22.3.2019 11:45

«Η επαναφορά του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ στη νησιωτική Ελλάδα είναι μία μάχη που οφείλουμε να δώσουμε»

Ο Ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Μανώλης Κεφαλογιάννης, με αφορμή την επίσκεψη του στο νησί μας μιλάει στον «π» και σχολιάζει το ζήτημα του μεταναστευτικού, τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, τον νησιωτικό Φ.Π.Α. και φυσικά δεν παραλείπει να σχολιάσει τον Κ. Μητσοτάκη ως τον επόμενο πρωθυπουργό της χώρας.

Η Ευρώπη πιάστηκε απροετοίμαστη και δεν μπόρεσε να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τις προσφυγικές ροές

Το 2019 είναι σαφώς μία εκλογική χρονιά με πολλαπλές προκλήσεις. Ποιο είναι κατά τη γνώμη σας το διακύβευμα των εκλογών σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο;

Στις Ευρωεκλογές του 2014 και στις διαδοχικές εθνικές εκλογές του 2015 μία κουρασμένη και ταλαιπωρημένη πράγματι ελληνική κοινωνία «έτεινε εύηκοα ώτα» στις υποσχέσεις, στις αμέτρητες πομφόλυγες της τότε αντιπολίτευσης, της σημερινής κυβέρνησης. Και έδωσε τα κλειδιά της χώρας σε ένα κόμμα που είχε υποσχεθεί τα πάντα στους πάντες. Που υποτίθεται ότι θα άλλαζε Ελλάδα και Ευρώπη. Και κατέληξε η «πιο πρόθυμη υπογραφή». Που επαγγέλλονταν το «καλό καινούργιο» που θα διώξει το «κακό παλιό» και απεδείχθη το χειρότερο παλιό που έχει γνωρίσει ποτέ η χώρα. Δεν χρειάζεται να σας κουράζω θυμίζοντάς τι υποσχέθηκε και τι τελικά έπραξε η σημερινή κυβέρνηση. Όλη η ελληνική κοινωνία τα έχει βιώσει. Έχει πληρώσει το βαρύ λογαριασμό της «αυταπάτης Τσίπρα». Ένα λογαριασμό που κόστισε στην πραγματική οικονομία από 100 έως 200 δισεκατομμύρια κατά τους Ρέγκλινγκ και Βίζερ. Που υποθήκευσε όλη τη δημόσια περιουσία για 99 χρόνια σε ένα υπερταμείο υπό ξένη διοίκηση. Που οπισθοδρόμησε την οικονομία και την ανάπτυξη της χώρας.

Αλλά τον αριστερόστροφο ιδεοληπτικό λαϊκισμό Τσίπρα τον πληρώσαμε ως χώρα και ως Έθνος σε όλα τα επίπεδα. Σε όλους τους τομείς. Μία τετραετία που καταρρακώθηκαν οι Θεσμοί, που υποβαθμίστηκε η Υγεία, υπονομεύθηκε η Παιδεία. Μία τετραετία που αφήνει πίσω της μία βαριά εθνική ήττα με την υπογραφή της εθνικά επιζήμιας Συμφωνίας των Πρεσπών. Ο λαϊκισμός Τσίπρα και οι αριστερόστροφες αγκυλώσεις του προσπάθησαν να διχάσουν τους Έλληνες. Ευτυχώς πολύ σύντομα θα αποτελέσουν παρελθόν. Γιατί πλέον κανείς μας δεν έχει το άλλοθι της άγνοιας.

Αυτός ο λαϊκισμός θα σαρωθεί πολιτικά σε όλες τις επερχόμενες εκλογές. Και στη μητέρα των μαχών που είναι οι εθνικές εκλογές, και στις Ευρωεκλογές και στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Η Νέα Δημοκρατία θα είναι πρώτη δύναμη σε όλες τις κάλπες. Όποτε και αν στηθούν.

Ο λαϊκισμός, όμως, δεν έχει χρώμα στην Ευρώπη. Μπορεί ο κ. Τσίπρας να είναι ο πιο αυθεντικός εκφραστής του λαϊκισμού αλλά λαϊκιστές πολιτικοί υπάρχουν σε όλους τους πολιτικούς χώρους σε όλη την Ευρώπη. Και οφείλουν και σε εθνικό και σε ευρωπαϊκό επίπεδο στις επερχόμενες Ευρωεκλογές να δώσουν οι λαοί της Ευρώπης σε όλους αυτούς μία βροντερή απάντηση. Ότι θέλουμε να βαδίσουμε στο δρόμο της Σοβαρότητας και της Αλήθειας και όχι στις ονειρικές λεωφόρους της ουτοπίας και της πλαστής ευημερίας.

Και επιτρέψτε μου και κάτι τελευταίο, ως ευχή. Όταν η σημερινή κυβέρνηση πολύ σύντομα επιστρέψει στα έδρανα της αντιπολίτευσης ελπίζω να μην επανέλθει στις «εφηβικές» πολιτικές προσεγγίσεις αλλά να είναι μία σοβαρή αντιπολίτευση που θα συμβάλλει εποικοδομητικά στην επιστροφή της χώρας μας στην κανονικότητα. Και δεν θα επαναλάβει την ασόβαρη και εν πολλοίς επικίνδυνη αντιπολιτευτική της προσέγγιση που είχε πριν το 2015.

Στους νησιώτες του ανατολικού Αιγαίου, η Ε.Ε. φαντάζει ως μία τιμωρητική δύναμη που έχει μετατρέψει τα νησιά σε αποθήκες ψυχών. Είναι δυνατόν να αλλάξει αυτό και με ποιο τρόπο;

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η Ευρώπη πιάστηκε απροετοίμαστη και δεν μπόρεσε να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τις προσφυγικές ροές. Δεν μπόρεσε η Ευρώπη των 520.000.000 να διαχειριστεί 1.000.000 πρόσφυγες που ήρθαν στην Ευρώπη περνώντας θάλασσα με τα παιδιά τους στην αγκαλιά χωρίς να γνωρίζουν κολύμπι έχοντας αφήσει πίσω τους τη φωτιά του πολέμου όταν μικρές χώρες όπως ο Λίβανος και η Ιορδανία φιλοξενούν σήμερα 3.500.000 πρόσφυγες από τη Συρία και το Ιράκ και η Τουρκία 3.000.000 πρόσφυγες. Οι εθνικοί εγωισμοί αρκετών ευρωπαϊκών κρατών που αρνούνται τη μετεγκατάσταση προσφύγων, η λάθος προσέγγιση του κανονισμού του Δουβλίνου οδήγησαν τις χώρες που αποτελούν τις πύλες εισόδου σε απόγνωση. Αυτές οι χώρες εισόδου, κυρίως η Ελλάδα και η Ιταλία, στερήθηκαν της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης. Όλα αυτά δεν αποτελούν ασφαλώς άλλοθι για τη σημερινή κυβέρνηση που στον «ιδεοληπτικό της εγκέφαλο» δεν έχει ακόμη ξεχωρίσει τη διαφορά μεταξύ πρόσφυγα και μετανάστη. Και όλες τις ιδεοληπτικές ανοησίες του «λιάζονται και εξαφανίζονται». Και σήμερα η μεγάλη πλειοψηφία των μεταναστευτικών ροών δεν αφορούν πρόσφυγες αλλά κατοίκους άλλων τρίτων χωρών.

Όλα αυτά ασφαλώς δεν έχουν καμία ουσιαστική σημασία για τους κατοίκους του Ανατολικού Αιγαίου που βιώνουν το πρόβλημα. Σημασία έχει η λύση και αποσυμφόρηση των νησιών μας.

Ενίσχυση των δυνάμεων της Ευρωπαϊκής Ακτοφυλακής με έμψυχο δυναμικό και μέσα για την καλύτερη φύλαξη των ευρωπαϊκών συνόρων. Άμεση εξέταση των αιτούντων ασύλου και ταχύτατη επανεξέταση των αιτήσεων που απορρίπτονται. Άμεση επαναπροώθηση των μεταναστών που δεν τους χορηγείται άσυλο είτε στην Τουρκία είτε στη χώρα καταγωγής τους. Άμεση μετεγκατάσταση των προσφύγων σε χώρες της Ευρώπης που σήμερα δεν έχουν δεχθεί πρόσφυγες, όπως η Πορτογαλία. Αλλαγή του Κανονισμού του Δουβλίνου, ώστε να μην επιστρέφονται οι μετανάστες στη χώρα εισόδου τους στην Ευρώπη που είναι κυρίως η Ιταλία και η Ελλάδα.

Η Τουρκία με ευθύνη της ηγεσίας της είναι πολύ μακριά από τις αξίες και τις αρχές της Ε.Ε.

Τα νησιά λόγω του μεταναστευτικού επλήγησαν τουριστικά σε πολύ μεγάλο βαθμό, ειδικά στο κομμάτι που αφορά στις αφίξεις Ευρωπαίων επισκεπτών. Τι θα μπορούσε να αποτελέσει αντίμετρο απέναντι σε μία τόσο δύσκολη κατάσταση;

Τα νησιά μας του Ανατολικού Αιγαίου έχουν σηκώσει όλο το βάρος των μεταναστευτικών ροών. Έχουν βιώσει λόγω αυτού και μία τεράστια οικονομική ζημιά. Που «φρόντισε» η σημερινή κυβέρνηση να την επιβαρύνει ακόμη περισσότερο με την υπερφορολόγηση. Η Νέα Δημοκρατία έχει δεσμευτεί να μειώσει τη φορολογία, τις ασφαλιστικές εισφορές και να βοηθήσει την υγιή επιχειρηματικότητα. Η Χίος, τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου έχουν τεράστια συγκριτικά πλεονεκτήματα τα οποία οφείλουμε να αναδείξουμε. Οφείλουμε να επαναφέρουμε στους κατοίκους και στην οικονομική ζωή των νησιών μας τη σιγουριά για ένα καλύτερο αύριο. Μοναδικό πραγματικό αντίμετρο η λύση στα προβλήματά τους που τα επιβάρυνε δραματικά η μεταναστευτική κρίση.

Ένα από τα πιο βασικά ζητήματα για τους νησιώτες του Βορείου Αιγαίου είναι και ο νησιωτικός Φ.Π.Α.. Κατά τη γνώμη σας είναι μία χαμένη υπόθεση ή μία μάχη που μπορεί να κερδηθεί;

Οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ για τα νησιά του Αιγαίου δεν αποτελούσαν ένα είδος ρουσφετιού. Αποτελεί υποχρέωση της Πολιτείας, η ενίσχυση και η στήριξη της νησιωτικής Ελλάδας. Των κατοίκων της Χίου και του Ανατολικού Αιγαίου. Παρά τις έντονες πιέσεις που είχε δεχθεί η κυβέρνηση Σαμαρά είχε αρνηθεί να συζητήσει καν την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ. Η σημερινή κυβέρνηση –που τότε ούρλιαζε για «προδότες και μερκελιστές»- με ευκολία υπέγραψε την κατάργηση παρέα με τον τότε μικρό κυβερνητικό εταίρο που θα προχωρούσε –κατά δήλωσή του- αν κάτι τέτοιο ίσχυε σε παραίτηση. Αυτά ασφαλώς είναι ιστορία και αυτοί που πήραν την απόφαση να καταργήσουν τους μειωμένους συντελεστές θα κριθούν στις επόμενες εκλογές.

Η υπόθεση της επαναφοράς των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ για τη νησιωτική Ελλάδα είναι μία μάχη που οφείλουμε να δώσουμε. Χαμένες είναι μόνο οι μάχες που δεν δίνονται.

Σε μία κρίσιμη γωνιά του χάρτη, το ανατολικό Αιγαίο, οι νησιώτες ανησυχούν διαρκώς για την ολοένα αυξανόμενη τουρκική προκλητικότητα. Από τη θέση του προέδρου της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ε.Ε.- Τουρκίας, πως σχολιάζετε τις σχέσεις των δύο πλευρών; Η Τουρκία είναι χώρα έτοιμη προς ένταξη;

Όλοι στην Ευρώπη και πολλοί περισσότερο εμείς στην Ελλάδα επιθυμούμε μία ειρηνική και δημοκρατική Τουρκία. Μία Τουρκία παράγοντα σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή μας. Και όχι μία Τουρκία – «κράτος ταραξία». Μία Τουρκία που θα σέβεται τα κυριαρχικά δικαιώματα των γειτόνων της, που δεν θα προβαίνει σε προκλητικές και επιθετικές ενέργειες κατά του εναέριου χώρου και των χωρικών υδάτων της χώρας μας ή κατά της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας, μία Τουρκία που θα σέβεται το Κράτος Δικαίου, την Ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, τα ατομικά δικαιώματα, τις θρησκευτικές ελευθερίες.

Όλα αυτά που αποτυπώνονται και καταδικάζονται απερίφραστα και στην πρόσφατη Έκθεση Προόδου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας είχα τη δυνατότητα να τα μεταφέρω με την ιδιότητα του προέδρου της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής ΕΕ-Τουρκίας τον περασμένο Δεκέμβριο στην ανώτατη πολιτική ηγεσία της Τουρκίας κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής στην Άγκυρα.

Δυστυχώς η Τουρκία με ευθύνη της ηγεσίας της τα τελευταία χρόνια απομακρύνεται από την Ευρώπη. Απομακρύνεται από τις Αρχές και τις Αξίες της.

Γι’ αυτό και η πρόσφατη απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ζητά το «πάγωμα» ή τη διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Αλλά η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας εξαρτάται αποκλειστικά και μόνο από την ίδια. Από τις αποφάσεις, τις ενέργειες και τις πράξεις της τουρκικής ηγεσίας. Που οφείλει να κάνει τα απαραίτητα βήματα προσέγγισης και όχι να ρέπει προς ένα ιδιότυπο ισλαμικό καθεστώς που καμία σχέση δεν έχει με τη δημοκρατική παράδοση της Ευρώπης.

Η Νέα Δημοκρατία θα είναι η επόμενη κυβέρνηση της χώρας

Γιατί ο Έλληνας και ειδικά ο νησιώτης πρέπει να εμπιστευθεί την τύχη της χώρας στα χέρια του Κυριάκου Μητσοτάκη;

Η Νέα Δημοκρατία θα είναι η επόμενη κυβέρνηση της χώρας. Όχι γιατί αυτό είναι η επιθυμία των στελεχών της. Αλλά γιατί είναι η επιθυμία της ελληνικής κοινωνίας που δεν αντέχει πλέον τη σημερινή κυβέρνηση. Αυτό θα εκφραστεί σίγουρα στην κάλπη των εθνικών εκλογών όποτε αυτή και αν στηθεί. Θα είναι μία ισχυρή και αυτοδύναμη κυβέρνηση. Μία σοβαρή και αξιόπιστη κυβέρνηση. Και ο Κυριάκος Μητσοτάκης ένας άξιος και ικανός πρωθυπουργός. Μεγάλο ζητούμενο όχι η μόνο ευρεία νίκη στις εθνικές εκλογές αλλά κυρίως μία ευρεία κοινωνική πλειοψηφία. Με σύμμαχο την ελληνική κοινωνία, όλοι μαζί θα επαναφέρουμε τη χώρα στην κανονικότητα, στο δρόμο της προόδου.

Τα τελευταία χρόνια η ιδέα της ενωμένης Ευρώπης δέχεται πυρά εκ των έσω, με τους ευρωσκεπτικιστές να κερδίζουν συνεχώς έδαφος. Ποιο μπορεί να είναι το αντίδοτο σε ένα τέτοιο φαινόμενο.

Ο ευρωσκεπτικισμός είναι το δίδυμο αδερφάκι του λαϊκισμού. Μαζί πορεύονται, μαζί προσπαθούν να παρασύρουν με απατηλές υποσχέσεις τους ευρωπαϊκούς λαούς. Και η απάντηση σε αυτά τα ρεύματα των λογοπλάνων είναι η καλύτερη και ποιοτικότερη Ευρώπη. Μία Ευρώπη, δίπλα στους ευρωπαϊκούς λαούς. Μία Ενωμένη Ευρώπη όχι στα λόγια αλλά σε όλα. Σε οικονομικό και νομισματικό επίπεδο. Γιατί προχωρήσαμε στο ενιαίο νόμισμα και αφήσαμε πίσω την κοινή οικονομική πολιτική. Την ενοποίηση των ευρωπαϊκών τραπεζών. Μία Ευρώπη με μία φωνή σε θέματα άμυνας, ασφάλειας, εξωτερικής πολιτικής. Μία Ευρώπη με ευρωπαϊκό στρατό που θα φυλάσσει τα ευρωπαϊκά σύνορα. Μία ελκυστική Ευρώπη.

 

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ