16.5.2015 12:18

Εμπαίζεται για μια ακόμη φορά η τοπική Αυτοδιοίκηση ;

Τα τελευταία πέντε (5) χρόνια η κεντρική Πολιτεία έχει μειώσει τα χρήματα που διαθέτει για τις λειτουργικές δαπάνες των σχολείων κατά 65 %. Αυτό έχει σαν συνέπεια σε πολλούς Νομούς της χώρας τα σχολεία να φυτοζωούν, ακόμη και να μην είναι σε θέση να εξασφαλίσουν τα απαραίτητα για την προμήθεια πετρελαίου, κατανάλωσης ρεύματος, ΟΤΕ, κλπ. Εδώ, στη Χίο, δόξα τω Θεώ, <<κουτσά στραβά>> καλύπτονται εν πολλοίς τα έξοδα είτε λόγω δωρεών, είτε λόγω έκτακτων χρηματοδοτήσεων του Δήμου, είτε λόγω είσπραξης κάποιων (πολύ λιγότερων, τελικά, εκ των αναμενομένων) χρημάτων από έσοδα της πρώην ακίνητης Σχολικής Εφορίας. Επί μήνες διαμαρτυρόμασταν ότι, <<ο κόμπος έφτασε στο χτένι και δεν πάει άλλο>>.

Έτσι, αφού προηγήθηκαν δυο επαφές με τα υπουργεία Παιδείας και Εσωτερικών (τον προηγούμενο Οκτώβριο) με μεγάλη χαρά διαπιστώσαμε ότι, τον Δεκέμβριο του 2014 ήλθε αυξημένη η επιχορήγηση για τα χρήματα των σχολείων κατά 20 %. Το αυτό ίσχυσε και για την πρώτη επιχορήγηση του 2015 αλλά και του δευτέρου τριμήνου 2015 που βρίσκεται σε διαδικασία απόδοσης στα σχολεία.

Ως γνωστόν, στα σχολεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (επί το πλείστον Δημοτικά Σχολεία) που βρίσκονται σε επαρχιακές πόλεις που συνιστούν έδρες Νομών (όπως η πόλη της Χίου, δηλαδή ο προ <<Καλλικράτη>> Δήμος Χίου) εδώ και πολλά χρόνια λειτουργεί ο θεσμός του εθελοντή σχολικού τροχονόμου. Οι άνθρωποι αυτοί λαμβάνουν μια μικρή αποζημίωση (δύο φορές το χρόνο, αναλογικά με τους μήνες απασχόλησής τους- όχι μισθό) η οποία –για τον Δήμο Χίου– αφορά δεκατρία (13) άτομα και ανέρχεται στο ποσό των 21.000-22.000 Ευρώ ετησίως. Τα χρήματα αυτά έρχονταν πάντοτε επιπλέον των επιχορηγήσεων για τις λειτουργικές ανάγκες των σχολείων, από το Υπουργείο Εσωτερικών, δυο φορές το χρόνο.

Σήμερα, το Υπουργείο Εσωτερικών, ενεργώντας προκλητικά και εν κρυπτώ και παραβύστω, έρχεται με σχετικό έγγραφό του, στις 5 Μαΐου και γνωστοποιεί σε όλους τους Δήμους της χώρας και τις Ενιαίες Σχολικές Επιτροπές Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης των Δήμων της χώρας ότι, οι σχολικοί τροχονόμοι θα αμειφθούν από τα χρήματα των λειτουργικών αναγκών των σχολείων. Εάν δε υπολογίσουμε ότι, όσον αφορά τη Χίο, τα χρήματα που έλαβαν τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης ανέρχονται στο ποσό των 9.000 Ευρώ περίπου (το τρίμηνο) και η κάλυψη της αποζημίωσης ανέρχεται στις 22.000 Ευρώ ετησίως, μπορεί να μας πει κάποιος τι είδους αύξηση δόθηκε για τα σχολεία, ώστε να βάλουν πετρέλαιο, να πληρώσουν ρεύματα, ΟΤΕ, νερό, κλπ. ;

Προφανώς, κάποιοι στην κεντρική διοίκηση μας εμπαίζουν και διαρκώς, με πλάγια και δόλια μέσα, μεταφέρουν στην τοπική Αυτοδιοίκηση αρμοδιότητες του Κράτους, δίχως να μεταφέρουν και τις αντίστοιχες πιστώσεις για την υλοποίηση των δράσεων αυτών.

Το δε τραγικό είναι ότι, δεν συνιστά πανάκεια αυτό καθαυτό το γεγονός της κάλυψης αποζημίωσης των σχολικών τροχονόμων, αλλά το ότι ανοίγει ο ασκός του Αιόλου για να ξεκινήσει ένα φόρτωμα αρμοδιοτήτων στις πλάτες των Δήμων, δίχως τις αντίστοιχες πιστώσεις. Εάν δεν διαμαρτυρηθεί σύντομα και σθεναρά η ΚΕΔΕ, ας μην φανεί περίεργο προσεχώς να δούμε χειρότερα τούτων.

Προσωπικά, πίστευα ότι, η νέα ηγεσία της Πολιτείας θα στεκόταν με μεγαλύτερο σεβασμό έναντι όσων πίστεψαν σε αυτήν και –κυρίως– έναντι όσων τα στελέχη της διατείνονταν, πρέσβευαν και εξήγγειλαν μέχρι τις 25 Ιανουαρίου, δηλαδή την αύξηση χρημάτων για τα σχολεία, την ανέγερση νέων σχολείων, την ενίσχυση της δημόσιας υγείας και πρόνοιας αξιοπρεπούς, κλπ. Αντί αυτών, διακρίνουμε μια νέα τακτική, την εφαρμογή δηλαδή της προηγούμενης πολιτικής που στάθηκε αφορμή να εξουθενωθεί ο λαός και να αντιδράσει, ανατρέποντας τους καρεκλοκένταυρους του παρελθόντος.  

Προσωπικά, ως Αντιδήμαρχος Παιδείας και Πρόνοιας, διαμαρτύρομαι έντονα για τον εμπαιγμό που υφιστάμεθα και από την νέα ηγεσία των Υπουργείων η οποία δεν πράττει τίποτε το διαφορετικό, τουλάχιστον όσον αφορά τα ζητήματα παιδείας και κάλυψης λειτουργικών εσόδων- εξόδων τους.

Το ίδιο διαπίστωσα, μετά λύπης μου, ότι συμβαίνει και με τις Παιδικές Εξοχές- Κατασκηνώσεις της Πρόνοιας. Αυτές έχουν να λειτουργήσουν από το καλοκαίρι του 2010, εδώ και πέντε (5) χρόνια, δηλαδή πριν καν γίνει ο <<Καλλικράτης>> και έλθει η αρμοδιότητα λειτουργίας τους στους Δήμους της χώρας.

Τρεις φορές (3) απευθύνθηκα στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης εγγράφως, ζητώντας να συντηρηθούν και να λειτουργήσουν.

Συντάξαμε τεχνική έκθεση πριν από τρεις (3) μήνες, βγάλαμε φωτογραφίες που αποδείκνυαν την αναγκαιότητα συντήρησης και επισκευής καθώς και κοστολόγιο και τα στείλαμε στο Υπουργείο. Ουδεμία απάντηση. Προφορικά μας είπαν <<εάν έχετε χρήματα λειτουργήστε την μόνοι σας>>. Εκδόθηκε μια εγκύκλιος (σε Φ.Ε.Κ.) την προηγούμενη εβδομάδα, που ανέφερε ότι μας ανατίθεται η οργάνωση και λειτουργία της κατασκήνωσης στη Χίο. Χαρήκαμε ιδιαίτερα και αναθαρρήσαμε. Και όταν επικοινωνήσαμε με το Υπουργείο για να λάβουμε διευκρινήσεις επί της διαδικασίας, μας είπαν <<Μη χαίρεστε. Αυτή η εγκύκλιος εκδίδεται κάθε έτος και έπειτα από ένα μήνα έρχεται νεότερη που αναστέλλει τη λειτουργία πανελλαδικά στο 90 % των περιπτώσεων>>. Και ρωτώ: Γιατί, τότε, εκδόθηκε η πρώτη εγκύκλιος ; Για να εμπαίζουμε τον κόσμο ; Πείτε μας ξεκάθαρα εάν διαθέτετε χρήματα για κατασκηνώσεις και πόσα.

Όσον αφορά τις προσπάθειες κυβερνητικών στελεχών, αναγνωρίζω πλήρως τη δράση του κ. Κουρουμπλή και της κας Θεανώς Φωτίου, τους οποίους εκτιμώ και ως ανθρώπους και ως πολιτικούς. Από εκεί και πέρα, τίποτε δεν έχει αλλάξει σε σχέση με το παρελθόν και σύντομα η απογοήτευση θα επανέλθει στην ψυχή του λαού. Τα γεγονότα που προανέφερα είναι αποδείξεις των σκέψεων αυτών.

Ξεκαθαρίζω δε ότι, δεν ταυτίζομαι με κανέναν και δεν σνομπάρω κανέναν, κατά την ενασχόλησή μου με τα κοινά. Ούτε πολιτικολογώ, ούτε υποστηρίζω κάποιο πολιτικό κόμμα. Με ενδιαφέρει η αξιοπρεπής λειτουργία των δομών που υπηρετούνται από τους φορείς που εκπροσωπούμε -ως τοπική Αυτοδιοίκηση- και η έμπρακτη συνδρομή προς εμπερίστατους συμπολίτες μας. Καλός ο εθελοντισμός, αλλά δεν μπορούν τα πάντα να στηρίζονται εκεί (κι εγώ έχω ΄΄ξετινάξει΄΄ πολλούς εθελοντές, με αποτέλεσμα να ντρέπομαι πλέον να ζητήσω οτιδήποτε, αφού το κράτος είναι ανύπαρκτο !). Διαφορετικά, δεν υπάρχει Κράτος και συντεταγμένη Πολιτεία.

Τέλος, εξυπακούεται ότι, όσοι έχουν δημόσιο λόγο και ρόλο θα πρέπει να διακατέχονται από τακτική ταύτισης λόγων και πράξεων, το ίδιο μετεκλογικά όσο προεκλογικά. Εν αντιθέτω, εκλείπει η σοβαρότητα και η φερεγγυότητα και όσα επικαλούνται χαρακτηρίζονται <<έπεα πτερόεντα>> (λόγια του αέρα). Ο δε λαός είναι αυστηρός κριτής της ώρας της κρίσης !-

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ