Είχα γράψει πριν περίπου ενάμιση χρόνο, σε αυτήν εδώ τη στήλη, πόσο σημαντικό στοιχείο για έναν τόπο είναι να διαθέτει εύπορους πολίτες με διορατικότητα. Είχα αναφερθεί τότε στο όνομα του καπετάν Ηλία Κωνσταντακόπουλου, του Μεσσήνιου εφοπλιστή που το όραμά του για μια τουριστική περιοχή στην γενέτειρά του Καλαμάτα, εκτόξευσε τον τουρισμό στην περιοχή, ανέβασε στα ύψη την τοπική οικονομία, προσέφερε χιλιάδες θέσεις εργασίας και το όνομα του θα το μνημονεύουν εις τον αιώνα των αιώνων αμήν. Έφτιαξε το Costa Navarino. Την πλέον άρτια, οργανωμένη, πολυθεματική και πολλών χρήσεων τουριστική περιοχή, παίρνοντας στάχτες και μετατρέποντάς τες σε χρυσό. Αυτό και μόνο χρειάζονταν. Μια ιδέα, από έναν άνθρωπο με οικονομική επιφάνεια, τεράστια αγάπη για την γενέτειρα και όλα πήραν τον δρόμο τους...
Γιατί τα λέω αυτά; Πιθανά από μόνοι σας έχετε ήδη καταλάβει.... Κάθε σύγκριση θα ήταν αδόκιμη από μέρους μου.
Όμως διαβάζω και προβληματίζομαι τις τελευταίες ώρες με την πρόθεση της κυβέρνησης να μετατρέψει ένα συγκεκριμένο ελληνικό νησί σε τόπο πολιτισμού, τέχνης και γραμμάτων, μετατρέποντας το μέσα από στοχευμένες ενέργειες σε ελληνικό Νταβός.
Το Νταβός (Davos) είναι δήμος στο καντόνι Γκραουμπύντεν στη νοτιοανατολική Ελβετία. Η πόλη φιλοξενεί το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, μια ετήσια συνάντηση των πολιτικών από όλο το κόσμο και σημαντικών επιχειρηματικών, το οποίο αναφέρεται απλώς ως Νταβός, καθώς και ένα από τα μεγαλύτερα χιονοδρομικά κέντρα της Ελβετία.
Επειδή από οικονομικά δεν φημιζόμαστε και φυσικά δεν έχουμε και χιόνια, η κυβέρνηση φέρνει το παράδειγμα του Νταβός στην Ελλάδα με προεκτάσεις αμιγώς πολιτιστικές, καλλιτεχνικές και συνεδριακές, ευελπιστώντας να εκτοξεύσει την τύχη του νησιού που έχει επιλεγεί από την ίδια, μετά από κρούσεις που δέχτηκε από ντόπιους εύπορους πολίτες.
Το νησί δεν είναι άλλο από τις Σπέτσες! Ο υφυπουργός Εξωτερικών μάλιστα Δημ. Μάρδας δεν θέλησε να αναφερθεί ονομαστικά στο νησί, ωστόσο ξεκαθάρισε ότι αυτό έχει επιλεγεί και το πρότζεκτ θα ξεκινήσει άμεσα.
Μπορεί κάποιος να πει ότι ως πρόθεση και ως σχέδιο είναι λάθος; Πιστεύω πως όχι, μιας και στους υγιώς σκεπτόμενους του τόπου τα παραδείγματα αυτά είναι ελκυστικά και γνωστά από χρόνια.
Μπας και δεν διαθέτει πολιτισμό η Χίος; Μπας και δεν έχει μακρά και διαρκή ανάπτυξη στα γράμματα; Μπας και υπολειπόμαστε σε τέχνες; Μπας και μας λείπουν τα ιστορικά πρόσωπα; Όλα τα έχουμε! Εκτός από «μέσα».
Που είναι λοιπόν οι εύποροι Χιώτες πολίτες με γνωριμίες και άκρες να ασκήσουν την επιρροή τους για να γίνει ο δικός μας ο τόπος το Νταβός της Ελλάδας; Που είναι οι έχοντες και οι κατέχοντες με διάθεση και καλές προθέσεις (που δεν τις αμφισβητώ) να σηκώσουν τα τηλέφωνά τους να συνεννοηθούν και να επιδιώξουν μια τέτοια «επανάσταση» για τον τόπο μας εξαντλώντας το εύρος και τις επαφές τους με την κυβέρνηση;
Το πως οφείλει ο κάθε ένας να μετρήσει την συνεισφορά του και την υστεροφημία του για τον τόπο επαφίεται στον ίδιο και στις επιλογές του. Το νησί όμως διψά για ιδέες φρέσκες. Για πρωτοβουλίες πέρα από τα συνηθισμένα που θα βλέπουν 50 και 100 χρόνια μπροστά και που πιθανά χρειάζεται και απαιτείται η συμβολή εκείνων που αντέχουν οικονομικά.
Κοινώς... να βρούμε τον δικό μας Κωνσταντακόπουλο.... και να τον ενεργοποιήσουμε.
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.