Ολοκληρώνοντας, με τούτο το κείμενο, τη δημόσια παράθεση σκέψεών μου περί τον Χιακό τουρισμό, ας μου επιτραπεί να σταθώ, για λίγο, σε κάποια σχόλια που, επώνυμα ή ανώνυμα, έγιναν επί προηγούμενου σχετικού άρθρου μου.
ΠΡΩΤΟΝ: Κανένας ναυτικός μας δεν θα επιχειρούσε να σχολιάσει με τρόπο αγενή και ανάρμοστο, επώνυμο κείμενο-όπως το δικό μου- και μάλιστα με απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς και αισχρά, έως ανόητα, υπονοούμενα για το πρόσωπό μου.
Οι σχολιασμοί αυτοί είναι ανάξιοι οποιασδήποτε απάντησης όχι μόνο επειδή μάλλον είναι ανύπαρκτο πρόσωπο (ως “πλοίαρχος” Ε.Ν.) ο Ν. Ψυχογιός, αλλά κυρίως επειδή, κατ' ουσίαν, κρύφτηκε δειλά πίσω από την “κουκούλα” του ανωνυμογράφου όπως αρκετοί κομπλεξικοί και “φοβιτσιάρηδες” που, καθημερινά, ανά την Ελλάδα, χύνουν χολή και πετούν λάσπη κατά πάντων, μή έχοντας το θάρρος επώνυμης διατύπωσης δημοσίως της γνώμης ή της κρίσης τους.
ΔΕΥΤΕΡΟΝ: Είναι γνώριμη η νεοελληνική τάση συγκεκριμένων φυσικών προσώπων, Σωματείων ειδικού σκοπού, ενίοτε Κομματικών Φορέων αλλά και αιρετών οργάνων, που, καταχρώμενα νομίμων δικαιωμάτων τους, καθ' υπερβολή και συχνά αδικαιολογήτως, προσφεύγουν στα δικαστήρια μπλοκάροντας τόσο ιδιωτικές επενδύσεις όσο και δημόσια ή δημοτικά έργα.
Με αυτό ως δεδομένο, αν όντως υπάρχουν και σήμερα Χιώτες που επιθυμούν ειλικρινώς να επενδύσουν στον Χιακό τουρισμό, θα μπορούσαν να αντιγράψουν το άριστο παράδειγμα του, μακαρίτη πλέον, πλοιοκτήτη καπετάν Βασίλη Κωνσταντακόπουλου, ο οποίος, θέτοντας με συνέπεια και επιμονή υψηλούς στόχους και έχοντας όραμα για την ιδιαίτερη πατρίδα του, τη Μεσσηνία, αγωνίσθηκε επί είκοσι και πλέον χρόνια, κόντρα σε ιδιώτες και άλλους Φορείς και τελικά την “προικοδότησε” με μία, παγκοσμίως πλέον γνωστή, τουριστική μονάδα, το ξακουστό Costa Navarino που, ήδη, έχει απογειώσει τον Μεσσηνιακό τουρισμό και τα εκεί δορυφορικά, προς αυτόν, επαγγέλματα.
Όμως και εδώ στη Χίο, μη φαντασθεί κανείς ότι, όσοι επένδυσαν στον τουρισμό ή στη μεταποίηση, βρήκαν και βρίσκουν μπροστά τους δρόμους ανθόσπαρτους.
Γραφειοκρατικά εμπόδια, εκβιασμοί από “ζήτουλες” της κρατικής μηχανής, εμπόδια κάθε λογής από ιδιώτες, ήταν -και είναι- στην ημερήσια διάταξη.
Παρά ταύτα, σχεδόν όλοι τους “το παλεύουν”. Και μάλιστα σήμερα εν μέσω κρίσης.
Σ' όλους αυτούς τους “ήρωες” και κυρίως στους ανθρώπους του Χιακού τουρισμού, απευθύνομαι, όπως και αρκετοί άλλοι συμπατριώτες, προτρέποντάς τους να ενώσουν τις δυνάμεις τους (η ισχύς εν τη ενώσει) για να αποκτήσουν δύναμη φωνής και παρέμβασης.
Τόσο οι ίδιοι όσο και το νησί μας, χρειάζονται έναν ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΦΟΡΕΑ τουριστικής προβολής και ανάπτυξης, ο οποίος, υπό μορφή μετοχικής Εταιρείας, θα δρα με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, άρα με ταχύτητα, ευελιξία και αποτελεσματικότητα. Ας πάψουν να τα περιμένουν όλα από το Κράτος, την Περιφέρεια και τον Δήμο. Οι αγκυλώσεις όλων αυτών των Φορέων, λόγω γραφειοκρατίας και η υπαγωγή τους στις ασφυκτικές αγκάλες του Δημόσιου Λογιστικού, δεν τους επιτρέπουν να δράσουν γρήγορα και αποτελεσματικά, τουλάχιστο όσο απαιτούν οι δύσκολοι καιροί της κρίσης και του έντονου διεθνούς ανταγωνισμού.
Είναι σχήμα οξύμωρο να περιμένουν να προβάλει επαρκώς το τουριστικό τους προϊόν π,χ. μόνο η Δημοτική Επιτροπή Τουρισμού. Είναι σα να περιμένουν οι γεωργοί, οι κτηνοτρόφοι, οι βιοτέχνες και βιομήχανοι αλλά και οι έμποροι, να διαφημίσει ένας τρίτος τα προϊόντα τους.. Εκ των πραγμάτων, αυτό είναι ανέφικτο και σίγουρα αναποτελεσματικό.
Βέβαια, για να είμαστε ρεαλιστές, η ίδρυση ενός τέτοιου Φορέα και δη σε περίοδο οικονομικής καθίζησης, δεν είναι εύκολο πράγμα. Αν ήταν εύκολο θα είχε γίνει προ πολλού. Όμως ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ, ΕΙΔΙΚΑ ΤΩΡΑ.
Ας αντιπαλέψουν οι ίδιοι το εγώ τους, τις συνήθειες ετών που βασίζονται στο γνωστό “μοναχός σου χόρευε κι' όσο θέλεις πήδα”, και ας κάτσουν όλοι μαζί, (ξενοδόχοι, ιδιοκτήτες ενοικιαζομένων δωματίων, εστιάτορες, τουριστικοί πράκτορες, γραφεία ενοικιάσεως αυτοκινήτων και δικύκλων, ίσως ακόμη και οι έμποροι και οι βιοτέχνες) προκειμένου να κάνουν, δειλά-δειλά, την αρχή, με ανάθεση εκπόνησης μελέτης των προϋποθέσεων και όρων (οικονομικών, νομικών, τεχνικών) που απαιτούνται ώστε, ένας παρόμοιος Φορέας, να καταστεί βιώσιμος, πρακτικός και χρήσιμος.
Αν γίνει αυτό το πρώτο βήμα και αν ακολουθήσουν με επιτυχία τα επόμενα, και πάντα υπό την βασική προϋπόθεση ότι θα υπάρξει στήριξη από Περιφέρεια, Δήμο Χίου, Ιερά Μητρόπολη, Επιμελητήριο, Εργατικό Κέντρο και τοπικά Μ.Μ.Ε., προσωπικά εκτιμώ ότι, μια νέα σελίδα θα ανοίξει για τον Χιακό Τουρισμό, ο οποίος, μαζί με τη Ναυτιλία, τον πρωτογενή τομέα, τη μεταποίηση και το εμπόριο, θα αναστήσουν ξανά τη μαραζωμένη Χίο μας.
Κλείνοντας την αναφορά μου στον Χιακό τουρισμό, επισημαίνω κάτι που αφορά το νησί μας άμεσα και σοβαρά.
Στο νέο, υπό κατάριση, αναπτυξιακό μοντέλο της Ελλάδας, εξέχουσα θέση καταλαμβάνουν:
α) Ο τουρισμός.
β) Η πρωτογενής παραγωγή και η μεταποίηση αγροτικών προϊόντων.
γ) Η ναυτιλία.
δ) Η ενέργεια, ενώ συμπεριλαμβάνονται η βιομηχανία φαρμάκων, μετάλλων και δομικών υλικών, το διαμετακομιστικό εμπόριο και βεβαίως η έρευνα, η τεχνολογία και η καινοτομία.
Η επισήμανση γίνεται κυρίως για όσους-νέους κυρίως- θα ήθελαν να προσανατολισθούν επαγγελματικά βλέποντας, “πέρα από τη μύτη τους”, το αύριο που έρχεται με ταχύτητα και ορμή.
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.