Το κείμενο (ηλεκτρονική έκδοσή σας της 7ης τρέχοντος) του φίλου ιατρού κ. Αναστασίου Τριπολίτη, για την απάντηση σε επιστολή του εκ μέρους της Αρχιεπισκοπής Αθηνών μετά πάροδο οκταετίας, ανακάλεσε στη μνήμη μου ένα ακόμη θλιβερότερο περιστατικό, καθώς υποδηλώνει νοοτροπία που ως λαού δεν μας περιποιεί, ατυχώς, τιμή.
Μετά το θάνατο (1993) του αείμνηστου Κων. Τρυπάνη, ο Σύλλογος Φιλολόγων Χίου αποφάσισε να αφιερώσει το επόμενο τεύχος του περιοδικού του Φιλολογική Χίος στη μνήνη του λόγιου εκείνου άνδρα, ο οποίος με τη δράση, το έργο και το ήθος του τίμησε, ως γνωστόν, τα μέγιστα την Ελλάδα. Με δεδομένο ότι ο αείμνηστος είχε διατελέσει Υπουργός Πολιτισμού επί της πρώτης μεταπολιτευτικής Κυβερνήσεως Καραμανλή, καθώς και μέλος της Ακαδημίας Αθηνών και επί πλέον Πρόεδρος αυτής, ο Σύλλογος απέστειλε ταχυδρομικώς συστημένη επιστολή (συνοδευόμενη από ένα ενδεικτικό τεύχος του εν λόγω περιοδικού) στο τότε Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Καραμανλή, στον τότε Πρόεδρο της Ακαδημίας Αθηνών Μενέλαο Παλλάντιο, και στον φιλέλληνα ΄Αγγλο Ακαδημαϊκό και συνάδελφο και φίλο του θανόντος Robert Browning, ζητώντας τους να αποστείλουν ένα σύντομο σημείωμα για τον άνδρα, προκειμένου να συμπεριληφθεί στον εν λόγω αφιερωματικό τεύχος.
Ο αείμνηστος πλέον σήμερα R. Browning μάς απάντησε εντός πενθημέρου, ευχαριστώντας για τη λήψη των αποσταλέντων και πληροφορώντας ότι θα αποστείλει ευχαρίστως σχετικό κείμενο, το οποίο και εντός δεκαπενθημέρου μάς απέστειλε, σκιαγραφώντας σε αυτό την πολύπλευρη προσωπικότητα του Τρυπάνη. Αντίθετα, ο τότε Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας και ο τότε Πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών ουδέποτε μας απήντησαν. Λυπηρότατο το γεγονός, όταν αναλογίζεται κανείς ότι οι αρχηγοί όλων ανεξαιρέτως των πολιτισμένων κρατών απαντούν ευγενώς, έστω και αρνητικά, στις επιστολές όχι μόνον φορέων αλλά και απλών ιδιωτών.
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.