Η πενταετία που αρχίζει την 1η Σεπτεμβρίου (σε λίγες μέρες δηλαδή), μπορεί, υπό προϋποθέσεις, να αποδειχθεί ως η πιο κρίσιμη και σημαντική της μεταπολιτευτικής περιόδου. Η ανάληψη καθηκόντων από τους νέους αιρετούς σε Δήμο και Περιφέρεια, συμπίπτει χρονικά ΠΡΩΤΟΝ με τη δειλή μετάβαση της Χώρας μας από την εξαετή οδυνηρή ύφεση σε φάση ήπιας ανάκαμψης, ΔΕΥΤΕΡΟΝ με την έναρξη υλοποίησης έργων, προγραμμάτων και δράσεων του νέου ΕΣΠΑ (2014-2020) και ΤΡΙΤΟΝ με την εκπόνηση και σταδιακή εφαρμογή του ΝΕΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΥ ΜΟΝΤΕΛΟΥ της Ελλάδας μας.
Τα παραπάνω δημιουργούν ελπίδες για μεσομακροπρόθεσμη βιώσιμη ανάπτυξη εφ' όσον βεβαίως δεν προκύψουν στο μεταξύ ανασχετικοί παράγοντες όπως π.χ νέα διεθνής οικονομική κρίση, γεωπολιτικές αναταράξεις στη γειτονιά μας ή και εσωτερική πολιτική αστάθεια που πολλοί φοβούνται και όλοι απεύχονται.
Άρα, οι νέες τοπικές Αυτοδιοικητικές Αρχές, μπορούν και πρέπει να κινηθούν μεθοδικά και δραστήρια εντός των, ως άνω, πλαισίων, θέτοντας και επιδιώκοντας από ΚΟΙΝΟΥ στόχους ρεαλιστικούς και άρα υλοποιήσιμους.
Ως συμβολή προς αυτήν την κατεύθυνση, ας μου επιτραπεί να επαναλάβω και να υπενθυμίσω κάποια αυτονόητα που, κατά καιρούς, έχουν τονισθεί από τα τοπικά Μ.Μ.Ε αλλά και αρκετούς συμπατριώτες.
Αποτελεί πλέον κοινή διαπίστωση ότι, η Χίος, ως ιδιαίτερη περίπτωση νησιού μεσαίου μεγέθους, αιμορραγεί ήδη οικονομικά μιας και ο σκληρότατος θαλάσσιος επαγγελματικός στίβος ΔΕΝ ΔΙΝΕΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΑ ΞΑΝΑΔΩΣΕΙ ΠΟΤΕ τα παλαιά υψηλά εισοδήματα.
Λιγώτεροι αξιωματικοί γέφυρας και μηχανής (σε σχέση προς το χθες) αλλά και διαρκώς μειούμενες αποδοχές αυτών, λόγω του έντονου διεθνούς ναυτιλιακού ανταγωνισμού, θα φέρνουν στο νησί μας όλο και λιγώτερο χρήμα.
Μια δεύτερη διαπίστωση έχει να κάνει με τα λεγόμενα “ευγενή επαγγέλματα” προς τα οποία είχε στραφεί, επί χρόνια, μεγάλη μερίδα των νέων μας (γιατροί, δικηγόροι, μηχανικοί, οικονομολόγοι, κομπιουτεράδες κ.λ.π) Η δημιουργία ενός “επιστημονικού προλεταριάτου” με τεράστια ανεργία και μισθούς πείνας, φανερώνει δραματικά το πλήρες αδιέξοδο και αυτής της επαγγελματικής στροφής.
Το ίδιο όμως ισχύει και για την μαζική στροφή χιλιάδων νέων μας είτε προς τον Δημόσιο Τομέα είτε προς τον κλάδο του εμπορίου.
Το τελευταίο αποτελεί πλέον “σπορ” υψηλού ρίσκου μόνο για λίγους το δε Δημόσιο έπαψε να ελκύει λόγω πολύ χαμηλών μισθών και του δραστικού περιορισμού των δημοσίων υπαλλήλων.
Τελικά, τίθεται το ερώτημα, τί μας μένει ως διέξοδος επαγγελματική στη Χίο;
α) Νέες τουριστικές μονάδες (τεσσάρων ή και πέντε αστέρων) μέσω Ελλήνων ή ξένων επενδυτών (πρόσφατα η κ. Υπουργός Τουρισμού, δήλωσε ότι υπάρχει σχετικό ενδιαφέρον από αμερικανικά, καναδικά και κινεζικά επενδυτικά κεφάλαια) ) τους οποίους, με τη βοήθεια του Υπουργείου Τουρισμού και του ΣΕΤΕ ίσως εντοπίσουν οι νέοι αιρετοί μας.
β) Ίδρυση ΑΜΕΣΑ ενός ευέλικτου ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΦΟΡΕΑ προβολής της Χίου και προώθησης του Χιακού τουριστικού προϊόντος. Ας μην αρκούνται πλέον οι εμπλεκόμενοι με τον Τουρισμό με το τί κάνουν και πώς ενεργούν ο Δήμος και η Περιφέρεια και ας αυτενεργήσουν οι ίδιοι και μάλιστα ΤΑΧΙΣΤΑ. Είναι προς το συμφέρον τους.
γ) Καλλιέργεια σωστής τουριστικής συνείδησης μεταξύ των πολιτών της Χίου αλλά κυρίως μεταξύ των άμεσα ή έμμεσα ασχολούμενων με τον τουρισμό.
δ) Διασύνδεση του τουριστικού προϊόντος με την τοπική πρωτογενή και δευτερογενή παραγωγή για ευνόητους λόγους αλλά επίσης προστασία, συντήρηση και ανάδειξη των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της Χίου.
ε) Άφησα τελευταίο κάτι ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ που πρέπει να επιδιώξουν ΑΜΕΣΑ οι νέοι αιρετοί Δήμου και Περιφέρειας. Την άντληση εμπειρίας από Ελληνικές περιοχές (π.χ. Δωδεκάνησα, Κυκλάδες, Κρήτη, Επτάνησα) όπου, οι εκεί Φορείς δρουν με επιτυχία επί δεκαετίες.
Η γνώση και η εμπειρία τους θα σταθεί πολύτιμος οδηγός για Δήμαρχο, Αντιδήμαρχο Τουρισμού αλλά και τους άμεσα εμπλεκόμενους με τον Τουριστικό κλάδο.
Αυτά για σήμερα μαζί με ευχές για κάθε επιτυχία στο πολύ δύσκολο έργο των νέων Τοπικών Αρχών.
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.