Ένα από τα τεράστιας σπουδαιότητας αρχιτεκτονικά, "βιομηχανικά" και ανθρωπολογικά μνημεία του νησιού μας, που παραμένει στην αφάνεια και στην φθορά του χρόνου είναι το σύστημα των διάσπαρτων στις λαγκαδιές της βόρειας Χίου κυρίως, νερόμυλων.
Μετά τους ανεμόμυλους και τις βίγλες είναι νομίζω η σειρά των γοητευτικών νερόμυλων να αναδειχθούν, να σωθούν από την κατάρρευση και να αποτελέσουν πόλο έλξης αλλά και σταθμούς αναπνοής και μάθησης για τους πεζοπόρους της χιώτικης υπαίθρου.
Ενδεικτικά θα αναφέρω τους πλέον καλοδιατηρημένους νερόμυλους: του Χειλά και του Τσακίρη στο Λιταρι της Πυραμάς, του Αλουρδα στον Άγριο Ποταμό στις Αμάδες, του Τσουκαλά στην Παρπαριά, τον νερόμυλο με την όρθια φτερωτή στο Δελφίνι της Λαγκάδας
Η ενδεχόμενη ενασχόληση του Δήμου ή της Περιφέρειας με τα μνημεία αυτά προϋποθέτει φυσικά την συνεννόηση των αρχών με τους ιδιοκτήτες, οι οποίοι θα μπορούσαν να παραχωρήσουν τη χρήση κ την κυριότητα των νερόμυλων για κάποια χρόνια στην Αυτοδιοίκηση με αντάλλαγμα την επισκευή και αναπαλαίωση τους.
Θα πρότεινα επίσης στον Σύλλογο Φίλοι των Μονοπατιών να διοργανώσουμε κάποιες μικρές ενημερωτικές πεζοπορίες στους νερόμυλους τώρα την άνοιξη και να προσκαλέσουμε σε αυτές τους πολιτικούς και τουριστικούς φορείς κ πρόσωπα του νησιού μας.
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.