2.4.2018 16:16

Πως η ελεύθερη αγορά μπορεί να κάνει τη ζωή των Ελλήνων καλύτερη

Η ελεύθερη αγορά (γνωστή και ως καπιταλισμός) φέρνει την οικονομική ανάπτυξη. Η κεντρικά κατευθυνόμενη οικονομία (γνωστή και ως σοσιαλισμός) φέρνει τη φτώχεια. Αυτό είναι το μάθημα των τελευταίων 200 χρόνων οικονομικής ιστορίας.

H ελεύθερη αγορά είναι ένα οικονομικό σύστημα στο οποίο οι τιμές των αγαθών και των υπηρεσιών καθορίζονται ελεύθερα από τις δυνάμεις της προσφοράς και της ζήτησης, χωρίς παρέμβαση από το κράτος. Υποστηρίζει τον ανταγωνισμό, την επιχειρηματικότητα, την καινοτομία, τους χαμηλούς φόρους, την άρση εμπορικών εμποδίων και την ενίσχυση του ιδιωτικού τομέα.

Όπως μια αυξανόμενη παλίρροια, η ελεύθερη αγορά αναπτύσσει την οικονομία και ανυψώνει όλα τα σκάφη. Αλλά πώς το κάνει αυτό; Γιατί επιτυγχάνει; Πώς βελτιώνει πραγματικά τη ζωή των ανθρώπων; Σε αυτό το σύντομο άρθρο, εξετάζω τέσσερις διαφορετικούς τρόπους.

1. Η ελεύθερη αγορά δημιουργεί θέσεις εργασίας.

Πρώτον, η ελεύθερη αγορά δημιουργεί θέσεις εργασίας. Ενώ ο σοσιαλισμός στην Ελλάδα έχει φτάσει την ανεργία στο 25%, η ελεύθερη αγορά σε πολλές άλλες χώρες επιτρέπει στην αγορά εργασίας να είναι δυναμική.Για παράδειγμα, στην Αμερική, όπου είναι γνωστό ότι υπάρχει ελεύθερη αγορά,η ανεργία είναι κάτω απ’ το 5%. Όσοι ψάχνουν για δουλειά, βρίσκουν πολύ εύκολα.

 


(DatafromtheWorldBank)

Αντί να δημιουργεί εμπόδια στις επιχειρήσεις, η ελεύθερη αγορά επιτρέπει στους επιχειρηματίες να τολμούν, να ρισκάρουν, να επενδύουν, να αποτυγχάνουν, αλλά και να επιτυγχάνουν. Δίνει την ελευθερία στους εργαζόμενους να δουλέψουν, να κερδίσουν λεφτά για τις οικογένειες τους και να ανταμειφθούν ανάλογα με τον κόπο τους. Αλλά και αντίστοιχα αναπτύσσεται η οικονομία. 

2. Η ελεύθερη αγορά προσφέρει χαμηλή φορολογία.

Εκτός από μια δυναμική αγορά εργασίας, η ελεύθερη αγορά παρέχει επίσης ένα περιβάλλον χαμηλής φορολογίας. 

Η λογική της ελεύθερης αγοράς είναι απλή. Αντί να πληρώνουν οι πολίτες ένα μεγάλο μέρος του εισοδήματος τους στην κυβέρνηση (όπως απαιτεί ο σοσιαλισμός),  μπορούν να κρατήσουν τα σκληρά κερδισμένα χρήματά τους και να τα επενδύσουν, όπως κρίνουν κατάλληλα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα περισσότερες επενδύσεις, το οποίο συνεπάγεται περισσότερη ανάπτυξη.



(Datafrom the OECD)

Επί του παρόντος, στην Ελλάδα, η φορολογία αντιπροσωπεύει το 38,2% του ΑΕΠ. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, η φορολογία αντιπροσωπεύει το 26% του ΑΕΠ. Αυτή είναι μια μεγάλη διαφορά και αυτό σημαίνει ότι υπάρχει περισσότερος χώρος για τη δραστηριοποίηση του ιδιωτικού τομέα στις Ηνωμένες Πολιτείες, γεγονός που ενισχύει την αμερικανική ανάπτυξη.

3. Η ελεύθερη αγορά προσελκύει κεφάλαιο και επενδύσεις

Τρίτον, η ελεύθερη αγορά δημιουργεί τις απαραίτητες συνθήκες που προσελκύουν τους επενδυτές. 

Ένας επενδυτής δεν θα εγκαταστήσει την επιχείρησή του στην Ελλάδα όταν κυβερνούν οι σοσιαλιστές επειδή οι πολιτικές τους (π.χ. υψηλή φορολογία, υψηλή κανονιστική ρύθμιση, άδειες, εθνικοποίηση, συνδικαλιστική δραστηριότητα,κτλ.) νοθεύουν τη δραστηριότητά του.

Αντιθέτως, όταν εφαρμόζονται πολιτικές ελεύθερης αγοράς σε μια χώρα, ένας επενδυτής εμπιστεύεται ότι η επιχείρησή του θα λειτουργήσει ομαλά και ότι θα μπορέσει να αποκομίσει κέρδος, οπότε είναι πιθανό να επιλέξει αυτή τη χώρα για επιχειρηματική δραστηριότητα.

Σύμφωνα με τον Δείκτη Ευκολίας των Επιχειρησιακών Δραστηριοτήτωντης Παγκόσμιας Τράπεζας, η Ελλάδα βρίσκεται στην 67η θέση. Αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα, αυτή τη στιγμή, είναι ένα πολύ αφιλόξενο μέρος για να κάνει κανείς επιχειρηματικές συναλλαγές. Υπό τις πολιτικές του σοσιαλισμού οι επενδύσεις υποφέρουν και υστερούν.



(Data from the World Bank)

Αυτός είναι, επίσης, ένας λόγος για τον οποίο ο Κυριάκος Μητσοτάκης ορθώς μιλάει για την ανάγκη μιας έκρηξης επενδύσεων. Αυτό μπορεί να συμβεί μόνο εάν η Ελλάδα απομακρυνθεί από τον κεντρικό προγραμματισμό και κατευθυνθεί προς ένα σύστημα ελεύθερης αγοράς.

4. Η ελεύθερη αγορά ευνοεί την καινοτομία

Ένας άλλος τρόπος με τον οποίο η ελεύθερη αγορά βελτιώνει τη ζωή των ανθρώπων είναι ενθαρρύνοντας την καινοτομία, η οποία είναι η κινητήρια δύναμη της οικονομικής ανάπτυξης.
Η καινοτομία προκύπτει γιατί στην ελεύθερη αγορά ενθαρρύνεται ο ανταγωνισμός. Όταν οι άνθρωποι και οι επιχειρήσεις ανταγωνίζονται, αναγκάζονται να βελτιώνονται. Δηλαδή, εργάζονται πιο σκληρά, παράγουν καλύτερα αγαθά, εξελίσσονται και εφευρίσκουν. Αυτό επιτρέπει στις εταιρείες να καινοτομούν συνεχώς. Για παράδειγμα, ο ανταγωνισμός μεταξύ της Apple και της Microsoft οδήγησε στην ανακάλυψη των λάπτοπ και των έξυπνων τηλεφώνων που χρησιμοποιούμε καθημερινά.
Η καινοτομία προκύπτει, επίσης, γιατί στην ελεύθερη αγορά ενθαρρύνεται η διάδοση ιδεών. Ενώ ο σοσιαλισμός προσπαθεί να ελέγξει την εξάπλωση των γνώσεων και των πληροφοριών (π.χ. απαγορεύοντας την ιδιωτική εκπαίδευση και περιορίζοντας τον αριθμό τηλεοπτικών καναλιών), η ελεύθερη αγορά επιτρέπει σε ανθρώπους από όλο τον κόσμο να συνεργάζονται μεταξύ τους και να ανταλλάσσουν προϊόντα, υπηρεσίες και πληροφορίες. Η Κίνα, για παράδειγμα, άρχισε να αναπτύσσει σημαντικά την οικονομία της μόνο αφού απομακρύνθηκε απ’ τον σοσιαλισμό και εισήγαγε τις μεταρρυθμίσεις του Deng Xiaoping υπέρ της ελεύθερης αγοράς.

Συμπέρασμα

Για πάρα πολύ καιρό, το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα ήταν προκατειλημμένο υπέρ της σοσιαλιστικής σκέψης, προκαλώντας μαζική πλύση εγκεφάλου. Αν θέλουμε, όμως, να βελτιώσουμε τις ζωές μας στην Ελλάδα, τότε πρέπει να αναγνωρίσουμε τα οφέλη της ελεύθερης αγοράς. Η ελεύθερη αγορά – και όχι η κεντρικά κατευθυνόμενη οικονομία –  είναι εκείνη που δημιουργεί θέσεις εργασίας, υποστηρίζει χαμηλούς φόρους, προσελκύει επενδύσεις και φέρνει την καινοτομία. Αν θέλουμε να έρθει η ανάπτυξη σε αυτόν τον αγαπημένο μας τόπο, τότε πρέπει να την φέρουμε οι ίδιοι, υιοθετώντας τις πολιτικές της ελεύθερης αγοράς και απορρίπτοντας τον σοσιαλισμό.


 

 

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ