα επιχειρήσει μια προσέγγιση που περίπου εφαρμόζεται σε πραγματικά οργανωμένους δήμους στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Οι δημότες που εκδηλώνουν πρόθεση συμμετοχής σε ανταποδοτική ανακύκλωση, καταγράφονται, λαμβάνουν κωδικό και σακούλες από τον Δήμο με τον ίδιο , διαφόρων χρωμάτων (ένα για κάθε τύπο ανακυκλώσιμου υλικού).
Η οικογένεια στο σπίτι διαχωρίζει τα ανακυκλώσιμα υλικά (πλαστικό, χαρτί, γυαλί, αλουμίνιο, σίδηρος κ.λπ.), τα οποία και παραδίδει σε μονάδα παραλαβής ανακυκλώσιμων υλικών. Η τελευταία τα ζυγίζει κατά είδος και πιστώνει τις ποσότητες στον αντίστοιχο κωδικό του δημότη με απόδειξη παραλαβής κατά είδος και βάρος.
Καθ΄ορισμένα διαστήματα ή στο τέλος του χρόνου ενημερώνεται ο Δημότης για την αξία των ανακυκλώσιμων υλικών που προσκόμισε, η οποία επιστρέφεται απ΄ευθειας σε τραπεζικό λογαριασμό του.
Για τα οργανικά ανακυκλούμενα υλικά, όπως φλούδες, τσόφλια αβγών και λοιπά λαχανικά, είτε δίνονται ατομικοί κάδοι κομποστοποίησης ή δημιουργούνται ανά γειτονιά μεγαλύτεροι σε κοινόχρηστους χώρους στους οποίους αποτίθενται και προϊόντα κοπής χόρτων του τμήματος πρασίνου τα οποία με επιμέλεια διαβροχής και πιθανής αναμόχλευσης και προσθήκης χωμάτων μετατρέπονται σταδιακά σε φυτόχωμα, που διαμοιράζονται όσοι συμμετέχουν στην προσπάθεια.
Με αυτόν τον τρόπο εξοικονομείται χώρος στον ΧΥΤΑ, καύσιμα, φθορά αυτοκινήτων, ανταλλακτικά και απασχόληση προσωπικού από και προς τον ΧΥΤΑ που σήμερα μας λείπει.
Το κυριότερο είναι: η δυνατότητα ενεργοποίησης και συμμετοχής των πολιτών στη διαμόρφωση του κόστους συλλογής, μεταφοράς και απόθεσης απορριμμάτων, από την οποία εκτός της προσωπικής άμεσης ωφέλειας θα υπάρξει στο μέλλον αποφυγή μεγάλων οικογενειακών δαπανών (για τη δημιουργία ΝΕΟΥ Χ.Υ.Τ.Α.), ο οποίος είναι φυσικό να γίνει με τα χρήματα μας και όχι της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Συμπολίτες, συμπολίτισσες και αιρετοί τι λέτε; αξίζει τον κόπο οι δεύτεροι να το σχεδιάσετε ολοκληρωμένα και οι πρώτοι να ανταποκριθούμε;
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.