Η εορτή της σύναξης των Αγίων της Χίου, στον ομώνυμο Ιερό Ναό των Προσκόπων της Χίου, οδήγησε τα βήματά μας, πρόσφατα, στον φιλόξενο κατασκηνωτικό χώρο του Μάναγρου Βολισσού.
Ο χώρος αυτός μου είναι ιδιαίτερα γνώριμος, από την εφηβική μου ηλικία, όταν εκεί συμμετείχα στις κατασκηνωτικές περιόδους, ως πρόσκοπος.
Από τότε –πριν, σχεδόν, 30 χρόνια– μέχρι σήμερα ο τόπος εκείνος έχει εξωραϊστεί, βελτιωθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό. Δημιουργήθηκαν υποδομές στον περιβάλλοντα χώρο, ενώ ανηγέρθη ο Ιερός Ναός των Αγίων της Χίου και πλησίον αυτού το μνημείο πεσόντων Προσκόπων της Μικράς Ασίας.
Στον Ναό των Αγίων της Χίου βρίσκεται τεμάχιο του Τιμίου Ξύλου (Σταυρού), λίθος από τον φρικτό Γολγοθά και λίθος από το θεοβάδιστο όρος Σινά.
Το τέμπλο του Ναού μεταφέρθηκε στη Χίο (όπως και τα προαναφερθέντα ιερά σεβάσματα) και τοποθετήθηκε, από το Ι. Ναίδριο του Αγ. Παντελεήμονος, που είχε ανεγείρει ο μακαριστός Μητροπολίτης Χίου, κυρός Παντελεήμων Φωστίνης (+1962), στον τελευταίο όροφο (ταράτσα) του πολυώροφου ΄΄Οίκου Χίου Φοιτητού΄΄ -που, επίσης, ο ίδιος ίδρυσε, για τη διαμονή των Χιωτών φοιτητών και όχι μόνον – στην οδό Βουλγαροκτόνου 30-Αθήνα. {Δυστυχώς, το ακίνητο αυτό, εδόθη στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου -δημόσιο ίδρυμα- ως, κατά τη γνώμη μου, μη όφειλαν οι διαχειριστές της περιουσίας του Ιερού Τάγματος Αγίου Παντελεήμονος Λιβαδίων Χίου, πράττοντας εσφαλμένα, μάλιστα προς ανθρώπους που ουδένα σεβασμό επέδειξαν στη μνήμη του κτήτορα-ιδρυτή του, οι οποίοι (δωρεοδόχοι) και διέλυσαν-αφάνισαν το ναίδριο (που, επί πολλά έτη, εκατοντάδες χιωτόπουλα εκκλησιάζονταν, αλλά και μύριοι όσοι κληρικοί έλαβαν τη χάρη της Ιεροσύνης -χειροτονήθηκαν- σ΄αυτόν), διαστάσεων μόλις 3Χ6=18 τετραγωνικών μέτρων. Ευτυχώς, όμως, βρέθηκαν ευλαβείς άνθρωποι που, σεβόμενοι τη μνήμη του Μητροπολίτου Παντελεήμονος Φωστίνη και τα ιερά σεβάσματα, μετέφεραν αυτά και τοποθέτησαν – μαζί με τα Άγια Λείψανα που είχαν εναποτεθεί εντός της Αγίας Τραπέζης (΄΄φυτόν΄΄) του ναιδρίου – στον Ιερό Ναό των Αγίων της Χίου-Προσκόπων Χίου, στον Μάναγρο Βολισσού, προφυλάσσοντας τα από την εγκατάλειψη και πιθανή βεβήλωσή τους}.
Ο Ιερός Ναός είναι λίαν επιμελημένος και ευπρεπισμένος, φέρει τοιχογραφίες από το τοπικό αγιολόγιο και εγκαινιάστηκε πριν αρκετά έτη από τον μακαριστό Μητροπολίτη μας κυρό Διονύσιο. Λίγα μέτρα μακρύτερα από τον Ναό των Αγίων της Χίου, βρίσκεται το μνημείο των ηρώων Προσκόπων, Αιδινίου, Κάτω Παναγιάς, Σωκιών, και όπου γης, πεσόντων υπέρ πίστεως και πατρίδος.
Σε εντοιχισμένη δε, ειδική κρύπτη-προθήκη υπάρχει αιματοποτισμένο χώμα από την κοίτη του ποταμού Εύδωνα του Αιδινίου, όπου ρίχθηκαν οι σφαγιασθέντες υπό των Τούρκων Ήρωες Πρόσκοποι, κατά τον αγώνα που έδωσαν υπερασπιζόμενοι τον απελευθερωτικό εθνικό στρατό μας, το έτος 1919.
Για την ιστορία, πρέπει να αναφέρω ότι, πολύτιμες υπηρεσίες προσέφεραν στον Ελληνικό Στρατό κατοχής, το 1919, περίπου 600 πρόσκοποι της Σμύρνης, επιδεικνύοντας ιδιαίτερο ζήλο και ηρωική γενναιότητα.
31 πρόσκοποι θυσιάστηκαν, σφαγιασθέντες από τους Τσέτες, στον ποταμό Εύδωνα, όταν αρνήθηκαν να αλλαξοπιστήσουν με αντάλλαγμα τη σωτηρία τους. Πριν τη σφαγή τους, αρκετοί κατακρεουργήθηκαν ζωντανοί και βασανίστηκαν.
Ακόμη, στην πόλη Σώκια, αιχμαλωτίστηκαν από τουρκικό στρατιωτικό σώμα 78 πρόσκοποι, από τους οποίους εκτελέσθηκαν οι 13.
Επίσης, στην Κάτω Παναγιά της Ερυθραίας (έναντι Χίου), τον Αύγουστο του 1922, κατά την υποχώρηση του Ελληνικού Στρατού, εκτελέσθηκαν –μεταξύ των 800 νεκρών κατοίκων– και 13 νεαροί πρόσκοποι.
Δηλαδή, στον εθνικό αγώνα της Μικράς Ασίας θυσιάστηκαν συνολικά 57 πρόσκοποι, ενώ εκατοντάδες αιχμαλωτίσθηκαν.
Τη μνήμη όλων αυτών τιμά το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων (Σ.Ε.Π.), σε διάφορά μέρη της Ελλάδος, ιδιαιτέρως δε φέτος, με τη συμπλήρωση 100 ετών από τη θυσία των προσκόπων του Αιδινίου.
Στη Χίο, η μνήμη τους τιμήθηκε τον παρελθόντα Ιούνιο, στη μικρή πλατεία (που ονόμασε τιμητικά ο Δήμος Χίου, πριν λίγα χρόνια, σε <<πλατεία Ηρώων Προσκόπων Μικράς Ασίας>>), στη συμβολή των οδών Καρπασίας και Λάδης, δυτικά του κεντρικού λιμένα και στην είσοδο του Φρουρίου, με επιμνημόσυνη δέηση, κατάθεση στεφάνων και σχετικό αφιέρωμα, παρουσία των Αρχών της νήσου και των Προσκόπων της Χίου.
Εδώ, να σημειώσουμε ότι, οι Πρόσκοποι της Χίου είναι πάντοτε συνδιοργανωτές και συνεορταστές στην ετήσια πανήγυρη της σύναξης των Αγίων της Χίου, στον Ιερό Ναό Αγ. Γεωργίου Φρουρίου, την πρώτη Κυριακή μηνός Σεπτεμβρίου, που τιμάται Αρχιερατικώς.
Χαίρομαι, πραγματικά, για την ενεργό δράση των προσκόπων της Χίου και σεμνύνομαι που θήτευσα στο Σώμα τους, για περίπου 12 χρόνια, κατά την εφηβική και νεανική μου ηλικία.
Σε όλους σας δε εύχομαι να μεταβείτε, ευκαιρίας δοθείσης, την θερινή περίοδο στον Μάναγρο και να επισκεφθείτε τις κατασκηνωτικές εγκαταστάσεις των Προσκόπων της Χίου, να προσκυνήσετε στον Ιερό Ναό των Αγίων της Χίου και να ποτίσετε φόρο τιμής και ευγνωμοσύνης στο Ηρώων των πεσόντων προσκόπων με το αιματοποτισμένο χώμα.
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.