Δεν τίθεται ζήτημα για περαιτέρω μέτρα, δήλωσε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης από τη Θεσσαλονίκη, όπου μετέβη μαζί με την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας Μίνα Γκάγκα, με φόντο την ανησυχητική εικόνα της πανδημίας στη Βόρεια Ελλάδα.
Σε δηλώσεις του έπειτα από σύσκεψη στις εγκαταστάσεις του ΕΚΑΒ στη Θεσσαλονίκη, ο κ. Πλεύρης ανέφερε πως «έχουμε έρθει προληπτικά» και «δεν τίθεται καμία κουβέντα για περαιτέρω μέτρα».
Όπως τόνισε, «αυτή τη στιγμή είμαστε εδώ για να ενημερώσουμε τόσο τους διοικητές των νοσοκομείων, όσο και την Τοπική Αυτοδιοίκηση για κάποια νούμερα τα οποία θεωρούμε ότι χρειάζονται μια προσοχή και αυτό έχει να κάνει με την αύξηση των νοσηλειών και των κρουσμάτων, καθώς και να διαχειριστούμε με τον καλύτερο τρόπο την πανδημία. Δεν υπάρχει καμία άλλη κουβέντα, προληπτικά βρισκόμαστε εδώ και ενημερώνουμε».
Στόχος, όπως είπε ο κ. Πλεύρης, είναι η τήρηση των μέτρων, αλλά και η αύξηση του ρυθμού εμβολιασμών στη Βόρεια Ελλάδα, όπου -όπως σημείωσε- σε κάποιες περιοχές είναι χαμηλότερος από τον μέσο όρο της Επικράτειας.
Ερωτηθείς αν τον ανησυχεί η στάση των αρνητών σε ό,τι αφορά το θέμα των εμβολιασμών, ο κ. Πλεύρης απάντησε: «Προσπαθούμε να πείσουμε τον κόσμο κι έχει γίνει μια μεγάλη προσπάθεια να πειστεί ο κόσμος. Υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι ανησυχούν και απευθυνόμαστε σ’ αυτούς και θέλουμε να τους πείσουμε. Υπάρχουν και κάποιοι άλλοι άνθρωποι που φαντάζονται διαφορετικά θέματα, οπότε εκεί προφανώς δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα άλλο. Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι η υποχρεωτικότητα σταματά στην παρούσα φάση στους υγειονομικούς, δεν τίθεται θέμα επέκτασης. Εδώ πέρα είμαστε για να κάνουμε κουβέντα, συζήτηση, να έχουμε την καλύτερη δυνατή προστασία και να πείσουμε τον κόσμο να εμβολιαστεί».
Από την πλευρά της, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, σημείωσε ότι καθημερινά μπαίνουν στις μονάδες εντατικής και καταλήγουν κυρίως μη εμβολιασμένοι ασθενείς κι έδωσε το μήνυμα ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές και σημαντικό για την ασφάλεια όλων.
Σημειώνεται πως όσο διαρκούσε η σύσκεψη, υγειονομικοί που αντιτίθενται στην υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού και κάποιοι από τον αντιεμβολιατικό χώρο πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας παρουσία αστυνομικών δυνάμεων.
Η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου, υποδεχόμενη τον υπουργό Υγείας δήλωσε: «Με τον δήμαρχο ήμασταν στην πρώτη σύσκεψη που έχει γίνει ενόψει της 26ης και της 28ης Οκτωβρη, γνωριζουμε ότι γιορτάζει η πολη μας εκείνη την εβδομαδα. Πέρυσι είχε γινει μια σύσκεψη, κάτι μπορεί να ξέφυγε, δεν υπήρχαν τα εμβόλια, φέτος όμως υπάρχουν εμβόλια, υπάρχει μετάλλαξη, υπάρχει μικρό ποσοστό εμβολιασμών, άρα το γνωρίζουμε όλοι κι ο σκοπός είναι να βρεις την καλύτερη δυνατή διαδικασία λύσης αυτού του προβλήματος. Όλοι θέλουμε να είμαστε εδώ και θα σας πω κάτι πολύ συγκεκριμένο που έλεγαν οι παλαιότεροι: Του χρόνου τέτοια εποχή στο μέτρημα να ειμαστε ίδιοι, να μη μας λείπει κανείς».
Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, κάνοντας αναφορά στις διαφορές της επιδημιολογικής κατάστασης σε σχέση με πέρυσι, παρατήρησε: «Όπως αντιλαμβανόμαστε, η πανδημία εξακολουθεί να είναι εδώ, οπότε γι’ αυτό είμαστε κι εμείς εδώ, χαιρόμαστε που είναι ο υπουργός και η αναπληρώτρια υπουργός δίπλα μας, ούτως ώστε να έχουμε μια ενημέρωση να έχουν κι αυτοί μία ενημέρωση. Εκείνο που θα ήθελα να πω εγώ είναι ότι το 2021 δεν είναι 2020, υπάρχουν τα εμβόλια, είμαστε πολύ πιο προετοιμασμένοι κι ακριβώς αυτό πρέπει να κάνουμε, να συντονιστούμε, να συντονίσουμε, ούτως ώστε να αποφύγουμε οποιαδήποτε περαιτέρω έξαρση και εκείνο που θα ήθελα να πω εγώ είναι ότι είμαστε περισσότερο εξυπνοι, τα οριζόντια μέτρα πρέπει και νομίζω ότι θα μπορούν να αποφευχθούν όσον αφορά την κοινωνία και την οικονομία».
Πυξίδα για την κυβέρνηση αποτελεί η αποτροπή της περσινής κατάστασης, όταν η Θεσσαλονίκη από τον Σεπτέμβριο και μετά αποτελούσε μια βραδυφλεγή βόμβα που έσκασε στα τέλη Οκτωβρίου, πιέζοντας το σύστημα υγείας. Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι δεν τίθεται θέμα λήψης μέτρων στη Θεσσαλονίκη, αλλά κυρίως αυστηρού ελέγχου των μηχανισμών ώστε να μην υπάρξει περαιτέρω έξαρση.
Στο μικροσκόπιο όμως δεν είναι μόνο η Βόρεια Ελλάδα αλλά και άλλες περιοχές ανά την επικράτεια όπου τα ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης είναι πολύ χαμηλά. Μεταξύ άλλων, Ευρυτανία, Φλώρινα, Ροδόπη, Σέρρες, Ξάνθη, Δράμα, Αιτωλοακαρνανία αλλά και Δυτική Αθήνα είναι από τις περιοχές όπου τα ποσοστά εμβολιασμού είναι ιδιαίτερα χαμηλά και δημιουργούν εν δυνάμει μια υγειονομική βόμβα.
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», στο Μέγαρο Μαξίμου ήδη επεξεργάζονται σχέδιο με στόχο την αύξηση των εμβολιασμών με επισκέψεις ανά νομό, ασκώντας πίεση στους δημάρχους και στις τοπικές αρχές. Το επόμενο διάστημα ο Στέλιος Πέτσας, ο οποίος έχει αναλάβει τη συγκεκριμένη αποστολή, αλλά και ο Θάνος Πλεύρης, ως αρμόδιος υπουργός, θα πραγματοποιήσουν σειρά επισκέψεων σε Δυτ. Μακεδονία και Ήπειρο.
Οι περιοχές που είναι πρώτες στη λίστα για επίσκεψη είναι η Καστοριά, η Φλώρινα, η Αρτα, τα Γιάννενα και από την Κεντρική Μακεδονία το Κιλκίς και οι Σέρρες. Στο πρόγραμμα περιλαμβάνεται και επίσκεψη στην Πελοπόννησο. Οι επισκέψεις, όπως προειπώθηκε, θα συνοδεύονται από συναντήσεις με τους δημάρχους αλλά και την τοπική κοινωνία, συλλόγους και τοπικούς φορείς, ένα μοντέλο το οποίο, όπου έχει εφαρμοστεί έως τώρα, έχει φέρει όχι θεαματικά αλλά σίγουρα θετικά αποτελέσματα, ανεβάζοντας τα ποσοστά των εμβολιασμών.
Πηγή: Καθημερινή
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.