Ο Αϊνστάιν είπε κάποτε πως τα προβλήματα δεν λύνονται με τις ίδιες σκέψεις και από τους ίδιους ανθρώπους που τα δημιούργησαν. Κάτι το οποίο ισχύει, ιδιαίτερα για την σημερινή κατάσταση στην Ελλάδα. Με λίγα λόγια, οι πολιτικοί που συνέβαλαν στη δημιουργία και στη διόγκωση της υπάρχουσας, θλιβερής κρίσης δεν πρόκειται ποτέ να μας βγάλουν από αυτήν. Προκειμένου να επιλυθούν τα προβλήματα μας και η χώρα να πάει μπροστά, είναι επιτακτική ανάγκη η ολική πολιτική ανανέωση και η εύρεση του θάρρους να τη φέρουμε εις πέρας.
Επί σειρά ετών η χώρα μας μαστίζεται από τη διαφθορά, τα σκάνδαλα και ανίκανη ηγεσία. Η δωροδοκία, οι μίζες, οι χάρες, η ψευτιά και η ατιμωρησία έχουν γίνει, σχεδόν, κανόνας. Και το αποτέλεσμα ... ο τραυματισμός της δημοκρατίας, η ραγδαία κατάρρευση της οικονομίας και η κοινωνική αναταραχή.
Αυτή είναι, δυστυχώς, για όλους μας, η ντροπιαστική πραγματικότητα της εποχής που ζούμε. Απέχει παρασάγγας από τις ρίζες του ελληνισμού και από αυτό που εννοούσε ο Αριστοτέλης με τη λέξη «πολιτική». Σύμφωνα με τον μεγάλο φιλόσοφο, η πολιτική είναι η δημιουργία και η διατήρηση μιας καλής κοινωνίας, κάτι το οποίο είναι τίμιο και αξιέπαινο. Χρειαζόμαστε απεγνωσμένα να επιστρέψουμε πίσω σε αυτό τον τρόπο σκέψης, σε αυτήν την αρχαία ελληνική και προοδευτική νοοτροπία.
Και είναι σίγουρα εφικτό. Ωστόσο, πρέπει να γίνουν σημαντικές αλλαγές.
Ας σκεφτούμε πάνω σε μερικά παραδείγματα...
1) Βουλευτική Ασυλία
Ποιος ο λόγος ύπαρξης της βουλευτικής ασυλίας; Γιατί οι πολιτικοί να μπορούν να απαλλάσσονται από συγκεκριμένα εγκλήματα; Γιατί να είναι πάνω από τον νόμο; Αυτό δεν φαίνεται να είναι δίκαιο για την κοινωνία. Θα ήταν προτιμότερο όλοι, ανεξαιρέτως, οι πολίτες να λάμβαναν αυστηρά ίση μεταχείριση στα νομικά ζητήματα. Διαφαίνεται πως η βουλευτική ασυλία επιτρέπει και διαιωνίζει τη συνέχιση της διαφθοράς. Τα εγκλήματα πρέπει να τιμωρούνται, ανεξάρτητα από το ποιος τα διαπράττει.
2) Χρονικά όρια περιορισμού της πολιτικής θητείας
Πώς θα ήταν, άραγε, η χώρα μας αυτή τη στιγμή εάν ίσχυαν χρονικά όρια περιορισμού της πολιτικής θητείας; Αυτό που σε άλλες δημοκρατίες ονομάζεται «Term Limits». Έχει κάποιο νόημα να μένουν στις έδρες τους για απεριόριστο χρονικό διάστημα; Χωρίς χρονικά όρια περιορισμού είναι πολύ δύσκολο, σχεδόν αδύνατο για νέους ανθρώπους και ιδέες να εισέλθουν στην πολιτική σκηνή και να συμβάλλουν στην ευημερία του έθνους. Ίσως ο περιορισμός των δυο επί σειρά θητειών θα ήταν μια ιδανική αλλαγή.
3) Νέα άτομα στο πολιτικό βήμα, επιλεγμένα με αξιοκρατικά κριτήρια.
Υπάρχει η πιθανότητα να δούμε κάτι καινούριο από παλαιά πολιτικά πρόσωπα και μυαλά; Η ευνόητη απάντηση είναι μάλλον όχι. Η χώρα μας είναι γεμάτη από νέους, έξυπνους και μορφωμένους ανθρώπους, γεμάτους όρεξη για δουλειά και αγάπη για την πατρίδα, οι οποίοι μένουν αναξιοποίητοι. Ο θησαυρός της χώρας, οι νέοι, είτε παραγκωνίζονται είτε βιώνουν την πλήρη απογοήτευση από το πολιτικό σύστημα και απομακρύνονται τρέχοντας από οτιδήποτε αφορά την διακυβέρνηση του τόπου. Η ελπίδα μας είναι η νέα γενιά και όλα τα κόμματα οφείλουν να επιδείξουν αξιοκρατικό χαρακτήρα, στελεχώνοντας τα. Τα πράγματα είναι απλά.
Αλλά ο δρόμος είναι δύσκολος. Χρειάζεται θάρρος να λες την αλήθεια. Θάρρος να προτείνεις αλλαγές. Θάρρος να αντιμετωπίζεις τις ατάκες και τις μαχαιριές της παλιάς, διεφθαρμένης φρουράς. Θάρρος να μην τα βάζεις κάτω. Θάρρος να κολυμπάς σε βρώμικα νερά που κανείς δεν τολμά να μπει. Θάρρος να πάει η χώρα μας μπροστά.
Έλληνες με θάρρος και ψυχή υπάρχουν! Ιστορικά, το έχουμε αποδείξει. Και αυτό με ενθαρρύνει. Είμαστε ικανοί να αλλάξουμε τα πράγματα στην πατρίδα μας, να αλλάξουμε το μέλλον στο νησί μας. Με μια ολική πολιτική ανανέωση μπορούμε να ξανακάνουμε το μέλλον μας λαμπερό!
ΘΑΡΡΟΣ, συμπολίτες μου!
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.