18.6.2024 7:32

Μέχρι πότε θα κρύβουμε από τους Τούρκους το Μουσείο των Σφαγών;

Η επίσκεψη στη Μονή Αγίου Μηνά και το Μουσείο Σφαγών που στεγάζεται εντός της αποτελεί μία συγκλονιστική εμπειρία για κάθε άνθρωπο. 

Προσωπικά, ποτέ μου δεν έχω βιώσει κάτι παρόμοιο με αυτό που αισθάνθηκα διακρίνοντας το σημάδι από το αίμα ενός σφαγιασθέντος μικρού παιδιού στα μάρμαρα του ναού, αντικρύζοντας το οστεοφυλάκιο και ξαναζώντας την ιστορία των Σφαγών στο χώρο του Μουσείου.

Κατά τη γνώμη μου δεν πρέπει να υπάρξει επισκέπτης του νησιού, ανεξαρτήτως εθνικότητας, που να μην επισκεφθεί τον ιερό αυτό χώρο και να μάθει για τη γενοκτονία που έγινε από τους Οθωμανούς εις βάρος των προγόνων μας. 

Τι συμβαίνει όμως στην πραγματικότητα;

Το Μουσείο κατασκευάστηκε με τη βοήθεια και χορηγία του ζεύγους Μαρτίνου, η προσεγμένη μουσειολογική παρουσίαση είναι του Μανώλη Βουρνού και όλο το έργο ήταν υπό το συντονισμό του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη μας κ. κ. Μάρκου.

Με ποιό τρόπο όμως ο ανίδεος επισκέπτης Έλληνας, Τούρκος ή οποιασδήποτε εθνικότητας θα μάθει για το Μουσείο;

Κάνοντας μια αναζήτηση στο google για το λήμμα "μουσεία Χίου" στα ελληνικά, αγγλικά και τουρκικά το Μουσείο Σφαγών απουσιάζει. Όπως απουσιάζει και από όλους τους διαδικτυακούς τουριστικούς οδηγούς. Ενώ ψάχνοντας "μουσειο Σφαγών Χίου" εμφανίζονται μονάχα ειδήσεις από τα εγκαίνια του Μουσείου το 2021.

Υπάρχει δε έστω και ένα πρακτορείο που να πηγαίνει τους Τούρκους τουρίστες στη Μονή Αγίου Μηνά και το Μουσείο Σφαγών; 

Σε όλο το νησί θα συναντήσει κανείς καλαίσθητες ταμπέλες οδοσήμανσης για το Μουσείο Μαστίχας. Δυστυχώς όμως δε συμβαίνει το ίδιο για τη Μονή Αγίου Μηνά και το Μουσείο Σφαγών. Στις φωτογραφίες βλέπετε τις μόνες και σε κακή κατάσταση ταμπέλες που υπάρχουν στον επαρχιακό δρόμο Χίου-Μεστών στη στροφή Νεχωρίου (από/προς Χώρα) και μάλιστα όχι σε ευδιάκριτο σημείο μαζί με τις υπόλοιπες αλλά μέσα στη νησίδα. Άλλη μια ταμπέλα θα βρει κανείς στη διασταύρωση για τη Μονή στο δρόμο Νεχωρίου-Αγίας Φωτιάς.

Εύλογα λοιπόν κανείς αναρωτιέται: 

Γιατί κρύβουμε τη Μονή Αγίου Μηνά και το Μουσείο Σφαγών από τους κυριότερους επισκέπτες του νησιού, τους Τούρκους; 

Κανένας δεν ζήτησε από τους Εβραίους να ξεχάσουν ή να αποκρύψουν το Ολοκαύτωμα στο βωμό μιας επίπλαστης συμφιλίωσης με τους Γερμανούς. Για να μην παρεξηγούμαστε λοιπόν. Οι Τούρκοι επισκέπτες προφανώς και είναι ευπρόσδεκτοι. Ωστόσο μια πραγματική συμφιλίωση δεν μπορεί να επέλθει μέσα από τη λήθη αλλά μόνο από τη γνώση και το σεβασμό στην ιστορική αλήθεια.

Χρήστος Παπαχρήστου

18.06.2024

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ