18.3.2020 17:55

Σχολιάζοντας την επικαιρότητα (Νο 12)

«Να ομιλώ δεν θέλω, να σιωπήσω δεν μπορώ». (Μέγας Βασίλειος)

*Θέλω να πιστεύω ότι, αλλά εννοεί ο Πρωθυπουργός και άλλα λέει! Οι Εκκλησίες δεν κλείνουν ποτέ (ούτε στην Τουρκοκρατία δεν έκλεισαν!). Μπορεί να τελείται Θεία Λειτουργία από τον Ιερέα και 2 ή 3 ανθρώπους (π.χ. ψάλτη, νεωκόρο και επίτροπο). Αλλά αλειτούργητη ενορία, με μόνιμο Εφημέριο, δεν υπάρχει. Προσωπικά, στο χωριό μου, πηγαίνω με τον Ιερέα και λειτουργούμε ένα εξωκλήσι 4-5 φορές το χρόνο (οι δύο μας). Όπως, επίσης, δεν μπορεί να λογιστεί Χριστιανός δίχως Θεία Κοινωνία. Εάν οι κυβερνώντες έχουν κάτι άλλο στο μυαλό τους, ας έχουν και το σθένος (ηθικό και πολιτικό) να βγουν ευθέως και να το πουν στον κόσμο. Θέλω να πιστεύω ότι η όποια αντιμετώπιση υπάρχει, γίνεται για την ασφάλεια των πολιτών και μόνο.

*Από το πρόσφατο ανακοινωθέν της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος (βράδυ στις 21.00, της Δευτέρας 16-03-2020), σταχυολογώ μεταξύ άλλων:

«...Η Ιερά Σύνοδος συνιστά ηρεμία, αυτοσυγκράτηση, εμπιστοσύνη ... στην Κυβέρνηση...
Η Ιερά Σύνοδος εκτιμά την διακριτικότητα με την οποία η Πολιτεία εκφράζει τον σεβασμό της προς το θρησκευτικό αίσθημα των πιστών της Εκκλησίας μας....»

Μετά την αιφνιδιαστική απόφαση του Πρωθυπουργού, για απαγόρευση τέλεσης οποιασδήποτε Λειτουργίας (ακόμη και από τον Ιερέα με τον ψάλτη μόνο ή τον νεωκόρο κι έναν Επίτροπο), επί 15νθημερο (συμπεριλαμβανομένης της εορτής του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, της Κυριακής της Σταυροπροσκυνήσεως, κλπ.) οι Αρχιερείς, Ιερείς και άνθρωποι της Εκκλησίας στην Ελλάδα, εξακολουθούν να έχουν τις ίδιες απόψεις για την κυβέρνηση;

*Παραλογίζονται όσοι είναι απόλυτοι στις εσφαλμένες θέσεις τους. Κανέναν δεν θα πείραζε να λειτουργεί ο Ιερέας με τον ψάλτη και τον νεωκόρο, κεκλεισμένων των θυρών.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι οι Ναοί θα είναι ανοικτοί για ατομική προσευχή. Δηλαδή, εάν βρεθούν 20-30 πιστοί τυχαία σε κάποιο Ναό για ατομική προσευχή, δεν θα κινδυνεύσουν από συγχρωτισμό; Τι είναι πιο επικίνδυνο, να λειτουργεί ο Ιερέας με 2 ανθρώπους δίχως κοινό και να τελείται η Θεία Λειτουργία ή να ασκούν τα «προσευχητικά» τους καθήκοντα πολλοί πιστοί σε έναν Ναό δίχως Ακολουθία;
Να σοβαρευτούν όσοι επικροτούν την άποψη Μητσοτάκη, όπως αυτή αβίαστα και απερίσκεπτα προβλήθηκε!!! Προκαλεί έντονη δυσφορία το γεγονός ότι, όλοι όσοι επαινούν σήμερα την κυβέρνηση είναι οι ίδιοι που ποτέ τους δεν έχουν πατήσει το πόδι τους στην Εκκλησία, αλλά θέλουν να έχουν άποψη για τα του εκκλησιασμού !

*Η Αγία μας Εκκλησία, η Ορθοδοξία, ως καλή μάνα (και όχι μητριά) πάντοτε φροντίζει για όλους εμάς, τα παιδιά Της.
Το 1726, σε περίοδο πανώλης, όπου για την προστασία του λαού απαγορεύτηκε η κυκλοφορία, ο τότε Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως προέτρεψε τους Ιερείς να τελούν τη Θεία Λειτουργία με ιερό αντιμήνσιο (από το mensa, που στα λατινικά σημαίνει τράπεζα), σε ασφαλές σημείο του σπιτιού τους. Με αντιμήνσιο τελείται και σήμερα Θεία Λειτουργία σε σχολεία, κατασκηνώσεις, εργοστάσια, πλοία, στο δάσος ή την ύπαιθρο, κλπ. Το ιερό αντιμήνσιο υποκαθιστά την Αγία Τράπεζα, γι' αυτό και καθιερώνεται από τον οικείο (επιχώριο) Μητροπολίτη, κατά τον εγκαινιασμό Ιερού Ναού στην επαρχία του και δίδεται εις όλους τους Ιερείς της Μητροπολιτικής του περιφέρειας.

Σε περίπτωση εμπερίστατων καταστάσεων, θα πρέπει να αναζητηθούν οι μέθοδοι των πρώτων Αποστολικών αιώνων. Η Θεία Λειτουργία δεν διακόπτεται. Εξακολουθεί να τελείται υπέρ του σύμπαντος κόσμου, αλλά και <<υπέρ των ημετέρων αμαρτημάτων και των του λαού αγνοημάτων>> (Θ. Λειτουργία Αγ. Ιωάννου Χρυσοστόμου).

Έτσι, εάν όπως δήλωσε, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Πέτσας, σε τηλεοπτικό δελτίο ειδήσεων, υπάρξει ζήτημα τέλεσης ιερών Ακολουθιών ακόμη και την Μεγ. Εβδομάδα και το Πάσχα, ευελπιστώ η Αγία μας Εκκλησία να ενεργοποιήσει την «κατ' οίκον Εκκλησίας» τέλεση της Θείας Λειτουργίας, κατά την κρίση των επιχωρίων Επισκόπων, σε συνεργασία με τους Ιερείς μας. Στην Ορθοδοξία δεν υπάρχουν αδιέξοδα, αλλά υπευθυνότητα, πίστη, έλεος!

*Πολλά ακούστηκαν, πρόσφατα, για τη δημιουργία οδικών νησίδων στο οδικό δίκτυο προς Βροντάδο, στο ύψος του Καστέλου. Νομίζω ότι, για να εξεταστεί η χρησιμότητα ενός οδικού έργου, θα πρέπει -ειδικά σε περιπτώσεις πρόκλησης τροχαίων ατυχημάτων- να γνωρίζει κάποιος και την ταχύτητα των οχημάτων που συγκρούονται σε νησίδες, πεζοδρόμια, κράσπεδα, κλπ. Στη Λεωφόρο Ενώσεως και στο ύψος του ΄΄Κωτσόβολου΄΄ (Φάρκαινα) δεν νομίζω ότι το εύρος του δρόμου είναι ανά λωρίδα διέλευσης μεγαλύτερο από αυτό στην Αγία Παρασκευή Καστέλου. Κι όμως, ατυχήματα δεν έχουμε εκεί. Αλλά ορισμένοι θέλουν χρόνο για να συνηθίσουν τα έργα. Εδώ στη Χίο, όπως και σε πλείστα άλλα μέρη, κάποιοι νομίζουν ότι οι δρόμοι είναι για αγώνες ράλι... Μετά μας φταίνε οι νησίδες !

         *Υγεία σε όλους, καλή υπομονή και όλα θα περάσουν, με τη βοήθεια του Θεού !

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ