15.1.2014 15:49

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥΠΟΛΗ ΧΙΟΥ και πώς οι «καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους»

  Το ενδιαφέρον για ένα ανέφελο μέλλον του Πανεπιστημίου Αιγαίου υπαγορεύει το κείμενο τούτο. Γράφεται με απόλυτο σεβασμό προς τα πρόσωπα, την αποστολή και την προσφορά των Πανεπιστημιακών μας δασκάλων. Κάνει διαπιστώσεις, καταγράφει γεγονότα και διατυπώνει απορίες απλού πολίτη προσδοκώντας ότι θα προβληματίσουν.

Προηγήθηκαν σχετικά κείμενα συμπατριωτών άξια προσοχής και απάντησης.

Κατά γενική παραδοχή, το ιδιόμορφο και ήδη καταξιωμένο Πανεπιστήμιο Αιγαίου ιδρύθηκε από την Πολιτεία για λόγους Εθνικούς, εκπαιδευτικούς και οικονομικούς.

  Χαρακτηρίσθηκε εύστοχα ως μία από τις πλέον σημαντικές μεταπολεμικές κρατικές επενδύσεις στον ευαίσθητο νησιωτικό Αιγαιακό χώρο. Από την πρώτη στιγμή της λειτουργίας του αγκαλιάσθηκε και στηρίχθηκε από τις πολλαπλά πιεσμένες κοινωνίες των νησιών εγκατάστασης των Σχολών και Τμημάτων του.

  Στη Χίο δωρεές σημαντικές Φυσικών και Νομικών Προσώπων συνέβαλαν στην επίλυση σοβαρών προβλημάτων (π.χ. ανέγερση Φοιτητικών Ξενώνων). Η πλέον πιεστική ανάγκη, δηλαδή η εξασφάλιση οικοπεδικού χώρου προς ανέγερση σύγχρονης Πανεπιστημιούπολης, δρομολογήθηκε προ πολλών ετών οπότε, πάλι με δωρεές ιδιωτών και δημόσιο χρήμα, αποκτήθηκε από το Πανεπιστήμιο μεγάλο τμήμα των παλαιών Βυρσοδεψείων με επί πλέον αδόμητο χώρο αρκετών στρεμμάτων στην περιοχή «Ταμπάκικα».

  Προφανώς, το μέγεθος της έκτασης και η γειτνίαση με το κέντρο της πόλης ήταν οι κύριοι παράγοντες που οδήγησαν στη συγκεκριμένη επιλογή.

  Σε κάθε περίπτωση, το μεν Πανεπιστήμιο έκανε το πρώτο βήμα για την ανέγερση της Πανεπιστημιούπολης οι δε παλαιοί ιδιοκτήτες πώλησαν επωφελώς ακίνητα «νεκρά», τα οποία μάλιστα, με την πάροδο των ετών και την ενσκείψασα στο μεταξύ οικονομική κρίση, έχουν απαξιωθεί σε μεγάλο βαθμό.

  Αν και τα χρόνια πέρασαν, Πανεπιστημιούπολη η Χίος δεν είδε. Αντίθετα, μόλις τώρα, η Χιακή κοινή γνώμη πληροφορείται ότι «ο χώρος είναι ακατάλληλος» γι' αυτόν τον σκοπό. Εύλογα λοιπόν ανακύπτει η απορία:

-      Προτού αρχίσουν οι αγοραπωλησίες, προτού το Πανεπιστήμιο καταστεί ιδιοκτήτης της περιοχής, εκπονήθηκε από τους τότε υπεύθυνους αυτού, κάποια στοιχειώδης προμελέτη που να πιστοποιούσε την καταλληλότητα του χώρου και των κτιρίων για τον σκοπό που αγοραζόταν; Μήπως βάδιζαν «στα τυφλά»; 

 Μια επίσημη απάντηση του Πανεπιστημίου που θα έλυνε τις απορίες και καχυποψίες δείχνει να είναι αναγκαία τώρα όσο ποτέ άλλοτε. Ποιός, ποιοί, πότε έκαναν τη συγκεκριμένη επιλογή; Ποιοί πρότειναν; Ποιοί αποφάσισαν; Με ποιά κριτήρια; Με ποιό κόστος (Δημόσιο και ιδιωτικό);

  Σύμφωνα με τα όσα διαβάσαμε στον τοπικό Τύπο, ειδική μελέτη του Μετσόβειου Πολυτεχνείου κρίνει ακατάλληλη την περιοχή για τη συγκεκριμένη χρήση λόγω «σαθρότητας του υπεδάφους και ύπαρξης εκεί παλαιού Βυζαντινού λιμένα!».

Δεν είμαστε ειδικοί για να κρίνουμε μελέτες ειδικών ούτε και δυνάμεθα να αντικρούσομε επιστημονικά τέτοιου είδους πορίσματα. Απορίες όμως έχουμε και αυτές διατυπώνουμε καλόπιστα ελπίζοντας σε κάποια απάντηση:

-      Πώς γίνεται και αντέχουν επί δεκαετίες τα κτίρια των Βυρσοδεψείων, κτισμένα με παλαιά τεχνολογία και υλικά όχι πολύ καλά και θεμελιωμένα επί «σαθρού εδάφους»;

-      Πώς γίνεται να έχουν κτισθεί κατά καιρούς, μικρά και μεγάλα κτίρια, σε περιοχές με επίσης «σαθρό υπέδαφος», π.χ. στην Προκυμαία, στο Κοντάρι και στον Καρφά, χωρίς προβλήματα στατικότητας;

-      Πώς έγινε και, μόλις πρόσφατα, στον χώρο γύρω από τα Βυρσοδεψεία, κτίσθηκαν η νέα Ιχθυόσκαλα, το ΙΚΑ, η νέα πτέρυγα του Νοσοκομείου και το πλησίον αυτής σούπερ-μάρκετ Βερόπουλου; Υπήρξαν ή υπάρχουν σ' αυτά προβλήματα στατικότητας;

-      Πρόσθετη απορία γεννά τέλος και η σκέψη (και πιθανή πρόθεση;) να μετατραπούν τα Βυρσοδεψεία σε «Βιομηχανικά Μουσεία» προς τουριστική αξιοποίηση. Αν αυτό όντως αληθεύει, ρωτάμε πάντα καλόπιστα:

-      Μουσεία μπορούν να γίνουν, διδακτήρια ή ξενώνες όχι;

  Προφανώς, στις παραπάνω και ίσως σε άλλες απορίες συμπατριωτών υπάρχουν και μπορούν να δοθούν δημόσια πειστικές απαντήσεις. Τις αναμένουμε διότι μόνο αυτές μπορούν να διαλύσουν αβάσιμες και αστήριχτες καχυποψίες που ήδη φωλιάζουν στο νου και στη συνείδηση συμπολιτών. Οι καιροί είναι αρκούντως «πονηροί» και πολλαπλά δύσκολοι. Ο Χιακός Λαός, που δοκιμάζεται όσο και ο υπόλοιπος Ελληνικός Λαός, επιθυμεί να αποκτήσει σύντομα το νησί μας Πανεπιστημιούπολη μέσα από διαφανείς, πεντακάθαρες διαδικασίες και θέλει τους Πανεπιστημιακούς δασκάλους πραγματικούς φίλους του. Είναι όμως γνωστό ότι «τους καλούς φίλους τους κάνουν οι καλοί λογαριασμοί».

Εν προκειμένω, τρεις είναι οι προϋποθέσεις των «καλών λογαριασμών»:

ΠΡΩΤΟΝ να απαντηθούν οι απορίες και τα ερωτηματικά.

ΔΕΥΤΕΡΟΝ να γίνουν γνωστές οι τυχόν υπάρχουσες και εξεταζόμενες εναλλακτικές για την Πανεπιστημιούπολη.

ΤΡΙΤΟΝ να κληθεί και το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος-Παράρτημα Βορείου Αιγαίου, να αποφανθεί περί της καταλληλότητας ή μη των παλαιών Βυρσοδεψείων και της γύρω περιοχής ως προς τον σκοπό για τον οποίον αγοράσθηκαν.

Ελπίζομε να υπάρξει συνέχεια.

                                                                                   

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ