Για το κτίριο του πρώην ξενοδοχείου «Ξενία» στην περιοχή «Αγιασμένος» (ή Μπέλα Βίστα) έχουν γραφεί πολλά τα τελευταία χρόνια.
Μετά την αποχώρηση του Ελληνικού Στρατού (που το χρησιμοποιούσε ως πανδοχείο και λέσχη αξιωματικών) από τις εγκαταστάσεις του, συντηρώντας το επί σειρά ετών, έχει αφεθεί στην τύχη του και εντός ολίγου θα είναι πλέον αργά για οποιαδήποτε περαιτέρω αξιοποίησή του.
Φρούδες ελπίδες ιθυνόντων, σε κεντρικό επίπεδο, ενέσπειραν ψεύτικες υποσχέσεις από πλευράς του Υπουργείου Τουρισμού και του ΤΑΙΠΕΔ σχετικά με την αξιοποίησή του. Το ζήτημα είναι ένα: Είναι αδιανόητο, σε μια οικονομική συγκυρία, που έχει φέρει τη χώρα στα πρόθυρα της χρεοκοπίας, να αφήνονται δημόσια κτίρια στην τύχη τους, να ρημάζουν και να καταρρέουν, την ίδια στιγμή που, υπηρεσίες και φορείς, νοικιάζουν ιδιωτικά ακίνητα προκειμένου να στεγάσουν δομές τους.
Το έχω γράψει άλλες τέσσερις φορές στον τοπικό Τύπο (και έχω στείλει και σχετική επιστολή στο Υπουργείο Τουρισμού, στο παρελθόν): Το κτίριο του πρώην ξενοδοχείου «Ξενία» μπορεί να διατεθεί είτε στην εκπαίδευση (παιδεία), είτε στην πρόνοια. Το Ελληνικό Δημόσιο θα γλυτώσει δεκάδες χιλιάδες Ευρώ ετησίως και από την άλλη θα υπάρξει συντονισμός στη δράση ομοειδών υπηρεσιών.
Ειδικότερα, ως προς την εκπαίδευση-παιδεία:
1η περίπτωση: Να στεγάσει τις δυο Δ/νσεις, Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Χίου (που σήμερα πληρώνουν ενοίκια και οι δυο σε άλλα κτήρια), αλλά και τις δύο Ενιαίες Σχολικές Επιτροπές, Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, του Δήμου Χίου (π.χ. οι δύο Ενιαίες Σχολικές Επιτροπές στο ισόγειο και οι δυο Δ/νσεις Εκπ/σης από μια σε κάθε όροφο του κτιρίου).
2η περίπτωση: Να στεγάσει ένα Νηπιαγωγείο στο ισόγειο (τη στιγμή που σήμερα ασφυκτιούν δυο Νηπιαγωγεία -2ο και 6ο- σε δημοτικό ακίνητο της οδού Μουσείου, όπισθεν Ευαγγελιστρίας, δηλαδή σε απόσταση περί τα 300 μέτρα από το εν λόγω ακίνητο) και τις δυο Ενιαίες Σχολικές Επιτροπές, αλλά και το Τμήμα Παιδείας του Δήμου Χίου-Κέντρο δια βίου Μάθησης,στους ορόφους.
3η περίπτωση: Να μετατραπεί σε φοιτητική εστία των σπουδαστών του Πανεπιστημίου Αιγαίου (με έδρα τη Χίο), τη στιγμή που οι φοιτητικές Εστίες στην περιοχή «Τάγμα Δεσπότη- Λιβάδια» δεν επαρκούν και αναγκάζονται να απομακρυνθούν δευτεροετείς και τριτοετείς φοιτητές, λόγω υπεράριθμου, παρά το γεγονός ότι προέρχονται από ασθενείς οικονομικά οικογένειες και αδυνατούν να εξασφαλίσουν την ενοικίαση ενός διαμερίσματος ή δωματίου για τη διαμονή τους στη Χίο.
Αντίστοιχα, ως προς την κοινωνική πρόνοια:
1η περίπτωση: Να στεγάσει τη Δ/νση Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφερειακής Ενότητας Χίου (σήμερα πληρώνει χιλιάδες Ευρώ ενοίκια ετησίως) και τη Δ/νση Κοινωνικής Προστασίας, Παιδείας και Πολιτισμού του Δήμου Χίου (σήμερα φιλοξενείται στο ισόγειο του πρώην κινηματοθεάτρου «Ρεξ»), αλλά και την υπηρεσία του Ο.Π.Α.Δ.-Τ.Υ.Δ.Κ.Υ. (που, επίσης, πληρώνει ενοίκια).
2η περίπτωση: Να στεγάσει τη Δ/νση Κοινωνικής Προστασίας του Δήμου, αλλά και όλα τα σωματεία-συλλόγους που φιλοξενούνται σε δημοτικά ακίνητα (περί τα δέκα -10-) και θα μπορούν αντιστοίχως στη θέση τους να στεγαστούν δημοτικές υπηρεσίες και προνοιακές δομές του Δήμου.
Η παρούσα πρόταση κατατίθεται καλοπροαίρετα, ευελπιστώντας οι δύο τοπικοί Βουλευτές να ενεργήσουν υπέρ των χιακών συμφερόντων, μεριμνώντας για την υλοποίησή της.
Ψηφίζονται Μνημόνια για να σώσουν οικονομικά τη χώρα, αλλά τα χειροπιαστά παραδείγματα σπατάλης και αναξιοποίησης της κρατικής περιουσίας σε κάθε Νομό και πόλη ουδείς μεριμνά να εξαλειφθούν. Εάν το <<Ξενία>> δεν αξιοποιηθεί σύντομα και περάσει ένας επιπλέον χρόνος άπραγος, δίχως να γίνει κάτι, θεωρήστε το ως ένα ακόμη ετοιμόρροπο και άχρηστο κρατικό ακίνητο. Η ευθύνη βαρύνει, πέραν των υπηρεσιακών παραγόντων του Υπουργείου Τουρισμού και την κεντρική διοίκηση, εμάς τους ασχολουμένους με τα κοινά του τόπου, κύρια δε τους Βουλευτές, που νομοθετούν και εισηγούνται στα αρμόδια Υπουργεία τα δέοντα.-
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.