17.7.2018 16:24

Υποχωρητικότητα στο εξωτερικό – Μικροψυχία στο εσωτερικό

Την Τετάρτη 11 Ιουλίου 2018 κατά τη διάρκεια της Συνόδου του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες παρουσιάστηκε η πρόσκληση ένταξης του κράτους των Σκοπίων στην Βορειοατλαντική Συμμαχία με τη σύμφωνη γνώμη της Ελλάδας. Ο πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας, όπως ήταν φυσικό, πανηγύρισε για την εξέλιξη αυτή και με μια σειρά δηλώσεών του, χαιρέτησε την επιτυχία της «Μακεδονίας» που παράλληλα πέτυχε την αναγνώριση της γλώσσας και της ταυτότητας των κατοίκων της. Και όλα αυτά σε αντίθεση με όσα ισχυρίζονται οι κ. Τσίπρας, Κοτζιάς και Καμμένος ότι τίποτε δεν είναι οριστικό και η συμφωνία των Πρεσπών δεν έχει πάρει ακόμη τελική έγκριση. Έχουν δημιουργηθεί ήδη θλιβερά τετελεσμένα σε βάρος της χώρας μας, απωλέσαμε το διπλωματικό μας όπλο από το Βουκουρέστι το 2008: «πρώτα λύση, μετά ένταξη». Και είναι πραγματικά αποκαρδιωτική και απογοητευτική η εικόνα των βασικών στελεχών της ελληνικής κυβέρνησης να συναινούν σε αποδυνάμωση της διαπραγματευτικής θέσης της χώρας και σε δυσάρεστες εξελίξεις στα εθνικά μας θέματα κατόπιν εντολών ξένων χωρών και συμφερόντων.

Εκείνο όμως που δημιουργεί αλγεινή εντύπωση είναι ότι οι κυβερνώντες δεν φαίνονται να προβληματίζονται για το μέλλον, αλλά ενδιαφέρονται περισσότερο για το πώς θα πείσουν ότι οι ενέργειές τους είναι σωστές με κάθε πρόσφορο μέσο. Μετά τις ανοίκειες εκφράσεις και χαρακτηρισμούς από διάφορα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ σε βάρος των πολιτών που διαδηλώνουν κατά της συμφωνίας των Πρεσπών, επιστρατεύτηκε και η μέθοδος της συλλογής υπογραφών από «πνευματικούς» ανθρώπους και προσωπικότητες. Μόνο που ορισμένοι από τους εμφανιζόμενους ως υπογράφοντες διαμαρτυρήθηκαν ότι ουδέποτε υπέγραψαν κείμενο που να υποστηρίζει τους χειρισμούς της κυβέρνησης στο θέμα της Μακεδονίας!

Για να παραμείνουμε στα θέματα της εξωτερικής πολιτικής, στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ πραγματοποιήθηκε συνάντηση του κ. Τσίπρα με τον πρόεδρο της Τουρκίας και τον Αλβανό ομόλογό του. Και οι δύο συναντήσεις επιφύλαξαν δυσάρεστες εκπλήξεις για τη χώρα μας, αφενός γιατί ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι θα γίνουν «διμερείς επαφές» για το θέμα των 2 Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται παράνομα και των 8 Τούρκων στρατιωτικών που ζητούν άσυλο, συνδέοντας δύο ανόμοια θέματα και αφετέρου διότι βρίσκονται σε εξέλιξη μυστικές -για μία ακόμη φορά- διαπραγματεύσεις με την Αλβανία για διευθέτηση διαφορών του παρελθόντος. Ήταν όμως σοκαριστική η δήλωση του ίδιου του κ. Τσίπρα ότι γίνεται συζήτηση για την ΑΟΖ και το θέμα των συνόρων (!), προκαλώντας θύελλα αντιδράσεων για να ακολουθήσει προσπάθεια άμβλυνσης των εντυπώσεων με διευκρινίσεις ότι παρερμηνεύτηκαν τα λόγια του πρωθυπουργού! Λάδι στη φωτιά όμως έριξαν και οι σχεδόν ταυτόχρονες δηλώσεις του Ευρωπαίου Επιτρόπου για θέματα διεύρυνσης, που μίλησε για «αναδιάρθρωση συνόρων Ελλάδας-Αλβανίας»….!!

Όλα αυτά δημιουργούν σοβαρότατο προβληματισμό για τις κρυφές συνεννοήσεις και τα παιχνίδια των ισχυρών στη διεθνή σκακιέρα, σε μια χρονική στιγμή που η χώρα μας κυβερνάται με ερασιτεχνικό τρόπο, χωρίς αντιστάσεις από την κυβέρνηση, με οικονομία αποδυναμωμένη και με πολλά θέματα σε εκκρεμότητα, που κάποιοι αποφάσισαν παρά τη θέληση του λαού να «κλείσουν». Το δυσάρεστο είναι ότι η κυβέρνηση δεν επιζητά ποτέ τη συνεργασία της αντιπολίτευσης ούτε ενημερώνει, αντίθετα, επιτίθεται με οξύτητα υπερασπιζόμενη τις θέσεις της θεωρώντας ότι είναι οι μόνες ενδεδειγμένες!

Στην εσωτερική πολιτική κυριάρχησε το θέμα της ψήφισης της διοικητικής μεταρρύθμισης «Κλεισθένης» -και μάλιστα με λιγότερες από 151 ψήφους- παρά τις εντονότατες αντιδράσεις της Κεντρικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων και των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Η εφαρμογή της απλής αναλογικής λόγω της ιδιαιτερότητας της τοπικής αυτοδιοίκησης θεωρείται ότι θα φέρει καθεστώς ακυβερνησίας και απίστευτης δυσλειτουργίας στους δήμους. Αυτό, σε συνδυασμό με την μηδαμινή παραχώρηση αρμοδιοτήτων στην περιφέρεια δημιουργεί ευρεία εξάρτηση από την εκάστοτε κεντρική εξουσία. Η κυβέρνηση μοιάζει να φοβάται την Τοπική Αυτοδιοίκηση και να θέλει να έχει τον απόλυτο έλεγχο στον τομέα αυτό.

Η Νέα Δημοκρατία όπως και άλλες πολιτικές δυνάμεις συναίνεσε στην κατάτμηση της Β΄ Αθηνών και της Περιφέρειας Αττικής, όμως είναι χαρακτηριστική η προσπάθεια της κυβέρνησης να μην επιθυμεί λύση στο θέμα της ψήφου των αποδήμων Ελλήνων παρά την κατάθεση -για τρίτη φορά- σχετικής τροπολογίας από την αξιωματική αντιπολίτευση.

Είναι λυπηρό να μην έχουν το δικαίωμα οι συμπατριώτες μας που είναι ήδη εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους και διαβιούν στο εξωτερικό να ψηφίσουν. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δίνει την εντύπωση ότι λειτουργεί με γνώμονα ότι «επιτρέπουμε ό,τι ελέγχουμε»αδιαφορώντας για τα θέματα αντιδημοκρατικής συμπεριφοράς και διακρίσεων σε βάρος Ελλήνων πολιτών που εγείρονται.

 

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ