Πέρα από το να μετρά τις πληγές της η κοινωνία έχει και άλλες ευθύνες. Κυρίως να κοιτά τον εαυτό της στον καθρέπτη αναζητώντας κάθε φορά στο είδωλό της το αίσθημα της ικανοποίησης με ότι καταπιάνεται.
Με αφορμή το τροχαίο δυστύχημα στον παραλιακό του αεροδρομίου που έχασε τη ζωή του ο 34χρονος Στρ. Γεωργούλης και άλλο ένα παιδί βρίσκεται και αυτό σε ζωντανό «θάνατο» με τη συμμετοχή του στο δραματικό περιστατικό, κανείς από αυτή την κοινωνία δεν δικαιούται να αισθάνεται... άνετα με τον εαυτό του.
Τέτοιες στιγμές δεν κοιτάς ποιος φταίει και ποιος όχι. Δεν παρακολουθείς σε πρώτη φάση ποιος έφταιξε και γιατί. Κοιτάς πρακτικά ζητήματα. Να απαλύνεις πρώτα τον πόνο, τη στεναχώρια, την πίκρα και μετά, αφού συνεφέρεις, να δεις πως φτάσαμε και πάλι σε τέτοια επίπεδα.
Τροχαία δυστυχήματα συμβαίνουν παντού. Σε τροχαία χάνουν και θα χάνουν τη ζωή τους και από αύριο. Με υπαιτιότητα των οδηγών ή χωρίς αυτήν, η πολιτεία οφείλει να εξαλείψει ή να μειώσει στο ελάχιστο την πιθανότητα επανάληψή τους λόγο κυρίως και των τεχνικών ζητημάτων που σχετίζονται με τους δρόμους, με την ασφάλεια, με τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, με την διευκόλυνση όλων να μπαίνουν στο αυτοκίνητό τους ή να ανεβαίνουν στη μηχανή τους χωρίς να νιώθουν ότι απειλούνται πέραν των άλλων και από τις συνθήκες του περιβάλλοντος στο οποίο οδηγούν.
Είναι ώρα να σταματήσουμε να αναπαράγουμε θύματα και να κοιτάξουμε πως θα θωρακίσουμε αυτό το οδηγικό περιβάλλον με μέτρα πλέον, με παρεμβάσεις, ώστε εάν ποτέ ξαναβρεθούμε σε παρόμοιες περιπτώσεις, τραγικές δυστυχώς, να κοιταζόμαστε στον καθρέπτη και να νιώθουμε ότι τουλάχιστον δεν έλλειπαν από αυτό ακριβώς (το περιβάλλον) τα απαραίτητα. Σήμερα έχω την άποψη ότι όλοι νιώθουμε λίγο πολύ άβολα, πέραν την στεναχώριας. Ξέρουμε ότι έχουμε πολλά να φτιάξουμε στους δρόμους μας ακόμη, πολλά να σχεδιάσουμε και πολλά να προστατεύσουμε. Θα ήταν παντελώς άκαιρο τέτοιες συζητήσεις να ξεκινούν μετά από ένα τραγικό δυστύχημα. Όμως ποιος αντέχει να επανέλθει σε τέτοια θέματα; Οφείλουμε να δώσουμε λύσεις με ψυχραιμία, με σοβαρότητα, με ευθύνη απέναντι σε όλη την κοινωνία. Και κάτι τέτοιο εύχομαι να ξεκινήσει με τη συμμετοχή όλων μας να συζητιέται από αύριο. Αυτές είναι οι προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπίσουμε.
Υ.Γ. Πάρτε όποιο στατιστικό στοιχείο θέλετε. Ο υπ’ αριθμόν ένα παράγοντας πρόκλησης τροχαίου ατυχήματος και δυστυχήματος είναι ο άνθρωπος.
Όλα τα άλλα γίνονται απλά για να τον προστατέψουν...
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.