Στα σχεδόν 40 χρόνια ζωής μου σε αυτόν τον τόπο, το επικρατέστερο θέμα συζήτησης ήταν και είναι το νερό.
“Δεν έχουμε νερό στις βρύσες μας” “αυτό που έρχεται είναι θάλασσα” “γιατί να μην έχουμε πόσιμο νερό στα σπίτια μας” “ξεραίνονται τα δέντρα μας” και πολλά άλλα με την κουβέντα να καταλήγει στην τιμή της χρέωσης που είναι δυσανάλογη με την ποιότητα του.
Αμαρτίες γονέων θα έλεγε κανείς. Σε ετούτο τον τόπο ξεκινούν έργα ξοδεύοντας εκατομμύρια παλαιότερα σε δραχμές και τώρα σε ευρώ, που δεν ολοκληρώνονται για διάφορους λόγους ή από ελλιπή ή και καθόλου συντήρηση καταστρέφονται.
Από που να ξεκινήσω; Θα αναφερθώ σε αυτά που γνωρίζω για την Ομηρούπολη και συγκεκριμένα για τον Βροντάδο.
Χαμένες πηγές πόσιμου νερού, ο περιβόητος σωλήνας του Ναγού, η λιμνοδεξαμενή Αίπος και πολλά άλλα. Το τελευταίο μεγάλο έργο, ήταν η αλλαγή του παλιού δικτύου αμιαντοσωλήνων με πλαστικές επί δημαρχίας Γιάννη Μαλαφή. Τότε ο Βροντάδος είχε σε καθημερινή βάση νερό, δίχως διακοπές υδροδότησης.
Πέρσι ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΧ αναρωτιόταν δημόσια γιατί να έχει ο Βροντάδος σε καθημερινή βάση νερό όταν η πόλη υδροδοτείται εκ περιτροπής μέρα παρά ημέρα; Λες και οι κάτοικοι κάθε περιοχής κατατάσσονται σε κατηγορίες και σε άλλους δίδονται περισσότερα προνόμια και σε άλλους λιγότερα ανάλογα τη συμπεριφορά τους. Οι πολίτες φυσικά δεν διαφέρουν σε τίποτα! Πρέπει όλοι να έχουν καθημερινά νερό.
Ως αντίποινα που οι κάτοικοι του Βροντάδου δεν δέχθηκαν πέρσι την αφαλάτωση στους τρεις Μύλους, αποφάσισε ο κ. Μυριαγκός να συμπεριφερθεί ως τιμωρός και να ξεκινήσει την διακοπή υδροδότησης με αποτέλεσμα ολόκληρες γειτονιές στον Άγιο Γιώργη να μένουν χωρίς νερό για τρεις ή και τέσσερις ημέρες.
Πολύ φοβάμαι όμως ότι και φέτος θα υποστούμε ανάλογα μέτρα ενώ οι διαρροές σε όλα τα δίκτυα του νησιού είναι μεγάλες και υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση στις επισκευές τους.
Διαδίδεται τον τελευταίο καιρό ότι η υπεράντληση στην περιοχή Δελφίνι είχε ως αποτέλεσμα η θάλασσα να εισέλθει στην πηγή και άρα αυτή να χαθεί. Αληθεύει η πληροφορία αυτή;
Τις τελευταίες εβδομάδες ‘’κόβουν’’ τα αρδευτικά υδρόμετρα.
Στον Βροντάδο υπάρχουν περιβόλια και καλλιέργειες, στις περιοχές μας που δεν είναι επαγγελματικές επιχειρήσεις όπως στον Κάμπο και τα Μαστιχοχώρια τι θα γίνει με αυτά όταν ξεραθούν και τα χάσουμε; Θα αναγκάσετε τους κατοίκους να ποτίζουν από το υδρόμετρο του σπιτιού τους για να πληρώνουν παραπάνω ή να μπουν σε μια διαδικασία τυπικής ενοικίασης επαγγελματικού ΑΦΜ ώστε να τα ανοίξετε ξανά;
Όλοι έχουμε υποχρέωση να προσέχουμε για να έχουμε και δεν αμφιβάλλω ότι τα προβλήματα είναι πολλά. Λύσεις υπάρχουν. Τρία χρόνια τώρα η λύση είναι “πονάει χέρι κόβει χέρι”. Ελπίζω φέτος μετά τις 15 Ιούλη που αρχίζουν τα προβλήματα λόγω μεγαλύτερης κατανάλωσης να δοθούν οι σωστές λύσεις. Αν ξέρουμε το πρόβλημα, και δεν θέλουμε να το λύσουμε τρία καλοκαίρια τώρα, δεν μπορούμε να δώσουμε και λύση για να πάμε και τη Χίο μπροστά και το καράβι μας σίγουρα βουλιάζει.
Θοδωρής Μιχαήλ Παντελόγλου
Δημοτικός σύμβουλος Ομηρούπολης
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.