Ενώ το προσφυγικό ζήτημα βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη και το μέλλον του νησιού, της χώρας και της Ευρώπης δείχνει να εξαρτάται απόλυτα από τις προσφυγικές ροές και τις διαθέσεις της Τουρκίας, στο νησί μας το ζήτημα λαμβάνει και διαστάσεις διοικητικής ταραχής, τόσης και τέτοιας που περισσότερο από ποτέ καταγράφεται η ανάγκη επαναπροσδιορισμού ρόλων, στόχων και προθέσεων.
Σημείο αναφοράς δεν είναι μόνο το πως θα διαχειριστούμε το προσφυγικό ζήτημα και τους μετανάστες, αλλά και το ποιος θα αποφασίσει σε τοπικό επίπεδο (έστω και με τεράστια καθυστέρηση) να καταστρώσει ένα σχέδιο, ένα οργανόγραμμα, που θα δείχνει σε όλους ποιος κάνει κουμάντο στο νησί, ποιον ρωτάνε και από ποιον θα παίρνουν άδεια οι πάσης φύσεως ασχολούμενοι με το ζήτημα των προσφύγων και σε ποιον θα απολογούνται οι ίδιοι, όταν το «παιχνίδι των ρόλων» αρχίζει και μπερδεύεται... Γιατί και αρχίζει και μπερδεύεται.
Κανένας λογικός δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι ο ρόλος των Μή Κυβερνητικών Οργανώσεων (Μ.Κ.Ο.) στο νησί μας ανακούφισε τις ντόπιες διοικήσεις από τον βραχνά να ψάχνουν συνεχώς χρηματοδοτήσεις για να καλύψουν μια σειρά ανάγκες. Οι Μ.Κ.Ο. είχαν χρήματα ή αν θέλετε χρηματοδοτήθηκαν αδρά για να συμβάλουν σε μία σειρά από προβλήματα, όμως κανείς μέχρι σήμερα δεν έλεγξε τα όρια αυτών των παρεμβάσεων, δημιουργώντας μία σύγχυση που σήμερα συζητείται έντονα και από πολλούς.
Η άποψη ότι οι Μ.Κ.Ο. που λειτουργούν στο νησί δίνουν θέσεις εργασίας, προσφέρουν στην τοπική οικονομία και βοηθούν στο προσφυγικό, δεν μπορεί και δεν πρέπει επ’ ουδενί να συγκρίνεται με κάποιο άλλο αντίστοιχο «προνόμιο» που θα τους επιτρέπει και να αποφασίζουν για το πως ο τόπος θα διαχειριστεί το προσφυγικό πρόβλημα.
Ο τόπος διαθέτει διοικήσεις εκλεγμένες που αποφασίζουν για εκείνον και για οτιδήποτε συμβαίνει στην σφαίρα της δημόσιας λειτουργίας πάνω στον τόπο. Αυτό δεν αλλάζει και δεν μπορεί να αλλάξει ακόμη κι αν άθελα τους ή πάνω στην ανάγκη τους να καλύψουν τα καθημερινά προβλήματα, αυτές ακριβώς οι διοικήσεις παραχωρούν πλαίσιο στις Μ.Κ.Ο. να κάνουν ολοένα και περισσότερα πράγματα. Για παράδειγμα, στην πρόσφατη φωτιά στη Σιδηρούντα τόσο εθελοντικές ομάδες που συνδράμουν στο προσφυγικό όσο και η Βάσκικη Μ.Κ.Ο. έσπευσαν να στείλουν τρόφιμα στους δοκιμαζόμενους εθελοντές δασοπυρόσβεσης του νησιού, προτού το κάνει ο Δήμος Χίου! Αξιέπαινη η πράξη τους και μπράβο, ωστόσο αυτό το έλλειμμα προφανών πρωτοβουλιών και καθυστερήσεων από την πλευρά των τοπικών διοικήσεων, αφήνει πολλά περιθώρια για παρερμηνείες και παρεμβάσεις που θα τις βρούμε μπροστά μας...
Είναι αρκετά τα παραδείγματα που δείχνουν ότι η σύγχυση ρόλων δημιουργεί καθημερινά τέτοια μικρά «πλαίσια» και αφήνει χώρο για να μπερδευτεί ο ρόλος όλων των εμπλεκομένων.
Κουμάντο στον τόπο κάνουν οι εκλεγμένες αρχές. Αυτές καθορίζουν, αποφασίζουν και ορίζουν τι πρέπει να κάνει ο καθένας. Οτιδήποτε διαφορετικό συμβαίνει δεν αποτελεί μία μικρή εξαίρεση του κανόνα, αλλά μία ανωμαλία στην διακυβέρνηση που είναι ώρα να αποσαφηνιστεί. Και επιτέλους ας γίνει αντιληπτό προς κάθε πλευρά ότι τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο ανεξαρτήτως του τι έχει προσφέρει ο καθένας στο προσφυγικό ζήτημα τον έχουν οι τοπικά εκλεγμένες διοικήσεις (καλές κακές δεν κρίνεται αυτή την στιγμή). Όλα τα άλλα μένει να αποσαφηνιστούν. Άμεσα, επ’ ακριβώς και προπάντων δημόσια. Για να ξέρουμε στο τέλος ποιος κρατάει τα κλειδιά...
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.