Πρόσφατα, τα ιεροκηρυκτικά μου καθήκοντα με οδήγησαν στον Ι. Ναό Αγ. Γεωργίου Βροντάδου. Εκεί, ο αγαπητός Πρόεδρος του Φιλοπρόοδου Ομίλου Βροντάδου (Φ.Ο.Β.), καθηγητής κ. Πολύδωρος Γ. Στείρος μου εκόμισε ένα αντίτυπο εκ των εκδόσεων του ΦΟΒ, υπό τον τίτλο <<ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟΝ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑΣ 1918-1920>>. Πρόκειται για το ατομικό ημερολόγιο που διατηρούσε ο -εκ μητρός- παππούς του, γενναίος πατριώτης και ακάματος σκαπανέας του Βροντάδου, αείμνηστος Σταύρος Κ. Καλλίτσης.
Ο Σταύρος Κων. Καλλίτσης γεννήθηκε στο Βροντάδο το έτος 1893. Αποφοίτησε από το Εμπορικό τμήμα του Γυμνασίου Χίου. Μιλούσε Αγγλικά, Γαλλικά, Ρωσικά, ενώ διδάχθηκε και Οθωμανικά. Παντρεύτηκε το 1929 την Ζηνοβία (το γένος Γεωργίου Π. Βουρλάκου), με την οποία απέκτησαν τέσσερα παιδιά (την Θεοδώρα, τον Κωνσταντίνο, τον Γεώργιο και τον Άγγελο). Απεβίωσε στις 21 Σεπτεμβρίου 1976. Υπηρέτησε ως Λοχίας στο Μακεδονικό και Μικρασιατικό μέτωπο και σε μονάδα του Πειραιά από το 1914 έως το 1922. Διήλθε τα νεανικά του χρόνια υπηρετώντας και πολεμώντας για την πατρίδα από διάφορα μετερίζια.
Όπως ο ίδιος, χαρακτηριστικά, γράφει σε κάποια από τις σημειώσεις του: <<Είμεθα υπερήφανοι, διότι κατορθώσαντες να εκδιώξωμεν τους τυράννους, οίτινες επεχείρησαν να παραστήσωσι τον ελληνικόν λαόν ως ασυνεπή προς τας ωραίας παραδόσεις του, ελάβαμεν μέρος εις τον αγώνα του δικαίου, όστις έχει αναγράψει μεταξύ των ευγενών σκοπών του την αποκατάστασιν των υποδούλων εθνών>>.
Διατήρησε χειρόγραφο (ιδιόχειρο) ημερολόγιο στο οποίο κατέγραφε τα γεγονότα στο μέτωπο -και όχι μόνον- της περιόδου 1918-1920. Αυτό το ιστορικό και πλούσιο σε υλικό πληροφοριών ημερολόγιο, είχε την εμπνευσμένη πρωτοβουλία να εκδώσει ο ΦΟΒ το έτος 2015, με αφορμή την εορταστική επέτειο της συμπλήρωσης 90 χρόνων από την ίδρυσή του (1924).
Μέσα στο ημερολόγιο, πέραν των γεγονότων, αποτυπώνονται οι πόθοι, οι αγωνίες, η βάσανος που προξενεί ο πόλεμος, αλλά και η χαλύβδινη θέληση για την προάσπιση της πατρίδας του συγγραφέα του, η αγάπη του σ΄αυτή και η πεποίθησή του σε αρχές ανώτερες και ιδεώδη ιερά και κρυστάλλινα.
Ο Σταύρος Κ. Καλλίτσης υπήρξε, όντως, ένας μεγάλος πατριώτης και αγωνιστής στα πεδία των μαχών, μαχητής <<υπέρ πίστεως και πατρίδος>> των λαμπρών ιδανικών της ελληνορθόδοξης φυλής μας.
Στον καλαίσθητο τόμο που παρουσιάζει το ημερολόγιο, των 130 σελίδων, εμπεριέχεται πλούσιο φωτογραφικό και χαρτογραφικό υλικό της εποχής, που μεταφέρει τον αναγνώστη στα δρώμενά του.
Γίνεται εκτενής αναφορά στον Σταύρο Κ. Καλλίτση, στη βιογραφία του, το γενεαλογικό δέντρο της οικογένειάς του, τη στρατιωτική του θητεία και το εν λόγω ημερολόγιο, αλλά και την επαγγελματική και κοινωνική του πορεία.
Ακολουθεί το προσωπικό στρατιωτικό ημερολόγιό του και αυτοτελές κείμενό του με τις εντυπώσεις που αποκόμισε από τη Μακεδονία, ενώ ο τόμος κλείνει με τις ευχαριστίες της οικογένειας του συγγραφέα για την έκδοση του πονήματος.
Όπως προανέφερα, η έκδοση ανήκει στον ΦΟΒ, ενώ την εκτύπωση και επιμέλειά της είχαν το καλλιτεχνικό τυπογραφείο <<Έντυπο>> (Χίος) και ο κ. Άγγελος Σταύρου Καλλίτσης αντίστοιχα.
Τον κ. Πολύδωρο Γ. Στείρο θερμά ευχαριστώ, για την επίδοση του αναμνηστικού αυτού τόμου, τιμής ένεκεν, ευχόμενος υγεία και πλούσια δράση στον Φιλοπρόοδο Όμιλο Βροντάδου, όπου προεδρεύει.-
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.