Oι εκλογές αυτές έχουν ουσιαστικά και το χαρακτήρα άτυπου δηµοψηφίσµατος, για το αν θα πρέπει η Eλλάδα να συµµετάσχει στον πόλεµο· ή µάλλον έτσι θέλει να το βλέπει ο Βενιζέλος, ο οποίος αµέσως µετά τη νίκη του, κηρύσσει επιστράτευση. O Bασιλιάς, που δε µπορεί να κάνει αλλιώς, διακηρύσσει ότι η επιστράτευση έχει αµυντικό χαρακτήρα, ο Bενιζέλος όµως έχει επιθετική πολιτική και επέρχεται ο διχασµός και η νέα παραίτηση του Πρωθυπουργού. Πρωθυπουργός τότε αναλαµβάνει και πάλι ο Aλ. Zαΐµης, ο οποίος και πάλι παραιτείται λόγω του ότι η Bουλή παραµένει βενιζελική και τον διαδέχεται ο Στ. Σκουλούδης. Eν τω µεταξύ, στη Xίο και στις αρχές του Oκτώβρη ο Bουλευτής M. Tσελεπίδης αποσκιρτάει από το Συνδυασµό των Φιλελευθέρων, γίνεται ο πρώτος πολιτικός αποστάτης στην ιστορία της νεοελληνικής Χίου και δηµιουργεί αλγεινή εντύπωση στους Xιώτες ψηφοφόρους του κόµµατος"
Απόσπασμα από το βιβλίο 10.516 μέρες, Ιστορία της Νεοελληνικής Χίου, εκδ. Πελινναίο 2007, σελ. 75-76, κεφάλαιο 3: Η Χίος στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο.
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.