1.4.2015 11:39

Για ποια μέρα μνήμης μιλάμε;

Η προχθεσινή μέρα για το νησί μας έχει ταυτιστεί στην ιστορία ως μια από τις απεχθέστερες στην παγκόσμια ιστορία. Μπορεί σε όλους εμάς ως «νεοχιώτες» να μην αντικατοπτρίζει τίποτα ή έστω ελάχιστα μια και διαθέτουμε κοντή μνήμη αναφορικά με το λαμπρό παρελθόν μας, όμως η Σφαγή της Χίου στις 30 Μαρτίου του 1822 αποτέλεσε ένα φρικιαστικό γεγονός που στάθηκε ωστόσο ως αφορμή για να ανατραφεί το φιλελληνικό πνεύμα σε όλη την Ευρώπη και οι χώρες να στρέψουν πλέον αναγκαστικά την προσοχή τους στην ελληνική επανάσταση. 
Αν λοιπόν δεν γυρίσεις να δεις πίσω, δεν μπορείς να δεις καθαρά και μπροστά. 
Κατά την σφαγή του νησιού από τους 117.000 ντόπιο πληθυσμό οι 42.000 σφαγιάσθηκαν,  50.000 πιάστηκαν αιχμάλωτοι και 23.000 διεσώθησαν φεύγοντας για άλλες ελεύθερες περιοχές. 
Τα νούμερα έχουν πάντα την σημασία τους... 
Από όλους αυτούς που απέφυγαν τον όλεθρο λίγοι πιθανά να επέστρεψαν στο νησί. Άλλοι είναι γνωστό ότι κατέφυγαν στην Σύρο, άλλοι στον Πειραιά, άλλοι στην Εύβοια, γενικά ο πληθυσμός του νησιού αποδεκατίστηκε. Και είναι γεγονός ότι ποτέ ξανά μέχρι σήμερα δεν κατάφερε να αναπληρωθεί. Αυτό εν μέρη δικαιολογεί και την πραγματικότητα σήμερα, το νησί να έχει περίπου 50.000 κατοίκους.  Αν δεν είχε μεσολαβήσει το τραγικό γεγονός, ίσως τα πράγματα να ήταν διαφορετικά...  Φανταστείτε μόνο το ανθρώπινο δυναμικό, το ανθρώπινο κεφάλαιο, τον πνευματικό, οικογενειακό, εργατικό, επιστημονικό πλούτο που το νησί απώλεσε.... Ολοκληρωτική καταστροφή.  
Η 30η Μαρτίου ως ημέρα «Σφαγής της Χίου» δεν αποτέλεσε για το ελληνικό κράτος παρά μια ακόμη ημέρα μνήμης, χωρίς ιδιαίτερες αναφορές, χωρίς κάτι που να μαρτυρά ότι εκείνη τη μέρα ένα ολόκληρο και πλούσιο νησί εξαφανίστηκε από το χάρτη. 
Μπορεί σήμερα να απασχολεί το Δίστομο, λόγω και την πολιτικής συγκυρίας, ωστόσο αυτό που συνέβη στη Χίο, η γενοκτονία που υπέστει ο τοπικός πληθυσμός ποτέ δεν βρήκε τιμητική του θέση στην σύγχρονη ιστορία από το επίσημο κράτος, ενέργεια που φέρει και τη δική μας ευθύνη μιας και ούτε καν σε τοπικό επίπεδο δεν αναπαράγεται το γεγονός. 
Η οικονομική κρίση, η άνοδος των φασιστικών κινημάτων, ο οικονομικός και πνευματικός εγκλωβισμός του Έλληνα έχει προκαλέσει έναν σκεπτικισμό που σύντομα θα επιφέρει μεγάλη ζημιά. Ο φόβος για κάθε τι εθνικό, πατριωτικό και ο κίνδυνος για τον φορέα- άνθρωπο που το επικαλείται να χαρακτηριστεί «εθνικιστής» είναι η μια από τις νέες μόδες που ξεπρόβαλαν από την κρίση. Ενάντια λοιπόν σε αυτά και με μεγάλη τιμή και σεβασμό στα πραγματικά γεγονότα της ιστορίας, το νησί μας δεν μπορεί να πέφτει «αιχμάλωτο» τέτοιων ιδεοληψιών και να προσπερνά τα ιστορικά του πατήματα. 
Η Σφαγή της Χίου ήταν γεγονός που επηρεάζει μέχρι και σήμερα την κοινωνία μας, την δραστηριότητά μας, ακόμη και τις συμπεριφορές μας. Ας φροντίσουμε λοιπόν να το κατατάξουμε εκεί που αντιστοιχεί, να απαιτήσουμε την τιμή που του αρμόζει και όχι απλά να τα αναφέρουμε ή να το αναπαράγουμε μέσω Facebook. Ας συμβάλλουμε για να διασώσουμε και να περισώσουμε ότι απομένει από το παρελθόν μας. Έστω κι αν είναι πλέον μια.... Μνήμη. 
 

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ