29.8.2014 13:59

Απαντάμε με αγώνα και αντίσταση στη φοροεπιδρομή στα σπίτια και τα χωράφια του λαού αντιστεκόμαστε στο στόχο του κεφαλαίου να συγκεντρώσει τη λαϊκή περιουσία σε λίγα χέρια

Ο ΕΝΦΙΑ(ενιαίος φόρος ιδιοκτησίας ακινήτων)  ενσωματώνει τους φόρους που είναι: αφενός το τάχα «έκτακτο» χαράτσι που επιβλήθηκε για πρώτη φορά το 2011 (ως ΕΕΤΗΔΕ) και πληρωνόταν μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ και αφετέρου ο ΦΑΠ, ο φόρος της μεγάλης ακίνητης περιουσίας, που επιβαλλόταν σε περιουσίες αντικειμενικής αξίας μεγαλύτερης των 200.000 ευρώ. Παραμένουν σε ισχύ (π.χ. το ΤΑΠ, το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας, το οποίο πληρώνεται μέσω ΔΕΗ από όλα τα νοικοκυριά, ανεξάρτητα από το αν είναι ιδιοκτήτες ή ενοικιαστές).     Tα εργατικά - λαϊκά νοικοκυριά, με ακίνητα αντικειμενικής αξίας μικρότερης των 200.000 ευρώ ως το 2011 δεν πλήρωναν ούτε το «έκτακτο» χαράτσι, ούτε και τον ΦΑΠ, τώρα με τον ΕΝΦΙΑ θα πληρώσουν: Για τα σπίτια τους, τα οικόπεδα, τα μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα αφού δεν υπάρχει κανένα αφορολόγητο όριο για την ακίνητη περιουσία, ούτε με βάση την αξία της, ούτε με βάση τα τετραγωνικά της. Επιπλέον, ο νέος φόρος και οι διάφοροι συντελεστές του αντιμετωπίζουν ενιαία τα κτίσματα, ανεξάρτητα από τη χρήση τους. Π.χ. 20 λαϊκές οικογένειες που κατοικούν σε μια πολυκατοικία 2.000 τ.μ. καλούνται να πληρώσουν αντίστοιχο φόρο με ένα γειτονικό σούπερ μάρκετ ή ξενοδοχείο 2.000 τ.μ., που τζιράρει εκατομμύρια ευρώ ετησίως. Για τα χωράφια τους με τον ίδιο συντελεστή ανεξάρτητα σε ποιο μέρος του νησιού βρίσκονται (λόφοι, ρεματιές ή παραθαλάσσια, καλλιεργίσημα ή μη).    Ο ΕΝΦΙΑ (πέρα από την εισπρακτική του συμβολή στοχεύει με τη μονιμοποίηση και διεύρυνση του χαρατσιού στη στέγη και στην περιουσία, να οδηγήσει σε συνδυασμό και με τη σταδιακή άρση των περιορισμών στους πλειστηριασμούς των σπιτιών για χρέη προς τις τράπεζες, αφού σφίγγει ακόμα περισσότερο η θηλιά γύρω απο το λαιμό του εργάτη – αυτοαπασχολούμενου – αγρότη, που αδυνατούν να πληρώσουν στις τράπεζες τις δόσεις των στεγαστικών δανείων και τα οποία από 1/1/2015 θα έρθουν αντιμέτωπα με την εφαρμογή του περιβόητου «Κώδικα Δεοντολογίας» της Τράπεζας της Ελλάδας, ο οποίος ανοίγει το δρόμο για μαζικά ξεσπιτώματα λαϊκών οικογενειών.     Ο «Κώδικας Δεοντολογίας» προβλέπει για τα «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια (τα οποία στο πρώτο 3μηνο του 2014 «σκαρφάλωσαν» στα 25 δισ. Ευρώ) και όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Γκ. Χαρδούβελης, θα γίνετε η μεταβίβαση της ιδιοκτησίας του ακινήτου στην τράπεζα και η διαμονή του δανειολήπτη σε αυτό έναντι ενοικίου, «για ορισμένη ελάχιστη χρονική περίοδο, συνήθως 5 έτη».

    Η στόχευση της αστικής τάξης στηριγμένη στις κατευθύνσεις της Ε.Ε. είναι να ενισχύσει τους όρους και τις προϋποθέσεις για συγκέντρωση της λαϊκής στέγης και περιουσίας σε ολοένα και λιγότερα χέρια. Αποκαλυπτικά είναι τα συγκριτικά στοιχεία για τις σχέσεις ιδιοκτησίας πάνω στις κατοικίες σε επίπεδο ΕΕ:

 

-- Σε ιδιόκτητη κατοικία χωρίς οικονομικά βάρη κατοικεί το 60,7% των νοικοκυριών στην Ελλάδα, έναντι του 38,4% των νοικοκυριών στην Ευρωζώνη. Στις πιο ανεπτυγμένες καπιταλιστικές οικονομίες το ποσοστό αυτό είναι ακόμα πιο χαμηλό (25,2% στη Γερμανία, 28,4% στη Βρετανία, μόλις 8,6% στη Σουηδία).

 

-- Σε ιδιόκτητη κατοικία με οικονομικά βάρη (δάνεια, υποθήκες κτλ.) κατοικεί το 15,2% των νοικοκυριών στην Ελλάδα, έναντι του (σχεδόν διπλάσιου) 28,5% των νοικοκυριών στην Ευρωζώνη.

 

-- Σε ενοικιασμένη κατοικία μένει το 18,2% των νοικοκυριών στην Ελλάδα, έναντι του 22,3% των νοικοκυριών στην Ευρωζώνη. Σε χώρες όπως η Γερμανία ή η Σουηδία το ποσοστό των νοικοκυριών που μένουν στο νοίκι είναι σημαντικά υψηλότερο (38,6% και 29,7% αντίστοιχα). Ενώ επιβάλεται ο ΕΝΦΙΑ που «γονατίζει» το λαό, εξασφαλίζονται πλήθος προκλητικών ελαφρύνσεων για το μεγάλο κεφάλαιο. Μεταξύ άλλων στο νόμο του ΕΝΦΙΑ:

 

-- Προβλέπονται τρανταχτές μειώσεις για τις βιομηχανίες και τα μεγάλα ξενοδοχεία. Οπως ανέφερε χαρακτηριστικά κατά τη διάρκεια της ψήφισης του νόμου για τον ΕΝΦΙΑ (Δεκέμβρης 2013) ο τότε υπουργός Οικονομικών, Γ. Στουρνάρας, οι ελαφρύνσεις αφορούν «μεγάλες βιομηχανίες και μεγάλα ξενοδοχεία, που είναι έντασης χώρου (!) και θα ήταν άδικο να πληρώσουν όλο το φόρο»...

 

-- Τρανταχτές ελαφρύνσεις ισχύουν και για τις μεγάλες συγκεντρωμένες εκτάσεις γεωργικής γης, για τις οποίες η μείωση του αρχικά προσδιοριζόμενου φόρου φτάνει στο 60% για εκτάσεις πάνω από 500 στρέμματα.

 

-- Φοροαπαλλαγές προβλέπονται για τις «εξωχώριες» (οφσόρ) εταιρείες, που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα.

 

Καλούμε σε αγωνιστική αντίσταση το λαό μέσα από τα συνδικάτα και τους φορείς και να απαιτήσει:

 

Tην κατάργηση όλων των χαρατσιών στη λαϊκή κατοικία

Την πλήρη φοροαπαλλαγή στη λαϊκή στέγη πρώτης ή δεύτερης κατοικίας

Καμία φορολογία στη αγροτική γη

Να καταργηθούν οι φοροαπαλλαγές στη μεγάλη ακίνητη περιουσία Να καταργηθεί ο έλεγχος του ΣΔΟΕ στα σπίτια επαγγελματιών Μονόδρομος για το λαό είναι η οργάνωση του αγώνα για να γίνει η λαϊκή αντεπίθεση για ένα άλλο δρόμο ανάπτυξης για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών με αποδέσμευση απο την Ε.Ε. και μονομερή διαγραφή του χρέους με εργατική – λαϊκή εξουσία.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ