Δεν είναι η πρώτη φορά που ένας σχεδιασμός ναυαγεί γιατί στήθηκε πάνω σε σαθρά θεμέλια. Είναι μια ακόμη επανάληψη ενός κακού παραδείγματος που θέλει το όποιο «προσωπικό» όραμα να καπελώνει την «επιστημονική» άποψη.
Η περίπτωση της Δασκαλόπετρας ακουμπά και στις δυο αυτές περιπτώσεις και θα το εξηγήσω.
Κάποιος, κάποια στιγμή, σε κάποια συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ή σε κάποιο γραφείο, αποφάσισε ότι ο χώρος της Δασκαλόπετρας χρειάζεται ένα γενικότερο λίφτινγκ. Αιτία δεν ήταν άλλη, παρά το επιχείρημα ότι την περιοχή την επισκέπτονται δεκάδες τουρίστες για την πέτρα του Ομήρου, επομένως κάτι πρέπει να γίνει.
Ας δεχθούμε ότι η ιδέα είχε μια λογική και θα μπορούσε πραγματικά να δώσει μια διάσταση και ένα νεότερο, πιο σύγχρονο νόημα στη Δασκαλόπετρα.
Αντί αυτού όμως φτιάχτηκε μια μελέτη για την ανάπλαση της περιοχής, η οποία άφηνε ανέπαφο και μακριά από κάθε βελτίωση τον ίδιο τον «ιερό» χώρο, την πέτρα του Ομήρου.
Το σχέδιο δεν βασίστηκε (και φαίνεται από την κατάληξη) σε κάποια διευρυμένη συζήτηση για το τι πραγματικά επιθυμούμε να αναδείξουμε. Γι’ αυτό και ως τέτοια σήμερα βγαίνει από τις προτεραιότητες της Δημοτικής Αρχής με την μείωση των προβλεπόμενων πιστώσεων που μεταφέρονται σε άλλο έργο.
Παρακολούθησα στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο την παρέμβαση της αρχαιολόγου – δημοτικής συμβούλου Δεσπ. Τσαρδάκα για το θέμα και διαπίστωσα ότι και η ίδια η αρχαιολογία έχει αρκετές επιφυλάξεις για την ανάπλαση.
Ο Δήμος λοιπόν διατηρεί σήμερα επιφυλάξεις, η αρχαιολογία διατηρεί επιφυλάξεις... Ποιος ήταν ο ιθύνων νους που ντε και καλά θέλησε να αναπλάσει την Δασκαλόπετραχωρίς να λάβει υπόψιν του τι πρέπει και τι δεν πρέπει να γίνει στην περιοχή;
Όταν μιλάμε για Δασκαλόπετρα εννοούμε άραγε το πάρκινγκ της; Εννοούμε την παραλία; Εννοούμε τις ταβέρνες; Μήπως Δασκαλοπετρα είναι η πέτρα του Ομήρου και μετά έρχονται όλα τα άλλα;
Το έργο λοιπόν που πήγαινε να γίνει εκεί απαντούσε σε όλα εκτός από το πιο βασικό. Τι θα κάνουμε με την πέτρα του Ομήρου...
Και έτσι ακριβώς έχουν γίνει πολλά έργα στη Χίο. Από αλλού πιανόμαστε και αλλού το πάμε.
Θεωρώ λοιπόν και καταλήγω ότι για να αποφασίσουμε για την ανάπλαση της περιοχής δεν φτάνει να μας πουν οι μηχανικοί και οι αρχιτέκτονες τη γνώμη τους. Πρέπει όλοι μαζί πρώτα να δώσουμε το όραμα που έχουμε για το χώρο, να εντοπίσουμε τον προορισμό του στην ιστορία και μετά να βάλουμε τους μηχανικούς να το σχεδιάσουν.
Καλό παιδί και εργατικός ο Νίκος Νύκτας που υπεραμύνεται της ανάπλασης, εξαιρετικός ως σύμβουλος, αλλά εδώ δεν έχουμε να κάνουμε με το όραμα του Νικολή για την Δασκαλόπετρα. Και από αυτή την άποψη, έκαστος οφείλει να περιορίζεται στην γνώμη του. Τα υπόλοιπα είναι για τους πιο ειδικούς.
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.