15.11.2022 23:23

Η σημαντική προσφορά του καθηγητή και συντηρητή Κωνσταντίνου Χούλη στην Βιβλιοθήκη του Βατικανού

   Στο τελευταίο ενημερωτικό δελτίο της Βιβλιοθήκης του Βατικανού, Online Window into the Library, (νούμερο 23), ανάμεσα σε άλλες ενδιαφέρουσες ειδήσεις και ανακοινώσεις, γίνεται σημαντική μνεία στο έργο του Χιώτη καθηγητή και συντηρητή Βιβλίου - Χαρτιού στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής και Επικεφαλής του Εργαστηρίου  Συντήρησης της Βιβλιοθήκης του Βατικανού από το 2000 έως το 2004, κύριο Κωνσταντίνο Χούλη.

   Το άρθρο έχει τίτλο «Προληπτικές ενέργειες για την διατήρηση των κειμηλίων της Βιβλιοθήκης του Βατικανού» και αναφέρει, μεταξύ άλλων, πως πολλά από τα μέτρα για την διαφύλαξη των συλλογών της Biblioteca Apostolica Vaticana εγκαινιάστηκαν με πρωτοβουλία του Κωνσταντίνοy Χούλη. Κατά την διάρκεια της θητείας του οργάνωσε τον καθαρισμό και την απεντόμωση βιβλίων των συλλογών De Luca και Barberini, αρχετύπων και βιβλίων του 16ου αιώνα καθώς και της συλλογής χαρακτικών. Επιπλέον, ξεκίνησε η αποθήκευση τους σε ειδικούς φακέλους και κουτιά από αντιόξινα υλικά για την καλύτερη διατήρησή τους. Ο ίδιος αυτός τύπος κουτιών χρησιμοποιήθηκε για εκατοντάδες σπάνιων τόμων και χειρογράφων. Για την απεντόμωση του υλικού υιοθετήθηκε ένα καινοτόμο, για την εποχή σύστημα, με χρήση αζώτου. Τοποθετήθηκαν αισθητήρες στις αίθουσες για τον έλεγχο των κλιματικών συνθηκών της Βιβλιοθήκης και ειδικά φίλτρα στα παράθυρα με σκοπό να απορροφούν τις ακτινοβολίες από το ηλιακό φως. Επίσης, σχεδιάστηκε ένα πρωτοποριακό σύστημα μελέτης και έκθεσης των λυτών φύλλων του χειρογράφου της Αινειάδας του Βιργιλίου.

   Στις πολλές εργασίες που έγιναν τότε, συμμετείχαν νέοι συντηρητές οι οποίοι παρέμειναν και μετά την αποχώρηση του καθηγητή τους. Επιπροσθέτως το προσωπικό της Βιβλιοθήκης ευαισθητοποιήθηκε σε θέματα που αφορούσαν στη συντήρηση των συλλογών και συμμετείχε στην προσπάθεια της διατήρησής τους.

   Τέλος, κατά τη διάρκεια της θητείας του στη Ρώμη και έως το 2005 ο Κωνσταντίνος Χούλης δίδαξε το μάθημα «Αρχές και Μέθοδοι Διατήρησης και Αποκατάστασης Βιβλίων» στη Σχολή Βιβλιοθηκονομίας του Βατικανού και ξεκίνησε τη συμμετοχή του Ιδρύματος σε εθνικά και διεθνή συνέδρια για την γνωστοποίηση των εργασιών συντήρησης στην επιστημονική κοινότητα.

   Το άρθρο τελειώνει με τις ειλικρινείς ευχαριστίες της Διεύθυνσης της Βιβλιοθήκης προς τον κύριο Κ. Χούλη για την συμβολή του στη διατήρηση της κληρονομιάς που φυλάσσεται στην Παπική Βιβλιοθήκη.

Σύνδεσμος για το ενημερωτικό δελτίο της Βιβλιοθήκης του Βατικανού: https://www.vaticanlibrary.va/newsletter/202210EN.pdf


Σύντομο βιογραφικό του κ. Κ. Χούλη

Τόπος / Ημερομηνία Γέννησης:  Χίος,  07/07/1956

Σπούδασε ζωγραφική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών Αθήνας (1977-1982) και στη συνέχεια με υποτροφία του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών συντήρηση χαρτιού και αποκατάσταση βιβλίων στο Istituto Centrale per la patologia del libro της Ρώμης (1983-1985). Παρακολούθησε τον μεταπτυχιακό κύκλο μαθημάτων Ελληνικής Παλαιογραφίας στη Scuola di Paleografia, Diplomatica e Archivistica του Βατικανού και τον Διεθνή κύκλο μαθημάτων για την Αποκατάσταση Βιβλιακού Υλικού που οργάνωσε  η UNESCO στη Βενετία (1990). Εκπόνησε τη διδακτορική του διατριβή στο University of London, School of Advance Study με θέμα “History of the Binding and Conservation of the Greek Manuscripts of the Fondo Antico in the Vatican Library (15th – 20th centuries)”. Συνεργάσθηκε με την Αποστολική Βιβλιοθήκη του Βατικανού ως Προϊστάμενος του Εργαστηρίου Συντήρησης για την έναρξη και ολοκλήρωση προγραμμάτων προληπτικής και επεμβατικής συντήρησης στις συλλογές χειρογράφων και εντύπων (2000-2004). Από το 1995 ανήκει στο μόνιμο εκπαιδευτικό προσωπικό του Τμήματος Συντήρησης Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής (πρώην Τ.Ε.Ι. Αθήνας).

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ