Την Κυριακή στη Βολισσό έγινε κινητοποίηση διαμαρτυρίας των κατοίκων και του τοπικού συμβουλίου για το ζήτημα του νερού.
Η κατάσταση στο χωριό είναι τραγική, η λύση όμως είναι απλή αλλά αφενός κάποιοι στο χωριό δεν θέλουν να την δουν διότι δεν συμβαδίζει με τα προσωπικά τους συμφέροντα, αφετέρου η ΔΕΥΑΝΧ λαϊκιζει κ πουλάει πολιτική εκδούλευση με ψηφοθηρική πολιτική σε κάθε ιδιοκτήτη παράνομου εξοχικού με τη μορφή τροχοβίλας.
Ξαναγράφω άλλη μια φορά, ελπίζοντας ότι θα κινητοποιηθεί τουλαχιστον ο Εισαγγελέας για να βάλει τάξη στην εκτεταμένη ανομία κ ανισοπολιτεια που επικρατούν στην περιοχή μας διότι το τοπικό Βολισσού και το δημοτικό συμβούλιο Χίου, ο δήμαρχος κ το ΔΣ της ΔΕΥΑΝΧ έχουν αποδείξει μέχρι στιγμής ότι δεν θέλουν όχι να λύσουν αλλά ούτε να δουν το πρόβλημα, απεναντίας ευνοούν κιόλας την ανομία αυτή για ψηφοθηρικους λόγους.
Αυτή τη στιγμή οι αρδευτικές παροχές που είναι συνδεδεμένες με το δίκτυο ύδρευσης στη Βολισσό, μπορεί να είναι σε αριθμό περισσότερες από τις ενεργές υδρευτικες.
1000 κυβικά μέτρα κάθε μέρα χρειάζεται η Βολισσος, τη στιγμή που όλος ο κάμπος της ποτίζεται από πηγάδια, άρα δεν επιβαρύνει το δίκτυο. Ποιος χρησιμοποιεί αυτά τα 1000 κυβικά λοιπόν; Τα σπίτια κ τα ενοικιαζόμενα δωμάτια; Οι επιχειρήσεις εστίασης; Ας αναρωτηθεί ο καθένας πόσο νερό ξοδεύουν ποτίζοντας κήπους κ δέντρα οι ιδιοκτήτες παράνομων εξοχικών που είναι σε αριθμό ισως περισσότεροι από τους μόνιμους κατοίκους στην περιοχή μας, αλλά και όσοι ακόμη, δίχως παράνομα εξοχικά, έχουν λάβει "κατ εξαίρεσιν" από τη ΔΕΥΑΝΧ αρδευτική παροχή στα αγροτεμάχια τους συνδεδεμένη επί του δικτύου ύδρευσης.
1000 κυβικά την ημέρα είναι πάρα πολλά, κ όλα αντλούνται από τον υδροφόρο ορίζοντα του Μαλαγκιωτη, μέσω των 4 γεωτρήσεων της ΔΕΥΑΝΧ, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει ο υδροφόρος με υφαλμύρωση. Πόσω μάλλον όταν στην εκβολή του χειμάρρου υπάρχει προστατευόμενος με ΠΔ υδροβιότοπος, το τελευταίο δηλαδή αμυντικό οχυρό του υδροφόρου ορίζοντα έναντι της θάλασσας, ο οποίος υδροβιότοπος όμως εδώ κ χρόνια καταπατείται συστηματικότητα με αποτέλεσμα να αποτελεί ντροπή πολιτισμού για την περιοχή μας.
Οι ίδιοι κάτοικοι κ τοπικό συμβούλιο που διαμαρτύρονται τώρα για το νερό, είναι που αδιαφορούν επί χρόνια για το νερό, αδιαφορώντας για την αυθαίρετη δόμηση και χρήση του νερού στην περιοχή, αδιαφορώντας για την προστασία του υδροβιότοπου, αδιαφορώντας για την υπεράντληση του υδροφόρου ορίζοντα.
Η βραχυπρόθεσμη λοιπόν λύση του προβλήματος ύδρευσης της Βολισσού είναι η άμεση αποσύνδεση όλων των αρδευτικών παροχών από το δίκτυο ύδρευσης. Μεσοπρόθεσμα η δημιουργία μικρού φράγματος στα ανάντι του Μαλαγκιωτη κ η προστασία και απόλυτος σεβασμός στον υδροφόρο ορίζοντα κ στον υδροβιότοπο.
ΥΓ.: Προσωπικά δεν είμαι ενάντια σε κανέναν που έχει στήσει τροχόσπιτο ή τροχοβιλα στην περιοχή της Βολισσού. Αν ήμουν, θα είχα κάνει καταγγελίες συγκεκριμένες και θα είχαν ήδη κινηθεί οι διαδικασίες.
Το να αγοράζει κάποιος ένα αγροτεμάχιο επειδή του αρέσει ένας τόπος κ το να θέλει να βάλει μέσα ένα τροχόσπιτο για να ξεκουράζεται, είναι απολύτως κατανοητό. Τα τροχόσπιτα όμως έχουν συγκεκριμένη νομοθεσία . Αν δεν τηρείται αυτή κ μετατρέπονται σε εκτός σχεδίου μόνιμες εξοχικές κατοικίες, την νύφη τελικά την πληρώνει όλη η περιοχή κ οι κάτοικοι κ οι επισκέπτες της, υπάρχει δε και ανισοπολιτεια μεταξύ των κατοίκων.
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.