«Συνηθισμένο φαινόμενο» χαρακτηρίζει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη το επεισόδιο με τους 32 Τούρκους, οι οποίοι έφθασαν στις Οινούσσες τα ξημερώματα της προηγούμενης Πέμπτης προς Παρασκευή και εκδήλωσαν την πρόθεση να καταθέσουν αίτημα ασύλου στην Ελλάδα. Οπως επισημαίνουν, σημαντική αύξηση παρουσιάζουν οι παράνομες αφίξεις Τούρκων στην Ελλάδα τους τελευταίους μήνες, ωστόσο οι είσοδοι που πραγματοποιούνται από τον Εβρο αφορούν συνήθως μεμονωμένα περιστατικά. Από την αρχή του χρόνου υπολογίζεται ότι σχεδόν 1.750 Τούρκοι υπήκοοι έχουν ζητήσει άσυλο στην Ελλάδα. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες εξάλλου, μέσα στο 2017 πάνω από 4.000 Τούρκοι υπήκοοι έχουν καταθέσει αίτημα ασύλου στη Γερμανία. Πάντως ακόμα και αν οι Αρχές επιχειρούν να υποβαθμίσουν το γεγονός της άφιξης 32 Τούρκων αιτούντων άσυλο, είναι σίγουρο ότι θα αποτελέσει ακόμα ένα στοιχείο πίεσης από την πλευρά της Τουρκίας προς την Ελλάδα. Ειδικά στην παρούσα συγκυρία, μετά το ταξίδι του Τούρκου προέδρου στη χώρα μας και ενώ ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας αναμένεται να μεταβεί τις επόμενες ημέρες στην Τουρκία προκειμένου να πραγματοποιήσει επαφές για το προσφυγικό-μεταναστευτικό.
Χθες, καταγράφηκαν οι 32 Τούρκοι υπήκοοι και ακόμα ένας που φέρεται ως διακινητής, οι οποίοι μεταφέρθηκαν στη Χίο τις προηγούμενες ημέρες γι’ αυτό τον σκοπό. Πηγές της αστυνομίας αναφέρουν ότι, όπως δείχνουν τα στοιχεία όσων καταγράφηκαν, δεν υπάρχει κάποια περίπτωση η οποία να κρύβει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις αστυνομικές αρχές. «Πρόκειται για οικογένειες με παιδιά, δημόσιους και ιδιωτικούς υπαλλήλους, εκπαιδευτικούς και γιατρούς, που αναμένεται να καταθέσουν αίτημα ασύλου αμέσως μόλις υπάρξει δυνατότητα διερμηνείας», ανέφεραν χαρακτηριστικά. Οι νεοαφιχθέντες πάντως δεν βρίσκονται υπό κράτηση ενώ είναι πολύ πιθανό να χρειαστεί να μεταφερθούν στην Αθήνα προκειμένου να υποβάλουν αίτημα ασύλου.
Υπενθυμίζεται ότι ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στη συνάντηση που είχε στην Αθήνα με τον Ελληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, φάνηκε ανοικτός να συζητήσει τη δυνατότητα να πραγματοποιούνται επιστροφές μεταναστών στην Τουρκία και από την ενδοχώρα και όχι μόνο από τα νησιά. Κάτι τέτοιο θα αποτελούσε σημαντικό παράγοντα αποσυμπίεσης των νησιών, ωστόσο, αν ξεκινούσε να εφαρμόζεται κάτι τέτοιο, όσοι μεταφέρονταν στην ενδοχώρα θα έπρεπε να παραμένουν σε περιορισμένο χώρο κατά τη διάρκεια εξέτασης του αιτήματός τους, τονίζουν αστυνομικές πηγές.
Πάντως, αρκετοί μετανάστες έχει μεταφερθεί ως «ευάλωτοι» από τα νησιά στην ενδοχώρα την τελευταία εβδομάδα. Οι μεταφορές αυτές, σε συνδυασμό με τη μείωση του μέσου όρου των καθημερινών αφίξεων ειδικά σε Λέσβο, Χίο και Σάμο, προκαλούν αισιοδοξία στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής για αποκλιμάκωση της έντασης στα νησιά.
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.