Στις αρχές του 2020 τα νησιά του Βορείου Αιγαίου σείστηκαν από πρωτόγνωρες συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας με αφορμή το προσφυγικό-μεταναστευτικό. Ο κόσμος, μετά από πέντε χρόνια πειραματισμών και απογοητευτικής πολιτικής συμμετείχε μαζικά, ευελπιστώντας να εισακουσθεί η κραυγή αγωνίας των νησιωτών. Η κυβέρνηση δεν έλαβε καθόλου υπόψη της την έντονη δυσαρέσκεια που υπήρχε, με αποτέλεσμα να προχωρήσει στην αψυχολόγητη κίνηση αποστολής των ΜΑΤ με τα γνωστά επεισόδια.
Την αποσταθεροποίηση των νησιών προσπάθησε να εκμεταλλευτεί άμεσα η Τουρκία, δημιουργώντας την υβριδική επίθεση μέσω μεταναστών από τον Έβρο.
Ο παρουσιαζόμενος σχεδιασμός από τον Οκτώβριο του 2019 προέβλεπε κέντρα μεταναστών – πόλεις, δήθεν κλειστά, των 5.000+, ώστε να αποτραπούν οι ροές! Σημειώνεται ότι τότε υπήρχαν μόνο στο Βόρειο Αιγαίο περί τις 3.500 παράνομες αφίξεις την εβδομάδα. Η σταθερή προτροπή για φύλαξη συνόρων υλοποιήθηκε από την κυβέρνηση εκ των πραγμάτων, μετά από την επίθεση στον Έβρο. Ενώ η εξάπλωση της πανδημίας έδωσε μία ακόμη σοβαρή αφορμή για να προχωρήσει η φύλαξη-επιτήρηση των συνόρων.
Μεταναστευτικά κέντρα – πόλεις στα ελληνικά νησιά;
Θα περίμενε κάποιος ότι μετά από όλα αυτά τα γεγονότα και την αύξηση σε υπέρμετρο βαθμό της τουρκικής προκλητικότητας, θα υπήρχε σαφέστατη αλλαγή του μεταναστευτικού σχεδιασμού.
Έγινε αυτό;
Στις 22-6-2020, ο Αυστριακός υπ. Εσωτερικών, Καρλ Νεχάμαερ, συμφώνησε σε συνέντευξή του στη γερμανική Welt με τον Βαυαρό ομοσπονδιακό υπουργό Εσωτερικών, Χορστ Ζέεχοφερ, στην πρόταση να εξετάζονται οι αιτήσεις ασύλου πριν οι πρόσφυγες και οι μετανάστες πατήσουν σε ευρωπαϊκό έδαφος, έτσι ώστε, όσοι δεν έχουν ελπίδες να παραμείνουν, να αναγκάζονται σε άμεση επιστροφή στην πατρίδα τους. «Είναι σημαντικό», είπε ο Νεχάμαερ, «να ακολουθήσουμε διαδικασίες φαστ τρακ», χαρακτηρίζοντας απολύτως σωστές τις προτάσεις του Ζεεχόφερ, αυτές οι αποφάσεις περί της χορήγησης ασύλου να λαμβάνονται στα σύνορα της Ελλάδας, της Μάλτας ή της Ισπανίας. Άφησε μάλιστα να εννοηθεί ότι αυτή η τακτική θα προστατεύσει τους μετανάστες και τους πρόσφυγες από ένα ταξίδι που μπορεί να τους κοστίσει τη ζωή.
Τα γραφόμενα αυτά δημιουργούν μία σαφή σύγχυση: Εκτός συνόρων της ΕΕ ή στα σύνορα (Ελλάδα, Μάλτα, Ισπανία) η χορήγηση ασύλου; Και, εν τέλει, τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου μήπως εξαιρούνται από το ευρωπαϊκό έδαφος;
Δυστυχώς, ο σχεδιασμός και το νέο ευρωπαϊκό σύμφωνο για τη μετανάστευση μετατρέπει την ελληνική οριογραμμή, στα ελληνοτουρκικά σύνορα, σε ζώνη αναμονής απόφασης για το άσυλο. Έτσι ιδρύει έξι νέες πόλεις μεταναστών, υπερδιπλασιάζοντας τη χωρητικότητα και εκτεινόμενες σε πολύ μεγαλύτερη έκταση από τα τωρινά χοτσποτ. Πόλεις, που προορίζονται για τη διαχείριση του μεταναστευτικού σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.
Στη Σάμο και στη Λέσβο κατονομάζονται «πιλοτικές». Το νέο κέντρο της Λέσβου προορίζεται για πιλοτική εφαρμογή του νέου Συμφώνου για τη Μετανάστευση, όπως έχει ανακοινωθεί από την Κομισιόν. Νέοι πειραματισμοί στις πλάτες των νησιωτών, πάνω στην παραμεθόριο, με τους Ευρωπαίους (Γερμανοί) να ελέγχουν τα κέντρα, αλλά να μην έχουν την ευθύνη.
Είναι η χαρακτηριστική η πρόσφατη επίσκεψη στη Λέσβο (29/11/2020) της αναπληρώτριας Γενικής Διευθύντριας της DG HOME, κ. Μπεάτε Γκμίντερ (που είναι ΚΑΙ επικεφαλής της Task Force της ΕΕ γιατο νησί) που σε περιοδεία της, μαζί με τον υπουργό Ν. Μηταράκη, κατέληξαν στον χώρο της δημιουργίας του νέου κέντρου-πόλης μεταναστών, σε ιδιωτική έκταση 600 στρεμμάτων (θέση Βάστρια, Κοινότητας Νέων Κυδωνιών).
Ακολούθησε η απαξιωτική ανάρτηση στο fb του δημάρχου Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχη Βέρρου προς το πρόσωπο του υπουργού και όσους συμφωνούν με την δημιουργία τέτοιων κέντρων-πόλεων: «Καλύτερα «στρατηγός της Καράβας», παρά μεσίτης οικοπέδων για κατασκευή ΚΥΤ…» (Καράβα η περιοχή της Λέσβου που έγιναν τα επεισόδια με τα ΜΑΤ, ΚΥΤ= Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης μεταναστών).
Να σημειωθεί ότι σε καμία από τις περιοχές που θα γίνουν οι νέες πόλεις μεταναστών δεν υπάρχει η σύμφωνη γνώμη των τοπικών κοινωνιών. Με εμπιστοσύνη στο ναδίρ στις εκάστοτε κυβερνητικές εξαγγελίες (η Μόρια των 3 χιλ. έφτασε κάποια στιγμή τις 20 χιλ., η ΒΙΑΛ των 1000 ατόμων «έπιασε» τις 7 χιλ. κλπ.) τα δημοτικά συμβούλια έχουν λάβει αρνητικές αποφάσεις, αλλά παρακάμπτονται.
Με βάση τα σημερινά δεδομένα:
• υπάρχει άσυλο δύο ταχυτήτων στην ΕΕ. Η Ισπανία έχει 66,2% θετικές αποφάσεις παροχής ασύλου, η Ελλάδα 53,1%, ενώ η Ιταλία 20%.
• οι επιστροφές-απελάσεις κυμαίνονται σε εξαιρετικά χαμηλά νούμερα εκ των οποίων το 80% αφορά άτομα αλβανικής καταγωγής
• οι μετεγκαταστάσεις προς τα ευρωπαϊκά κράτη δεν είναι δεσμευτικές,
• στο νέο σύμφωνο, τις επιστροφές- απελάσεις, όταν εκτιμηθεί ότι θα υπάρχει «κρίση» με αυξημένες ροές, θα τις αναλάβουν οι χώρες που δεν δέχονται τις μετεγκαταστάσεις (π.χ. Ουγγαρία, Πολωνία) προς τις χώρες καταγωγής μεταναστών Αλλά δεν υπάρχουν ούτε οι αντίστοιχες συμφωνίες επιστροφής, ούτε και μηχανισμός που να επιβάλλει στις χώρες αυτές την υποχρέωση να τους υποδεχθούν στο έδαφός τους, εάν δεν καταφέρουν να τους απελάσουν.
Στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα παραπάνω, το 50% όσων εισέρχονται πρέπει να παραμένει στα νησιά και τον Έβρο περιμένοντας τον δρόμο της επιστροφής, ή της μετεγκατάστασης. Κανείς δεν λέει τι θα γίνει εάν δεν έχουμε ούτε επιστροφή ούτε μετεγκατάσταση. Γίνεται αντιληπτή η ουτοπία του όλου εγχειρήματος, αλλά και το πόσο επικίνδυνη είναι αυτή η πολιτική για τα εθνικά συμφέροντα, μετατρέποντας οριστικά την Ελλάδα, ειδικά τα ακριτικά νησιά, σε χώρο εγκλωβισμού.
Ο σχεδιασμός της μεταναστευτικής πολιτικής για την Ελλάδα είναι… γερμανικός (!)
Ο όλος σχεδιασμός φαίνεται ότι είναι ξεκάθαρα γερμανικός. Είναι χαρακτηριστικό ότι από το 2017 ζητούσαν επιτακτικά τη δημιουργία ευρωκέντρου υποδοχής μεταναστών στη Χίο ώστε να χορηγείται το γρήγορο άσυλο, αλλά η τοπική κοινωνία, με συνεχή αγώνα, μέχρι τώρα δεν το επέτρεψε.
Επίσης, μετά από τον εμπρησμό στη Μόρια η Γερμανία αναγκάστηκε, εξαιτίας της δημοσιότητας που πήρε το θέμα από τα ΜΜΕ και της πολιτικής πίεσης που ασκήθηκε εσωτερικά, να πάρει στο έδαφός κάποιους μετανάστες με συγκεκριμένο προφίλ (οικογένειες) που είχαν ήδη λάβει άσυλο!
Το δε πρόγραμμα της μετεγκατάστασης των ανηλίκων, που πολυδιαφημίστηκε με άρθρο του αν. υπουργού Μετανάστευσης Κουμουτσάκου, κάλυψε 502 ανήλικους και όχι 1.600, ενώ από τις προγραμματισμένες 6.000 μετεγκαταστάσεις έχουν γίνει 3.141.
Οι πρόσφατες δηλώσεις της κ. Μέρκελ, ότι έχει προσφέρει πολλά η Τουρκία στο μεταναστευτικό, υποδηλώνει την αύξηση της πίεσης που θα ασκηθεί στην Ελλάδα και πιθανόν νέο πακτωλό χρημάτων για την σωτηρία της παραπαίουσας τουρκικής οικονομίας. Ενώ η δήλωση αυτή στρώνει τον δρόμο για να αποφευχθούν ουσιαστικές κυρώσεις στην Τουρκία για τις πράξεις της στην ελληνική ΑΟΖ.
Επίσης φανερώνει το κοινό μέτωπο που έχει πλέον σχηματιστεί και απαρτίζεται από κράτη, υπερεθνικούς οργανισμούς και ΜΚΟ, για την απεμπόληση κυριαρχικών δικαιωμάτων στο Αιγαίο και τη δημιουργία «γκρίζων ζωνών-θυλάκων» (κέντρα-πόλεις μεταναστών) εντός των ακριτικών νησιών.
Το άκρως ανησυχητικό είναι ότι η κυβέρνηση δείχνει αδύναμη να αντιδράσει και υποτάσσεται στον καταστροφικό αυτόν σχεδιασμό.
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.