28.8.2024 6:57

Τα κροκοδείλια δάκρυα για την Αμανή και το δημοψήφισμα

Το τελευταίο χρονικό διάστημα έχει ανοίξει η δημόσια συζητηση για την πιθανή εμπορική εκμετάλλευση των κοιτασμάτων αντιμονίου της Κεράμου και πάνω σε αυτό το θέμα θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας ορισμένες σκέψεις.

Μια ιστορική αναδρομή

Φέτος το καλοκαίρι, ο φίλος Γιώργος Μπριλής, μου δάνεισε το βιβλίο του 1961 με τίτλο ″Η Χίος και τα σημερινά προβλήματά της″ του Πάνου Παμπούκη, τότε διοικητή του νησιού από τις εκδόσεις της Εμπορικής Τραπέζης της Ελλάδος. Πρόκειται για μια εμπεριστατωμένη έκθεση των προβλημάτων του νησιού με προτάσεις επίλυσής των. Είναι εντυπωσιακό το να διαβάζει κανείς τα προβλήματα του νησιού της δεκαετίας του 50 και του 60 και να καταλήγει στη θλιβερή διαπίστωση πως πάρα πολλά εξ΄αυτών, 60+ χρόνια αργότερα παραμένουν άλυτα!

Στο εν λόγω βιβλίο, υπάρχει ένα κεφάλαιο με τίτλο ″Περί των προβλημάτων των Βορειοχώρων της Χίου″ από τον Αντώνη Πίττη, γεωπόνο της Διεύθυνσης Γεωργίας του νομού Χίου. Ως μέγιστο πρόβλημα της περιοχής ήδη κατά το 1961 καταγράφετο ο πληθυσμιακός μαρασμός της ως άμεσο αποτέλεσμα της έλλειψης επαρκούς οικονομικής δραστηριότητας. Στο βιβλίο παρατέθηκαν στοιχεία σύμφωνα με τα οποία, από το σύνολο των γεννηθέντων στα βορειόχωρα κατά τις περιόδους 1932-1936, και 1940-1944, μόνο το 23,18% του πληθυσμού παρέμενε στην περιοχή το 1961 ενώ το 76,82% είχε μεταναστεύσει. Μιλάμε δηλαδή για έναν ξεκάθαρο πληθυσμιακό μαρασμό ήδη από τη δεκαετία του 1960. Ενώ τα βορειόχωρα είχαν 14.470 κατοίκους το 1940, σήμερα στην Αμανή δεν διαβιούν ούτε 1.000 άτομα και σε όλα τα βορειόχωρα μαζί ούτε 4.000 (στοιχεία από την απογραφή του 2021 διότι η πραγματικότητα είναι ακόμα χειρότερη).

Κατέληγε δε στα εξής συμπεράσματα και προτάσεις:

″....εφ΄όσον δυνατότης συστάσεως βιομηχανίας δεν διαφαίνεται εις τον ορίζοντα θα πρέπεί να γίνει κοιτασματολογική έρευνα προς εξεύρεσιν υπαρχόντων ορυκτών και συνεπώς επένδυσιν κεφαλαίων. ″  ″Ζωντανόν παράδειγμα παραμένει η περίπτωσις της Κεράμου καθώς κατά τας εργασίας του εκεί μεταλλείου δια την ανόρυξιν αντιμονίου, ήκμαζεν τόσον η Κοινότης αυτή όσον και αι περίοικοι Κοινότητες″

Επιστροφή στο 2024

Είναι προφανές πως η οποιαδήποτε ενδεχόμενη πληθυσμιακή ανάταξη της Αμανής είναι άμεσα συνυφασμένη με την οικονομική ανάπτυξη της περιοχής. Κανένας δεν θα πάει να εγκατασταθεί σε ένα μέρος αν δεν έχει δουλειά. Καλά τα επιδόματα που δίνονται στους μαθητές χάρη στον πατριωτισμό ορισμένων άξιων ομογενών ωστόσο απλά καθυστερούν το μοιραίο.

Εν έτει 2024, ποιά οικονομική ανάπτυξη είδαμε στην Αμανή παρά τις μεγαλόστομες κουβέντες και τα ανεφάρμοστα σχέδια που διαβάζουμε κατά καιρούς στα προεκλογικά φυλλάδια υποψηφίων δημάρχων;

Πέρα από ορισμένες επενδύσεις στον κλάδο της οινοποιίας και του τουρισμού, η μόνη ″ανάπτυξη″ της Αμανής δεν είναι κάτι αυθαίρετες λυόμενες παράγκες που ξεφυτρώνουν σε αγροτεμάχια;

Και όσοι διατείνονται ότι μπορεί να σταθεί μια απομακρυσμένη περιοχή της Ελλάδος μόνο με περιπατητικούς τουρισμούς, καλό θα ήταν να μας δείξουν ένα μέρος της Ελλάδος ή της Ευρώπης που το έχει καταφέρει για να το αντιγράψουμε.

Με την προοπτική της ενδεχόμενης αξιοποίησης των κοιτασμάτων αντιμονίου της Κεράμου, ορισμένοι πολιτικοί χώροι που έχουν την τάση να λένε ″όχι σε όλα″ έχουν ήδη καταδικάσει το σχέδιο προτού καν αυτό παρουσιαστεί. Τα ίδια είχαν γίνει και με τις ανεμογεννήτριες που δεν τις θέλαμε στο Αίπος γιατί τα χιλιάδες στρέμματα από πέτρες είναι αρχαιολογικός χώρος και γιατί οι σκίνοι υποτίθεται πως δεν θα κάνανε μαστίχι. Περασμένα αλλά ελπίζω όχι ξεχασμένα!

Και το αστείο είναι πως όσοι τώρα μέμφονται τη δημοτική αρχή επειδή προσπαθεί να κάνει κάτι στην Αμανή, θα είναι οι πρώτοι οι οποίοι το 2028 θα τη λιθοβολούν κατηγορώντας την πως την εγκατέλειψε στην τύχη της.

Η πρόταση που καταθέτω δημόσια είναι λοιπόν η εξής:

Να παρουσιαστεί αναλυτικά το σχέδιο εκμετάλευσης των μεταλλείων στην Κέραμο από τον επενδυτή που θα τα αναλάβει εξηγώντας με ακρίβεια την έκταση που αυτά θα καταλάβουν, παρουσιάζοντας μια σοβαρή μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων καθώς και τον αριθμό των θέσεων εργασίας που θα δημιουργηθούν καθώς και τα αντισταθμιστικά οφέλη που θα αποδίδονται στην τοπική κοινότητα και το νησί.

Κι αφούν λοιπόν παρουσιαστούν όλα αυτά, όμορφα και πολιτισμένα, ας οργανώσει ο Δήμος Χίου ένα τοπικό δημοψήφισμα στο οποίο οι πολίτες όλου του νησιού θα μπορέσουμε να αποφασίσουμε με τον πλέον δημοκρατικό τρόπο για τον αν θα πρέπει να προχωρήσει αυτή η επένδυση ή όχι.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.

Tags: Αμανή

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ