Ο Κώστας Καρράς, ο Καρδαμυλίτης ευπατρίδης, ο ιδρυτής της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού εξεδήμησε προς τον Κύριο στις 28 Φεβρουαρίου αφήνοντας πίσω του ένα τεράστιο κενό όχι μόνο για την οικογένειά του, αλλά για όλη την Ελλάδα.
Γεννημένος το 1938, έζησε την ανασυγκρότηση της χώρας και της Ευρώπης μετά τον πόλεμο. Τα οικογενειακά του βιώματα, οι λαμπρές σπουδές του στην Οξφόρδη αλλά και το κοσμοπολίτικο πνεύμα του, κοσμοπολίτικο με τη βαθύτερη έννοια της λέξης, του επέτρεψαν να αφομοιώσει και να κάνει καθημερινή πράξη τον Ελληνικό τρόπο, το Ελληνικό τοπίο, τις αξίες αυτού του τόπου και των ανθρώπων του.
Καινοτόμος επιχειρηματίας στη θάλασσα, βαθιά δημοκράτης, εξοικειωμένος με κάθε πτυχή της Ελληνικής και Ευρωπαϊκής ιστορίας και φιλοσοφίας ανοίχτηκε στον κόσμο με την αυτοπεποίθηση που δίνουν οι βαθιές ρίζες, υπερασπίζοντας αξίες και ιδανικά με πειθώ, πείσμα και θάρρος, στην Ελλάδα, στο Ηνωμένο Βασίλειο, σε όλη την Ευρώπη. Ενδεικτικό της άμεσης αλλά και με διάρκεια δράσης του ήταν ότι από τις πρώτες στιγμές της Τουρκικής εισβολής στην Κύπρο κινήθηκε υπερασπίζοντας τα δίκαια των Κυπρίων, αλλά και βρέθηκε υπέρμαχος του διαλόγου, του δικαίου και της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών πρωτοστατώντας σε διοργανώσεις που προσπαθούσαν να φέρουν κοντά Έλληνες, Κυπρίους και Τούρκους.
Ο Κώστας Καρράς υπήρξε ένας άνθρωπος που εμπνεόταν από "καθετί Ελληνικό", αλλά ταυτόχρονα ήταν από τους πιο ενθουσιώδεις Ευρωπαίους στην αναγνώριση και υπεράσπιση της πολιτιστικής κληρονομιάς όλων των λαών. Μαζί με τη σύζυγό του Λυδία, έχοντας τις παραστάσεις από το εξωτερικό, μεσούσης της χούντας, ξεκίνησαν τον αγώνα για τη διάσωση μνημείων που απειλούνταν από ισοπέδωση. Η ίδρυση της Ελληνικής Εταιρείας εδώ και πενήντα χρόνια ενώνει τις φωνές και συντονίζει τη δράση ανθρώπων που θεωρούν ότι το περιβάλλον και η πολιτιστική μας κληρονομιά είναι οι βάσεις ενός βιώσιμου μέλλοντος. Ενός μέλλοντος που δεν βασίζεται μόνο σε υλικές αξίες και αγώνες, αλλά και στο σεβασμό της Δημιουργίας του Θεού και της δημιουργίας των ανθρώπων. Για αυτό το βιώσιμο μέλλον πάλεψε πάντα, κινητοποιώντας και ηλεκτρίζοντας όλους τους γύρω του στην κοινή προσπάθεια.
Από το πλήθος των ευεργεσιών της οικογένειάς του προς τη Χίο, ίσως ξεχωρίζουν η συμβολή στην ίδρυση της Σχολής Μηχανικών, η δημιουργία της Καράδειου Οικοκυρικής Σχολής και η δημιουργία του Καράδειου Δημοτικού Σχολείου. Αυτή την κληρονομιά της φροντίδας για τον γενέθλιο τόπο συνέχισε ο Κώστας Καρράς. Τη Χίο, την τιμούσε ως γενέτειρα και τα μνημεία και το περιβάλλον της ήταν πάντα μέσα στις προτεραιότητές του. Ήδη από το 1979, μέσω της Ελληνικής Εταιρείας έπεισε τον Αντώνη Χανδρή να χρηματοδοτήσει τη συγκρότηση του μικρού μουσείου της Νέας Μονής. Αμέσως μετά, φρόντισε για τη χρηματοδότηση της αναστήλωσης του μεσοβυζαντινού τέμπλου της Νέας Μονής. Και τα δύο έργα έγιναν με την επιμέλεια του αείμνηστου Καθηγητή Χαράλαμπου Μπούρα, με τον οποίο ο Κώστας Καρράς, εκτός από συνεργάτες και συνομιλητές υπήρξαν στενοί φίλοι. Ο Κώστας Καρράς ήταν εκείνος που έπεισε το ίδρυμα Λέων Λαιμός να χρηματοδοτήσει δια της Ελληνικής Εταιρείας τη μελέτη για την αποκατάσταση του καθολικού της Νέας Μονής, και φρόντισε η μελέτη να είναι ώριμη και εγκεκριμένη την κατάλληλη στιγμή ώστε το μεγάλο έργο της αποκατάστασης του μνημείου να μπορεί να ενταχθεί στο τρίτο Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης της ΕΕ. Η ΕΛΛΕΤ και ο Κώστας Καρράς προσωπικά, συνέχισε να βρίσκεται εκεί, στα προβλήματα των μνημείων και του περιβάλλοντος της Χίου, με συχνή παρουσία στο νησί μας με κάθε ευκαιρία που δινόταν. Τα τελευταία έργα για τα οποία εκείνος έγκαιρα διέβλεψε την ανάγκη ύπαρξης μελετών προκειμένου να είναι ώριμα να ενταχθούν, δοθείσης ευκαιρίας, είναι ο παλαιός Ταξιάρχης των Μεστών και ο Άγιος Γεώργιος στα Πραστειά της Σιδηρούντας. Όχι μόνο έπεισε την κα Αλεξάνδρα Προκοπίου να χρηματοδοτήσει τις δύο μελέτες, αλλά συνέχισε να παρακολουθεί την εξέλιξή και την έγκρισή τους, και να προβάλει με κάθε ευκαιρία την ανάγκη ένταξής των έργων στους αρμόδιους κρατικούς φορείς. Πριν δύο μήνες, τα δύο αυτά μνημεία ήταν τα δύο από τα τρία μνημεία της Χίου για τα οποία υπήρχε η ωριμότητα για να ενταχθούν στο Ταμείο Ανασυγκρότησης. Για άλλη μια φορά ο Κώστας Καρράς ήταν μπροστά, ανοίγοντας το δρόμο, δείχνοντας στην πράξη τι μπορεί να κάνει η κοινωνία των πολιτών σε συνεργασία με τις κρατικές αρχές.
Το μεσημέρι της 3ης Μαρτίου, στον Άγιο Νικόλαο τον Ραγκαβά, δίπλα στο σπίτι του στην Πλάκα, πλήθος ανθρώπων παραβρέθηκε με συγκίνηση στην Εξόδιο Ακολουθία εκείνου του ανθρώπου με την ηγετική φυσιογνωμία, την εμπνευστική παρουσία, το διαπεραστικό βλέμμα, το τρανταχτό γέλιο, τα αδιαπραγμάτευτα επιχειρήματα και τους υψηλούς, δύσκολους αλλά ρεαλιστικούς στόχους. Εκείνης της ψηλόλιγνης φιγούρας που άνοιγε δρόμους για την κοινωνία φορώντας πάντα το χαρακτηριστικό, μαύρο καπέλο του Χιώτη καπετάνιου.
Η πίστη στον Κύριο, πίστη που βίωνε καθημερινά σε όλη του τη ζωή, του έδινε πάντα την ελπίδα της Αναστάσεως. Ο Κύριος, μέσα στο Έλεός του ας δεχθεί κοντά του αυτόν που αγωνίστηκε "τον αγώνα τον καλό" και ας τον κρατάει ως φωτεινό παράδειγμα για όλους εμάς που είχαμε την τύχη να τον γνωρίσουμε.
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.