Τη δημόσια πρόταση ότι οι εργατικές πολυκατοικίες στο Βαρβάσι, θα πρέπει να απαλλοτριωθούν, οι κάτοικοι να αποζημιωθούν και στη συνέχεια να κατεδαφιστούν ώστε η έκταση που θα προκύψει να δοθεί για κοινή ωφέλεια, διατύπωση ο Βουλευτής Χίου Νότης Μηταράκης, που το πρωί της Παρασκευής συναντήθηκε με αντιπροσωπεία ενοίκων των εργατικών πολυκατοικιών.
Ο ίδιος δεσμεύτηκε, για συνάντηση αντιπροσωπείας των κατοίκων με τον αρμόδιο υπουργό στην Αθήνα, ώστε να βρεθεί ο τρόπος με τον οποίο μπορεί να βοηθήσει.
«Προφανώς δεν είναι ένα εύκολο ζήτημα. Θα κανονίσουμε μέσα στον μήνα αντιπροσωπία των κατοίκων να επισκεφθούν την αρμόδια υπουργό στην Αθήνα για να δούμε με ποιον τρόπο η Πολιτεία μπορεί να βοηθήσει. Βέβαια, εδώ υπάρχει ένα ζήτημα: Αυτές οι κατοικίες έχουν παραχωρηθεί εδώ και περίπου 20 χρόνια στις οικογένειες, οι οποίες είτε ζουν εκεί, είτε τις εκμεταλλεύονται, είτε διατηρούν τα διαμερίσματα άδεια.
Θεωρώ ότι η πιο λογική λύση, δεν είναι μια εύκολη λύση. Είναι να γίνει μια απαλλοτρίωση της έκτασης, να δοθούν αποζημιώσεις στους ιδιοκτήτες που είναι οι παραχωρησιούχοι κι από κει και πέρα να χρησιμοποιηθεί η έκταση για κάποιο δημόσιο καλό. Ίσως για σχολεία, ίσως για το Πανεπιστήμιο, ίσως για φοιτητικές κατοικίες. Είναι ένα θέμα, για το οποίο δεν είμαστε ώριμοι ακόμα να κάνουμε μια συγκεκριμένη πρόταση, αλλά νομίζω ότι η λύση είναι σε αυτή την κατεύθυνση. Από κει και πέρα, θα γίνει μια διαβούλευση στη Χίο. Ήδη, η ίδια η επιτροπή έχει κανονίσει την Τετάρτη να υπάρξει μια συζήτηση στο Εργατικό Κέντρο, να ακούσουμε κι άλλες απόψεις κι από κει και πέρα να βρούμε ποια είναι να κατάλληλα χρηματοδοτικά εργαλεία για να υλοποιήσουν την επίλυση ενός ζητήματος που όπως είπα και πριν εκκρεμεί εδώ και δεκαετίες», ανέφερε ο κ. Μηταράκης.
«Έχουμε εξαπατηθεί»
Από την πλευρά τους πάντως οι κάτοικοι των εργατικών πολυκατοικιών επεσήμαναν τον κίνδυνο που υπάρχει να βρεθούν ξαφνικά υπόλογοι στη Δικαιοσύνη, σημειώνοντας ότι μέχρι και το 2006, ως ιδιοκτήτης εμφανίζονταν το ίδιο το κράτος, χωρίς να επιτρέπεται μέχρι τότε να κάνουν κάποια επισκευή στα ακίνητα.
«Πώς γίνεται κάτι που είχε βγει ακατάλληλο και μας είχαν διώξει , να επιτρέψουν να ξαναμπουμε σε αυτές τις κατοικίες. Είχαν βγει ακατάλληλες, ο κόσμος έφυγε το 1999 και γύρισε το 2005 ή το 2006.
Πιστεύω ότι αυτές οι πολυκατοικίες δε σηκώνουν επισκευή πλέον. Δικιά μου γνώμη, χωρίς να είμαι ο αρμόδιος όμως. Κρίθηκαν ακατάλληλες το 1999 και το 2023 επισκευάζονται; Πώς γίνεται αυτό; Τώρα είναι πιο ακατάλληλες. Ζητάμε να μιλήσουμε για απαλλοτρίωση ή ανταλλαγή οικοπέδων», ανέφερε ο κ. Μιχάλης Τσακός.
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.