18.5.2021 22:30

Προβληματισμός από τη χαλάρωση - Εξετάζονται μέτρα μόνο σε τοπικό επίπεδο

Έντονος είναι ο προβληματισμός στο κυβερνητικό στρατόπεδο για την πορεία της τήρησης των μέτρων, ειδικά μετά την άρση του σκληρού lockdown και με ορίζοντα την περαιτέρω χαλάρωση οικονομικών δραστηριοτήτων όπως αυτή έχει ήδη ανακοινωθεί.

Το πρώτο «καμπανάκι» το χτύπησε χθες ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος κατά την σύσκεψη για την πορεία της πανδημίας στο Μέγαρο Μαξίμου τόνισε πως η πανδημία δεν έχει τελειώσει, κάνοντας ειδική αναφορά σε εικόνες που παρατηρήθηκαν το πρώτο Σαββατοκύριακο άρσης των μέτρων.

«Ελευθερία δεν σημαίνει ανευθυνότητα», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός, και ζήτησε από τους πολίτες να τηρήσουν πλήρως τα «λίγα μέτρα τα οποία έχουν απομείνει» και από τους επαγγελματίες, ειδικά της εστίασης, να εφαρμόσουν απόλυτα τα μέτρα που έχουν καταρτιστεί με βάση τις συστάσεις των ειδικών.

Η αναφορά στους επαγγελματίες της εστίασης δεν ήταν τυχαία αφού τα στοιχεία από το περασμένο Σάββατο το οποίο ήταν και το πρώτο χωρίς lockdown μετά από μήνες, έδειξαν ότι αρκετοί ήταν οι επαγγελματίες που εφάρμοσαν πλημμελώς τα μέτρα. Χαρακτηριστικό είναι ότι τα πρόστιμα ξεπέρασαν τα 150.000 ευρώ, έγιναν πέντε συλλήψεις ενώ οχτώ επιχειρήσεις εξαναγκάστηκαν σε «λουκέτο».

Η παραπάνω εικόνα, μαζί με τα κορωνοπάρτι τα οποία φαίνεται να έχουν καθιερωθεί και να ξεπηδούν σαν μανιτάρια σε διάφορα σημεία της χώρας συνθέτουν ένα πλαίσιο το οποίο προκαλεί ανησυχία σε επιστήμονες αλλά και την κυβέρνηση η οποία έχει δεσμευθεί για εντατικοποίηση των ελέγχων. Από την πλευρά των επιστημόνων επισημαίνεται πως παρά το άνοιγμα είναι επίφοβο ακόμη να χαλαρώσουμε καθώς υπάρχει μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού που δεν έχει εμβολιαστεί ακόμα, ενώ από το κυβερνητικό στρατόπεδο φοβούνται γενικευμένη έξαρση που θα οδηγούσε στο απευκταίο σενάριο επιβολής νέων μέτρων.

Στο πλαίσιο αυτό, οι πληροφορίες θέλουν τα οριζόντια μέτρα να είναι πλέον εκτός κάδρου και μάλιστα κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν πως «εκεί θα μείνουν». Έτσι, αν και ακόμα είναι πρόωρη η όποια πρόβλεψη προκρίνεται το σενάριο λήψης αυστηρών μέτρων για την αποτροπή έξαρσης του κορωνοϊού μόνο σε τοπικό επίπεδο, όπως συνέβη για παράδειγμα στην Κάλυμνο.

Το μέχρι τώρα δεδικασμένο θέλει τα τοπικά lockdown -και ειδικά στα νησιά- να αποδίδουν τα μέγιστα και να αποκλιμακώνουν την κατάσταση στον προβλεπόμενο χρόνο. Χαρακτηριστικό το παράδειγμα του Πόρου, όταν και πέρσι το καλοκαίρι, μπήκε... «λουκέτο» στο νησί λόγω αύξησης των κρουσμάτων. Σε κάθε περίπτωση πάντως, τα δεδομένα σε σχέση με πέρσι είναι διαφορετικά.

Από την μία, ένα μέρος του πληθυσμού έχει νοσήσει με αποτέλεσμα να έχει χτιστεί ήδη ένα τείχος ανοσίας το οποίο ενισχύεται και με την πορεία του εμβολιασμού ο οποίος προχωρά με γοργούς ρυθμούς με τις εξυπηρετήσεις των ραντεβού σε ημερήσια βάση να ξεπερνά πλέον τις 100.000.

Όπως δε, είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας το πρωί της Τρίτης μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ 100,3, μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί 4,405 εκατομμύρια εμβολιασμοί, εκ των οποίων οι 2,837 εκατομμύρια με τουλάχιστον μια δόση -δηλαδή 27% του πληθυσμού- και 15, 5% και με τις δυο δόσεις. Πρόσθεσε δε ότι μέχρι τις 31 Μάιου αναμένεται να έχουν πραγματοποιηθεί περισσότεροι από 5,6 εκατ. εμβολιασμοί και περισσότεροι από 3,5 εκατομμύρια συμπολίτες μας θα έχουν κάνει μια δόση, δηλαδή το 34%.

Τι ακολουθεί

Παρ' όλα αυτά ο σχεδιασμός για την περαιτέρω χαλάρωση των μέτρων προχωρά κανονικά με τις όποιες τροποποιήσεις να αναμένονται το επόμενο διάστημα.
 

  • 21/5: Επαναλειτουργία θερινών σινεμά (75% πληρότητα)
  • 28/5: Επαναλειτουργία θεαμάτων / συναυλιών σε υπαίθριο χώρο (50% πληρότητα)
  • 31/5: Επαναλειτουργία γυμναστηρίων για όλους (επαναξιολόγηση)


Ένα από τα θέματα πάντως που απασχολεί χιλιάδες ζευγάρια ανά τη χώρα είναι οι δεξιώσεις γάμων και βαπτίσεων οι οποίες θα ξεκινήσουν από τον Ιούνιο με ανώτατο όριο τα 100 άτομα. Για την ομαλή λειτουργία του κλάδου, ωστόσο υπάρχουν προς το παρόν κάποια εμπόδια.

Από την μία δεν επιτρέπεται η μουσική και ο χορός, κάτι που εκ των πραγμάτων προκαλεί προβλήματα και από την άλλη οι επιχειρηματίες τονίζουν πως το όριο των 100 ατόμων είναι μικρό. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης ο οποίος σε δημόσιες τοποθετήσεις του έχει επισημάνει πως πρόθεση της κυβέρνησης είναι τα παραπάνω να αλλάξουν.

Έτσι, από την μία οι επιστήμονες αύριο αναμένεται να επανεξετάσουν τους περιορισμούς στις δεξιώσεις, ενώ από την άλλη, οι πληροφορίες θέλουν έως το τέλος του μήνα να ξεκαθαριστεί πότε θα επιτραπεί η μουσική στην εστίαση. Μάλιστα αυτό που τονίζεται ειδικά για τις δεξιώσεις και έχει επισημάνει και ο κ. Γεωργιάδης είναι ότι ενώ σε ένα κτήμα θα υπάρχει όριο 100 ατόμων αυτό δεν θα ισχύει αντίστοιχα για ένα μεγάλο εστιατόριο ή ταβέρνα.

Σε κάθε περίπτωση το επόμενο 15ήμερο είναι πυκνό τόσο σε αλλαγές στην καθημερινότητά μας όσο και σε αποφάσεις των επιστημόνων οι οποίοι θα κληθούν να καθορίσουν έως και την τελευταία λεπτομέρεια το πώς θα κάνουμε καλοκαίρι και κυρίως, πώς και πότε θα πάρουμε πλήρως την καθημερινότητά μας στα χέρια μας.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ