26.2.2019 16:44

Τι ξέρεις από Βέσσα;

Μήπως ανήκεις και εσύ σε αυτούς που δεν την έχουν επισκεφτεί ακόμα; Ή μήπως σε εκείνους  που την γνώρισαν για πρώτη φορά στη Γιορτή της Μαστίχας το καλοκαίρι του 2018; Αν ανήκεις στην πρώτη κατηγορία δεν έχεις παρά να ακούσεις τις εντυπώσεις αυτών που ανήκουν στην δεύτερη. Των ανθρώπων που περπατώντας στα δρομάκια του χωριού σχεδίαζαν πότε θα επισκεφτούν ξανά τον μεσαιωνικό οικισμό με την τεράστια ιστορία και τη μοναδική αρχιτεκτονική.

Η Βέσσα αποτελεί ένα από τα παλαιότερα χωριά της Χίου, το οποίο προέκυψε ως αποτέλεσμα συνένωσης μικρότερων οικισμών και πήρε το όνομά της από τη λέξη Βήσσα, που σημαίνει κοιλάδα και προσδιορίζει την τοποθεσία της. Φαντάζει σαν να είναι «ένα» με το φυσικό της περιβάλλον· τόσο εναρμονίσμενη με τη γύρω περιοχή. Και φυσικά αυτό δεν αποτελεί τυχαίο γεγονός, αφού χτίστηκε εξολοκλήρου από ντόπια πέτρα, προκειμένου να μείνει μακριά από τα βλέμματα των πειρατών. Αυτός πιθανόν είναι και ο λόγος που επιλέχθηκε το συγκεκριμένο σημείο, το οποίο δεν έχει άμεση επαφή με τη θάλασσα. Έτσι κατάφερε να μείνει προστατευμένη από την πειρατική απειλή· μια απειλή που καθόρισε σε μεγάλο βαθμό την αρχιτεκτονική της.

Η αρχιτεκτονική της λοιπόν, αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα της μεσαιωνικής αρχιτεκτονικής. Το περίτεχνο τείχος, που ακόμα την περιβάλλει, κατάφερε να προστατέψει για αιώνες την παλιά πλατεία του χωριού, το παλιό ελαιοτριβείο, το παρθεναγωγείο και τα υπόλοιπα οικοδομήματα που ακόμα διατηρούν την αίγλη που είχαν κάποτε, όταν δηλαδή χτίστηκαν κατά την κατάληψη της Χίου από τους Γενουάτες. Ο κεντρικός πύργος του χωριού, που χτίστηκε κατά τον 10ο αιώνα δεν έχει ακόμα εξακριβωθεί που ακριβώς βρισκόταν, με άλλους να υποθέτουν ότι βρισκόταν στο σημείο που σημερα βρίσκεται ο κεντρικός ναός του χωριού και τους περισσότερους ντόπιους να πιστεύουν ότι ήταν χτισμένος στην κεντρική πλατεία που υπήρχε και το πηγάδι.

Ο τρόπος που είναι οικοδομημένη η Βέσσα, ως άριστο καστροχώρι, αποτελεί σημείο αναφοράς. Το τείχος αποτελείται από σπίτια που είναι χτισμένα το ένα κοντά στο άλλο και στις τέσσερις γωνίες του υψώνονται τα πυργόπουλα. Μόνο ένα από αυτά είναι άριστα διατηρημένο. Ανάμεσα στο  τείχος και στον κεντρικό πύργο βρίσκονται τα υπόλοιπα σπίτια, Βλέποντάς τα από ψηλά, όπως για παράδειγμα από την εκκλησία του Αγίου Δημητρίου, στο δυτικό τμήμα του χωριού, φαντάζουν σαν μέρος ενός συμπαγούς κτίσματος. Σε συνδυασμό με τον περιορισμένο χώρο στο εσωτερικό του τείχους που οδήγησε στην επέκταση των σπιτιών πάνω από τους δρόμους, δημιουργήθηκε ένα εξαιρετικό θέαμα με καμάρες πάνω από τους δρόμους, που είναι εμφανές σε κάθε σοκάκι του χωριού. Περπατώντας στα δρομάκια της Βέσσας, ο επισκέπτης περιπλανιέται σε μια άλλη εποχή, διασχίζοντας το περίπλοκο οδικό της δίκτυο, που μοναδικός σκοπός του ήταν να μπερδέψει τους εισβολείς.

 Αν λοιπόν ανήκεις σε αυτούς που δεν την έχουν γνωρίσει ακόμα, μη χάσεις την ευκαιρία να δεις από κοντά τα υπέροχης αρχιτεκτονικής και άριστα διατηρημένα πέτρινα σπίτια της. Τις πέτρινες καμάρες της και τα γραφικά σοκάκια της. Μια βόλτα στη Βέσσα θα ζωντανέψει μπροστά σου αναπαραστάσεις μιας μακρινής εποχής προσφέροντάς σου ένα ανεπανάληπτο ταξίδι στον χρόνο.

 

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.

Tags: Βέσσα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ