Ασφαλώς, ο περισσότερος κόσμος στη Χίο θυμάται τις ημέρες που αποκαλύφθηκαν τα γεγονότα του εφηβικού σχολικού εκφοβισμού- και όχι μόνο- εξαιτίας της δράσης μιας ομάδας νέων παιδιών που αναζητούσε λύσεις στα αδιέξοδα και τις αναζητήσεις της ηλικίας, μέσα από τη γνωστή ομάδα <
Πέρασαν τα χρόνια και δεν κατέστη δυνατόν το εγχείρημα να υλοποιηθεί. Όχι μόνο δεν ιδρύθηκε στη Χίο, αλλά στη γειτονική Μυτιλήνη (μεταβατικό κλιμάκιο του Σταθμού της οποίας ερχόταν και στη Χίο ενίοτε) μειώθηκαν τα υπηρετούντα άτομα από τέσσερα (4) σε μόλις ένα (1) !!! Αυτά όλα συνέβησαν το τελευταίο επτάμηνο (βγάζει όποιος θέλει τα όποια συμπεράσματά του γι΄αυτούς που μας κυβερνούν…).
Ο Δήμος Χίου από τον προηγούμενο Φεβρουάριο 2015 ξεκίνησε τη διαδικασία εξεύρεσης στέγης για τη δημιουργία Σταθμού του ΚΕΘΕΑ στην πόλη της Χίου. Διερεύνησε διεξοδικά το όλο ζήτημα και κατέληξε στη μοναδική νόμιμη και μόνιμη λύση για την άμεση δημιουργία του Σταθμού στη Χίο η οποία είναι εφικτή με τη σύναψη προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ ΚΕΘΕΑ- Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου- Δήμου Χίου, ώστε ο Δήμος να προκηρύξει δημοπρασία για την ενοικίαση ακινήτου, κατάλληλου προς στέγαση του Σταθμού, με τη δαπάνη ενοικίασης και λειτουργίας να μην ξεπερνά τις 12.000 Ευρώ ετησίως όπου μπορούν να καλυφθούν εξ ημισείας από την Περιφέρεια και τον Δήμο (6.000 Ευρώ ετησίως έκαστος). Το δε ΚΕΘΕΑ οφείλει να προσλάβει και στελεχώσει τον Σταθμό με τρία (3) τουλάχιστον άτομα, επιστημονικό προσωπικό, ώστε τα χιωτάκια αυτά να μην αναγκάζονται να μεταβαίνουν εκτός Χίου, αλλά και να είναι η κατάσταση ΄΄ελεγχόμενη΄΄ εντός των γεωγραφικών μας ορίων, σε συνεργασία με το Κέντρο Πρόληψης, ΟΚΑΝΑ, Πρόνοια, Δικαστική Επιμελήτρια Ανηλίκων, εθελοντικές οργανώσεις, κλπ.
Σημειωτέον ότι, η αρμοδιότητα αυτή ανήκει στην κεντρική Πολιτεία, όχι την τοπική Αυτοδιοίκηση, εν τούτοις δεν μπορούμε να κωφεύουμε έναντι των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα παιδιά του τόπου μας και μέρος της τοπικής κοινωνίας.
Δυστυχώς, το ΚΕΘΕΑ μέχρι σήμερα δεν απαντά στα έγγραφα αιτήματά μας. Η Περιφέρεια, μέσω της κας Περιφερειάρχου έχει αποφανθεί θετικά και αναμένουμε και την έγγραφη συμφωνία. Όμως, από τον Απρίλιο που εστάλη στο ΚΕΘΕΑ (και ειδικότερα στο Γενικό Δ/ντη του κ. Βασ. Γκιτάκο) το σχέδιο της προγραμματικής Σύμβασης, που συνέταξε Νομικός του Δήμου, δεν έχει μεριμνήσει για τη διεκπεραίωση του αιτήματος καίτοι γνωρίζουν τα στελέχη του ότι, στη Χίο υπάρχει μεγαλύτερη ανάγκη για τη δημιουργία του Σταθμού λόγω του πρόσφατου <<κακού προηγούμενου>> έναντι οιουδήποτε άλλου σημείου της χώρας. Μάλιστα, το αίτημα επαναδιατυπώθηκε και επανεστάλη η προγραμματική Σύμβαση και κατά τον μήνα Ιούλιο, δίχως και πάλι να τύχουμε κάποιας απόκρισης (όπως και στις τηλεφωνικές επαφές μας υπήρχε πλήρης αοριστία).
Επειδή τα πάντα είναι ζήτημα πολιτικής βούλησης και παρέμβασης στη χώρα μας (δυστυχώς, ακόμη και για τα αυτονόητα της Πολιτείας πρέπει να μεριμνούν πολιτικά πρόσωπα για να γίνουν… Εκεί κατέληξε η Ελλάδα του 2015…), εγώ θα παρακαλούσα (& προκαλούσα) τα πολιτικά κόμματα που θα αιτηθούν την ψήφο των συμπολιτών μας στις 20 Σεπτεμβρίου, να δεσμευτούν στο χιακό κοινό (μέσω των εδώ εκπροσώπων τους-υποψηφίων, κ.α), στους γονείς και στα παιδιά που επλήγησαν από το κοινωνικό αυτό φαινόμενο, που αποκαλείται εξάρτηση και αναζητούν λύσεις και συμπαράσταση στον αγώνα που δίνουν, ότι θα μεριμνήσουν ευθύς μετά τις εκλογές, μέσω του αρμόδιου Υπουργείου, στο να ιδρυθεί επιτέλους στη Χίο ο περιβόητος Σταθμός του ΚΕΘΕΑ.
Αναμένουμε εναγωνίως !-
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.