Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων επιστρέφουν σήμερα οι διπλωμάτες Μόσχας και Κιέβου για έναν νέο γύρο διαπραγματεύσεων, ο οποίος θα πραγματοποιηθεί στο ανάκτορο Ντολμά Μπαχτσέ της Κωνσταντινούπολης, κι ενώ οι μάχες στην Ουκρανία μαίνονται για 34η μέρα.
Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά την άφιξή του στο ανάκτορο, δήλωσε ότι η Τουρκία βλέπει τόσο τον Βλαντιμίρ Πούτιν όσο και τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι ως «πολύτιμους φίλους» και ότι ότι η πρόοδος στις συνομιλίες της Κωνσταντινούπολης μπορεί να ανοίξει το δρόμο για μια συνάντηση μεταξύ των δύο ηγετών, την οποία η Τουρκία είναι επίσης πρόθυμη να φιλοξενήσει.
Πρόσθεσε δε ότι και οι δύο πλευρές έχουν «εύλογες ανησυχίες», αλλά έχουμε φτάσει σε ένα σημείο, που οι συνομιλίες πρέπει να αποφέρουν «συγκεκριμένα αποτελέσματα».
Συνεχίζοντας το καλωσόρισμά του, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τόνισε ότι θεωρεί πολύ σημαντικές τις συνομιλίες επισημαίνοντας ότι μια από μια «δίκαιη ειρήνη» δε θα βγει κανείς χαμένος και ότι η συνέχιση της σύγκρουσης δεν ωφελεί κανέναν.
«Σε μια τόσο κρίσιμη στιγμή είμαστε στην ευχάριστη θέση να σας καλωσορίσουμε και να συμβάλουμε στις προσπάθειές σας για την εδραίωση της ειρήνης», υπογράμμισε και εξέφρασε την ευχή οι συνομιλίες να αποδειχθούν ευοίωνες «για τις χώρες σας, την περιοχή μας και όλη την ανθρωπότητα».
Μάλιστα, απηύθυνε έκκληση για άμεση κατάπαυση του πυρός.
Πάντως, ο πιο φιλόδοξος στόχος του Κιέβου στις συνομιλίες με την αντιπροσωπεία της Μόσχας είναι μια συμφωνία για κατάπαυση του πυρός, δήλωσε χθες ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών, Ντμίτρο Κουλέμπα.
Ωστόσο, ανώτερος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξέφραζε χθες το βράδυ την απαισιοδοξία του για την πορεία των συνομιλιών δηλώνοντας: «Ο,τι έχω δει μέχρι τώρα μου λέει ότι (ο Πούτιν) δεν είναι διατεθειμένος να συμβιβαστεί αυτή τη στιγμή».
Σε δημοσίευμά τους, οι Financial Times σημείωσαν χθες ότι «η Ρωσία και η Ουκρανία συζητούν παύση των εχθροπραξιών ως μέρος μιας πιθανής συμφωνίας που θα συνεπαγόταν την εγκατάλειψη της προσπάθειας της Ουκρανίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ με αντάλλαγμα εγγυήσεις ασφαλείας και την προοπτική να ενταχθεί στην ΕΕ, σύμφωνα με τέσσερα άτομα που ενημερώθηκαν για τις συζητήσεις».
Οι ίδιες πηγές υπογράμμιζαν πως στο προσχέδιο της συμφωνίας εκεχειρίας ενόψει του νέου γύρου συνομιλιών στην Τουρκία δεν περιλαμβάνεται καμία αναφορά στα τρία αρχικά κεντρικά ρωσικά αιτήματα: την «αποναζιστικοποίηση» της Ουκρανίας, την αποστρατιωτικοποίηση της χώρας και τη νομική προστασία της ρωσικής γλώσσας.
Σημειώνεται ότι την περασμένη Παρασκευή, ο αναπληρωτής αρχηγός Άμυνας του Κρεμλίνου δήλωσε ότι η πρώτη φάση της «στρατιωτικής επιχείρησης» έχει ολοκληρωθεί και ότι ο ρωσικός στρατός επικεντρώνεται πλέον στην «απελευθέρωση» των περιοχών του Ντονμπάς, στην ανατολική Ουκρανία.
Παρόλα αυτά, το Κίέβο δεν εξέλαβε τη συγκεκριμένη δήλωση ως προαναγγελία αναδίπλωσης, εκτιμώντας ότι στόχος του Πούτιν είναι να διχοτομήσει την Ουκρανία, όπως έγινε με τη Βόρεια και τη Νότια Κορέα, δημιουργώντας ένα είδος ντε φάκτο κρατικής οντότητας στις κατεχόμενες περιοχές.
Αντίστοιχα, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι έδωσε ένα στίγμα των υποχωρήσεων που είναι διατεθειμένος να κάνει προκειμένου να επέλθει ειρήνη το συντομότερο δυνατόν. Μιλώντας σε ομάδα ανεξάρτητων Ρώσων δημοσιογράφων, ο Ουκρανός πρόεδρος δήλωσε ότι είναι έτοιμος να συζητήσει για καθεστώς ουδετερότητας της χώρας του, με διεθνείς εγγυήσεις, όπως επίσης και για μια «συμβιβαστική λύση» στο θέμα του Ντονμπάς. Τόνισε όμως ότι η όποια λύση θα πρέπει να επικυρωθεί από τον ουκρανικό λαό, με δημοψήφισμα.
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.