Με την απογραφή να βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη, έχει ξεκινήσει η συζήτηση για τυχόν μεταβολές στις έδρες των εκλογικών περιφερειών λόγω της μεταβολής του πληθυσμού από την προηγούμενη απογραφή του 2011.
Οι αυξομειώσεις, που είναι δεδομένο πως θα υπάρχουν, θα έχουν τελικά αντίκτυπο στην κατανομή των εδρών και στον σχεδιασμό όλων των κομμάτων, τα οποία αλλού θα χάνουν και αλλού θα κερδίζουν έδρες.
Όπως είναι γνωστό, από δημοσίευμα της «Καθημερινής», η Χίος, σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση θα χάσει 1 έδρα.
Η εκτίμηση, που είδε το φως της δημοσιότητας, βασίζεται στην σύγκριση των εκλογικών καταλόγων του 2011 και του 2021. Ωστόσο όπως όλοι γνωρίζουμε στους εκλογικούς καταλόγους δεν αποτυπώνεται ο πραγματικός πληθυσμός ενός τόπου, αλλά οι πολίτες που είναι εγγεγραμμένοι σε αυτούς.
Στην περίπτωση της Χίου, στους εκλογικούς καταλόγους, περιλαμβάνεται ένας μεγάλος αριθμός ετεροδημοτών, που δεν απογράφεται στην Περιφερειακή Ενότητα Χίου. Έτσι σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Εσωτερικών, όπως δημοσιεύονται στην Wikipedia.org, στη Χίο, απογράφηκαν το 2011, 52.590 πολίτες, ενώ το 2014 ήταν εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών 63.708 πολίτες και το 2019στους εκλογικούς καταλόγους των εθνικών εκλογών 63.828 πολίτες.
Μετά την τελευταία απογραφή του 2011 και συγκεκριμένα το 2012, εκδόθηκε το ΠΔ 26/2012 (ΦΕΚ Α 57/2012), στο άρθρο 2 του οποίου ορίζεται ότι: Η κατανομή των βουλευτικών εδρών κάθε εκλογικής περιφέρειας ορίζεται κάθε φορά, σύμφωνα με το ΠΔ 26/2012 (ΦΕΚ Α 57/2012), με βάση το νόμιμο πληθυσμό της, όπως αυτός προκύπτει από τα αποτελέσματα της τελευταίας απογραφής.
Μέτρο για τον υπολογισμό του αριθμού των βουλευτικών εδρών κάθε εκλογικής περιφέρειας είναι το πηλίκο της διαίρεσης του συνολικού αριθμού των δημοτών της επικράτειας δια του συνολικού αριθμού των βουλευτικών εδρών οι οποίες κατανέμονται στις εκλογικές περιφέρειες. Το πηλίκο της διαίρεσης του αριθμού των δημοτών δια του εκλογικού μέτρου αποτελεί τον αριθμό των βουλευτικών εδρών κάθε εκλογικής περιφέρειας. Οι έδρες που απομένουν αδιάθετες, προστίθενται ανά μία ώσπου να συμπληρωθεί ο συνολικός αριθμός 288 εδρών στις εκλογικές περιφέρειες που παρουσιάζουν κατά σειρά το μεγαλύτερο υπόλοιπο.
Το επόμενο χρόνο με το ΠΔ 4/2013 καθορίσθηκαν οι βουλευτικές έδρες ανά εκλογική περιφέρεια, βάσει της απογραφής του 2011. Τότε το μέτρο για τον υπολογισμό ήταν 34.381 και η Χίος με πληθυσμό σύμφωνα με το ΠΔ 4/2013 53.004 έμεινε ως διεδρική λόγω του ότι είχε υπόλοιπο 18.623, ενώ υπήρξαν πέντε εκλογικές περιφέρειες με μικρότερα υπόλοιπα, που επίσης πήραν έδρα λόγω υπολοίπου.
Από την ως άνω ρύθμιση, προκύπτει ότι προκειμένου να υπάρξει ασφαλής εκτίμηση για την κατανομή των βουλευτικών εδρών, πρέπει πρώτα να αποτυπωθεί ο πραγματικός πληθυσμός της χώρας, στην συνέχεια οι πολίτες όλης της επικράτειας και εν τέλει οι πολίτες της Περιφερειακής Ενότητας Χίου.
«Είναι πρόωρη η συζήτηση καθώς ακόμα είναι σε εξέλιξη η απογραφή. Ειναι σημαντικό να στηρίξουμε δημογραφικά τα νησιά, αυτό είναι το ζητούμενο. Ως προς το θέμα της εκπροσώπησης το κρίσιμο είναι η ποιότητα και η αποτελεσματικότητα των αιρετών».
«Το ενδεχόμενο της μετατροπής της εκλογικής περιφέρειας Χίου σε μονοεδρική αποτελεί, απόλυτη υποβάθμιση και στρέβλωση της έκφρασης της βούλησης του χιώτικου λαού.
Αυτή τη στιγμή η απογραφή βρίσκεται σε εξέλιξη και παρουσιάζει σοβαρά προβλήματα. Είναι προφανές ότι αυτό το σενάριο εξυπηρετεί συγκεκριμένες πολιτικές σκοπιμότητες της κυβέρνησης σε μία ευαίσθητη περιοχή της χώρας και για εμάς θα αποτελέσει casus belli».
«Οποιαδήποτε εικασία αυτήν την στιγμή είναι χωρίς ουσιαστική βάση και δικαιολογημένα προκαλεί αντιδράσεις καθώς ο τόπος χρειάζεται τη μεγαλύτερη δυνατή κοινοβουλευτική εκπροσώπηση.
Το σημαντικότερο είναι να ξεφύγουμε από τη μιζέρια και να σπάσουμε τα δεσμά που κρατούν καθηλωμένο τον τόπο μας. Επιτέλους, είναι αδήριτη ανάγκη να αποκτήσουμε ενιαία στρατηγική στόχευση, προκειμένου να προσελκύσουμε νέους και να κινητροδοτήσουμε την επιστροφή των νέων Χιωτών και Χιωτισσών, που φεύγουν για σπουδές και δεν επιστρέφουν στο νησί, να ενταχθούμε στον τουριστικό χάρτη της χώρας, προσελκύοντας επενδύσεις, να εκμεταλευτούμε τα συγκριτικά και ταυτοτικά μας πλεονεκτήματα (ναυτιλία, υψηλό επίπεδο εισαγωγής στα πανεπιστήμια, μαστίχα, μανταρίνι και πορτοκάλι, κτηνοτροφικά προϊόντα, μεσαιωνικά χωριά), να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για ποιοτικές θέσεις εργασίας, να αποκεντρώσουμε την ζωή μας, να κάνουμε τη Χίο μας ξανά ελκυστική για όλους.
Μόνο έτσι θα ξεφύγουμε επιτέλους από την επαναλαμβανόμενη κάθε δεκαετία συζήτηση για την απώλεια ή την διατήρηση της δεύτερης έδρας στη Βουλή των Ελλήνων».
Παρέμβαση στον Υπουργό Εσωτερικών πραγματοποίησε ο Μητροπολίτης Χίου Μάρκος με αφορμή το σενάριο για τη μετατροπή της Χίου σε μονοεδρική περιφέρεια.
«Εδημοσιεύθη σενάριον μειώσεως των Βουλευτικών Εδρών ακριτικής Χίου. Θεωρώ ότι η ευαίσθητος εθνικώς θέσις των νήσων μας απαιτεί ευρείαν και όχι απομειούμενην εκπροσώπησιν εις το Κοινοβούλιον», ανέφερε.
«Οι εκτιμήσεις ότι η Χίος με βάσει τα μέχρι στιγμής δεδομένα της απογραφής θα γίνει μονοεδρική προκαλεί ανησυχία. Για εθνικούς και ιστορικούς λόγους επιβάλλεται η Χίος να έχει τη μεγαλύτερη δυνατή εκπροσώπηση στο Εθνικό Κοινοβούλιο. Ευελπιστώ ότι με την ολοκλήρωση της απογραφής η Χίος θα παραμείνει με δύο εκπροσώπους στο Εθνικό Κοινοβούλιο».
«Είναι προφανές ότι μιλάμε για ένα σενάριο που προβλέπει ανακατανομή εδρών και που αυτό το ζήτημα εμπεριέχει και πολιτικά στοιχεία της κυβερνητικής πολιτικής. Από τη μία, σε μία εθνικά ευαίσθητα περιοχή αποδυναμώνεται η εκπροσώπησή της στο Κοινοβούλιο. Από την άλλη ο πολιτικός ανταγωνισμός για την έδρα του νησιού δημιουργεί και ισχυρές δεσμεύσεις απέναντι στους πολίτες. Θεωρώ ότι δεν ενδιαφέρει ιδιαίτερα τον κόσμο τόσο ο αριθμός των εδρών, όσο να έχει την καλύτερη δυνατή εκπροσώπηση, να αναδεικνύονται και να επιλύνονται τα προβλήματα του κόσμου».
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.