1.12.2014 12:37

«Να ανοίξομε, τα μάτια, τα αυτιά και το φτερά μας…»

Την Παρασκευή στο αμφιθέατρο του Πανεπιστημίου Αιγαίου είχαμε την τύχη να παρακολουθήσουμε μία πραγματικά ενδιαφέρουσα – από κάθε πλευρά- ομιλία, για τις δυνατότητες που έχει η πατρίδα και ο τόπος μας, να απολαύσουν όσα απλόχερα δίδουν οι καρποί του λιβαδιού της θάλασσας, της ναυτιλίας.

Αφοπλιστικά ειλικρινής, χωρίς υπεκφυγές και αποκρύψεις, με σταχυολογημένες απόψεις, ο κ. Λασκαρίδης συνάρπασε τόσο το πολυπληθές ακροατήριο των φοιτητών και των μεταπτυχιακών του τμήματος Ναυτιλίας, όσο και τους σπουδαστές του ΕΠΑΛ –τμήμα ναυτιλίας- που το παρακολούθησαν μαζί με τον καθηγητή τους κ. Β. Χατζησταμάτη.

Στα πολλά που ανέφερε ο ομιλητής, η στήλη ξεχώρισε, το ενδιαφέρον του εφοπλιστικού κόσμου να διατηρηθεί ελληνικό το στελεχιακό δυναμικό στα υψηλόβαθμα πληρώματα (καπετάνιοι και μηχανικοί) αναγνωρίζοντας τις προσλαμβάνουσες γνώσεις και έμφυτες αρετές που μας ξεχωρίζουν, μια και η αρμύρα της θάλασσας υπάρχει και διατηρείται στο DNA των Ελλήνων.

Αναφέρθηκε στους τρεις ομόκεντρους κύκλους που έχει δημιουργήσει το άτυπο Ναυτιλιακό Κέντρο στον Πειραιά με τις υψηλές μισθοδοσίες των ναυτιλιακών στελεχών, των παρεχόμενων υπηρεσιών- αγαθών, και των συνεχόμενων και συνεπόμενων εμπορικών συνεργασιών με τρίτους, αποτιμώντας τα σε 13,5 δισ. ευρώ ετησίως.

Όλα αυτά τα συνέδεσε με την αδήριτη ανάγκη της αναβάθμισης των ναυτικών σχολών και της επιμόρφωσης στο εξωτερικό των αποφοίτων του Πανεπιστημίου, για να γίνουν πιο υπεύθυνοι και συνεπείς, μιας και η συνέπεια μαζί με τη γνώση και την υπευθυνότητα χαίρουν της μεγαλύτερης εκτίμησης στα ναυτικά γραφεία.

Ζήτησε από τα νέα παιδιά, να διαμορφώσουν ακόμα και με επιμέρους αμφισβητήσεις την επαγγελματική τους προσωπικότητα, να πρωτοπορήσουν και να ξανοιχτούν στον υπόλοιπο κόσμο (προσωρινά τουλάχιστον) ώστε να ολοκληρωθούν οι γνώσεις και οι εμπειρίες τους.

Αναφέρθηκε και παραδέχθηκε στα προβλήματα που είχαν οι σπουδαστές κι ιδιαίτερα οι σπουδάστριες των ναυτικών σχολών για τα εκπαιδευτικά τους ταξίδια, που έχουν αμβλυνθεί μετά την επανασύσταση του ΥΕΝ και της προσαρμογής της πολιτικής του.

Τέλος – προς τιμήν του- και παρά τις αναμφισβήτητες γνώσεις του παραδέχθηκε την αδυναμία του να απαντήσει σε ορισμένες ερωτήσεις, δείγμα της ωριμότητας που πρέπει να διακατέχει τον καθένα μας.

Στις ερωτήσεις της στήλης για την ποσοστιαία συμβολή της Χιακής Ναυτιλίας σε σχέση με της υπόλοιπης Ελλάδας, χαριτολογώντας δεν απάντησε.

Όσο για την αξιοποίηση της περιοχής του Θόλους σε μίνι Ναυτιλιακό Κέντρο δεν το απέκλεισε επισημαίνοντας την απαιτούμενη πληρότητα χρήσεων και λειτουργιών που πρέπει να αναπτύσσονται μιας και ο Πειραιάς, δεν διαθέτει- όπως η Αγγλία- τα ειδικά δικαστήρια που επιλαμβάνονται των αβαριών, απαιτήσεων κλπ.

Σε γενικές γραμμές ήταν μία από τις ευτυχέστερες στιγμές του Τμήματος Ναυτιλίας και κατ’ επέκταση του Πανεπιστημίου Αιγαίου για την οποία μόνο συγχαρητήρια μπορούν να δοθούν.

Λόγω του Δ.Σ. Χίου, οι αιρετοί στερήθηκαν όσων θα μπορούσαν να αποκομίσουν, σε αντίθεση με τρεις δικαστικούς που έμειναν μέχρι το τέλος. Την άλλη φορά… 

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ