Γιάνης (με ένα νι, μιας και έτσι επιλέγει να το γράφει ο ίδιος) είναι ο Βαρουφάκης.
Ο, κατ' επιλογή του Πρωθυπουργού, νέος “τσάρος” της οικονομίας. Ο Υπουργός Οικονομικών που δεν μοιάζει ούτε θυμίζει κάποιον προηγούμενό του. Ούτε και άλλον πολιτικό μας.
Τα πέντε τελευταία χρόνια της Ελληνικής κρίσης, έγινε ευρύτερα γνωστός με τις “αιρετικές” απόψεις του τόσο για την οικονομία όσο και για την κρίση και τη ρύθμιση του χρέους. Ήταν και παραμένει ο αγαπημένος των Μ.Μ.Ε., ελληνικών και ξένων. Όπως ήταν και ο αγαπημένος, σχεδόν λατρεμένος, καθηγητής του φοιτητόκοσμου στα Πανεπιστήμια όπου δίδαξε έως τώρα. (Ελληνικά και ξένα).
Εντεχνα αφήνει να διαφαίνεται όχι μόνο η εξυπνάδα του αλλά και η υπεροψία,η αυταρέσκεια, η αλαζονεία και ο υπέρμετρος ναρκισσισμός που τον χαρακτηρίζουν. Η εικόνα του, διαρκώς αποπνέει τόσο την επιστημονική του επάρκεια όσο και την σοκαριστική αντισυμβατικότητα, την τόλμη και την αυτοπεποίθηση που τον διακρίνουν.
Η εξωτερική του εμφάνιση, οι ιδιότροπες συμπεριφορές, η ρητορική λογοδιάρροια και η ριψοκίνδυνη, σχεδόν επιθετική αλλά χαμογελαστή στάση του έναντι κάθε τρίτου και κάθε προβλήματος, τραβούν, σαν μαγνήτης, την προσοχή μικρών και μεγάλων. Πολλούς ξενίζουν και απωθούν η εικόνα, οι ανορθόδοξοι τρόποι και η προκλητική συμπεριφορά του. Πολύ περισσότερους όμως έλκει, σαγηνεύει και ενθουσιάζει η ιδιαιτερότητά του. Δεν είναι λοιπόν να απορεί κανείς για τους 135.000 σταυρούς που έλαβε στην πιο δύσκολη εκλογική περιφέρεια της Χώρας μας, την Β΄Αθηνών, κι' ας ήταν πρωτάρης ως υποψήφιος.
Ήδη, μέσα σε λίγες μέρες, ως Υπουργός Οικονομικών, δείχνει να έχει επισκιάσει επικοινωνιακά και δημοσιογραφικά (κυρίως τηλεοπτικά), ακόμη και τον ίδιο τον νέον Πρωθυπουργό, τον, κατά δεκατέσσερα χρόνια νεώτερό του, Αλέξη Τσίπρα. Όπως έχει επισκιάσει και όλους τους άλλους πολιτικούς, συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης. Αυτό και μόνο κάτι λέει. Και κάτι μπορεί να συνεπάγεται. Δεν θα αποτελέσει έκπληξη αν π.χ. μια, όχι απίθανη, σημαντική επιτυχία του Βαρουφάκη στις διαπραγματεύσεις για το χρέος και τη νέα σχέση της Ελλάδας με τους δανειστές της, φουσκώσει τις πιθανές, φιλόδοξες στοχεύσεις του για το πολιτικό του μέλλον. Ποιός μπορεί να στοιχηματίσει ότι δεν θα χωρίσουν ξαφνικά οι δρόμοι Βαρουφάκη-ΣΥΡΙΖΑ, δημιουργώντας προϋποθέσεις για δική του αυτόνομη πολιτική πορεία;
Ο ίδιος, επί χρόνια φανερώνει ότι είναι πλασμένος για ρόλο πρωταγωνιστή. Για πόσο θα αντέξει να δρά σε δεύτερο ρόλο, στη σκιά του Αλέξη ή μέσα στα δογματικά, άκαμπτα πλαίσια ενός αριστερού κόμματος όπως είναι ο ΣΥΡΙΖΑ;
Για πόσο διάστημα ένα “ατίθασο άλογο”, ένα ανοικτό και απείθαρχο πνεύμα όπως το δικό του, θα μπορούσε να αντέξει τις αγκυλώσεις και τους περιορισμούς που θέτει η κομματική πειθαρχία και οι ανάγκες συμβιβασμού της συγκυβέρνησης;
Αλλά και αντίστροφα, πώς και για πόσο, οι δογματικοί του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ, θα αντέξουν την αχαλίνωτη τακτική και συμπεριφορά του, καθώς και το “απύλωτο” στόμα του; Στόμα που δεν δίστασε να μιλήσει για την ανάγκη, οι Έλληνες,να επιλέξουμε για το καλό μας τον “ΛΙΤΟ ΒΙΟ” τον οποίον κάποιοι εξέλαβαν ως συνώνυμο της αυστηρής λιτότητας. Αν όμως η λιτότητα επιβάλεται εκ των άνω, ο ΛΙΤΟΣ ΒΙΟΣ αποτελεί τρόπο ζωής μέσω ελεύθερης επιλογής όπως π.χ. τον προβάλει η θρησκεία μας.
Όλα μαρτυρούν ότι, στο προβλεπτό μέλλον, δεν θα αποτελέσει έκπληξη αν, στα μάτια πολλών Ελλήνων, κυρίως νέων στην ηλικία, ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αρχίσει να ταυτίζεται και να εκπροσωπεί έναν ξεπερασμένο νεοσυντηρισμό αριστερής απόχρωσης ενώ αντίθετα, ο κοσμοπολίτης και πνευματώδης Γιάνης Βαρουφάκης θα συνεχίσει να συμβολίζει και να εκφράζει το διαρκώς νέο, το επαναστατικά αντισυμβατικό και το ριψοκίνδυνα ριζοσπαστικό.
Αν όντως συμβεί αυτό, αν συνυπολογισθεί ότι κρίσεις όπως η σημερινή καθιστούν γρήγορα τους Πρωθυπουργούς “αναλώσιμους” όπως και τα κόμματα εξουσίας, και αν, επί πλέον, προσμετρηθεί η δυσκολία σύντομης ανασύνταξης των κεντροδεξιών και κεντροαριστερών σχηματισμών, τότε δεν μπορεί να αποκλεισθεί το ενδεχόμενο να έχομε διαμόρφωση ενός τελείως διαφορετικού πολιτικού σκηνικού, με τον Γιάνη Βαρουφάκη να πρωταγωνιστεί σ' αυτό. Φθάνει βέβαια να μη τα “κάνει ξαφνικά μούσκεμα” ο ίδιος χύνοντας το γάλα της καρδάρας. Κάτι διόλου απίθανο.
Προσωπικά, η περίπτωση Βαρουφάκη δεν με έλκει, δεν με συγκινεί ούτε με εκφράζει. Γι' αυτό και δεν “αγοράζω τη μετοχή του” κι ας είναι τώρα στα πάνω της.
Σημασία όμως έχει πώς σκέπτονται και κυρίως τί κάνουν άλλοι, κυρίως νέοι και νέες, που ήδη δείχνουν να τον “λατρεύουν” κυριολεκτικά. Και φαίνεται να είναι πάρα πολλοί όλοι αυτοί...
Υ. Γ. Τον καθηγητή Ανδρέα Παπανδρέου, τον έφερε από την Αμερική στην Ελλάδα ο Κων/νος Καραμανλής, ως Πρωθυπουργός το 1961. Του ανέθεσε την Προεδρία του τότε νεοσύστατου Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) για να τον βρεί μπροστά του, ως πολιτικό αντίπαλο, λίγα χρόνια μετά...
Μήπως η περίπτωση Ανδρέα μοιάζει με την αντίστοιχη του Γιάνη Βαρουφάκη και αντίστροφα;
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.