Μία ανεπανάληπτη βραδιά έζησαν όσοι παρακολούθησαν στην Αγ. Φωτιά τη λιτή παράσταση «Καμάρι» - 12η Συνάντηση συγκροτημάτων παραδοσιακού χορού, όπου παρουσιάστηκε η εφαρμογή των μαθημάτων της φετινής σεζόν των χορευτικών τμημάτων των πολιτιστικών συλλόγων Νεοχωρίου «Άγ. Μηνάς», Λιθίου « Ο αληθής λιμήν», Δαφνώνα και των Εκπαιδευτηρίων Ελληνικής Παράδοσης Δράμας.
Στη σαγηνευτική ατμόσφαιρα της αυλής της εκκλησίας ζήσαμε ένα μουσικοχορευτικό ταξίδι από τη μια άκρη της Ελλάδας στην άλλη.
«Ας χορέψουμε και ας τραγουδήσουμε μαζί τους, συμμετέχοντας και ενθαρρύνοντας τους, γιατί η τέχνη, η ιστορία, η παράδοση είναι τα στοιχεία εκείνα που μας ενώνουν ως Έλληνες και που μας κάνουν να διατηρούμε την πολιτισμική μας ταυτότητα και να διαφοροποιούμαστε από τους άλλους», επισήμανε στο σύντομο χαιρετισμό του ο πρόεδρος του οικοδεσπότηΣυλλόγου, Χάρης Ζούζουλας.
«Ο χορός δεν είναι μια απλή μορφή κίνησης. Αποτελεί μια σύνθετη εκδήλωση, που κλείνει μέσα του την ιστορία της κοινωνίας που ανήκει», πρόσθεσε το μέλος του Δ.Σ. Ρούλα Γεωργαρούδη.
«Είναι ένας τρόπος του ομιλείν και του συνδιαλέγεσθαι, ο πιο αρχαίος τρόπος έκφρασης συναισθημάτων καθώς οι άνθρωποι χορεύουν σε όλες τις ξεχωριστές στιγμές της ζωής τους και βρίσκουν στο χορό ένα θαυμάσιο αντιστάθμισμα των συναισθημάτων τους».
Στη σκέψη του Έλληνα ο χορός αποτελούσε μορφή και έκφραση του Ελληνικού πολιτισμού. Το ίδιο έκαναν και στην παράσταση της Άγιας Φωτιάς.
«Στην αρχαιότητα, τόσο στην Αριστοφανική αντίληψη, όσο και στην Πλατωνική, ο «αχόρευτος» άνθρωπος θεωρούνταν ως «απαίδευτος» και η όρχηση αποτελούσε πρωταρχικό μέσο εκπαίδευσης και αγωγής των ανθρώπων», προσθέτει η κα. Γεωργαρούδη.
«Αλλά και στις μέρες μας με το χορό μαθαίνουμε πολύ ευχάριστα τα ήθη, τα έθιμα και την ιστορία του τόπου μας, διατηρούμε καλή διάθεση και υγεία, ξεπερνάμε πιο εύκολα το καθημερινό άγχος, δημιουργούμε καλές σχέσεις», συμπληρώνει.
Ο χορός είναι το πιο ευχάριστο διάλλειμα στην καθημερινότητα μας, ψυχοθεραπεία!«Ιδιαίτερα σε αυτή τη δύσκολη εποχή που ζούμε αναζητούμε τη χαρά με μεγαλύτερη επιθυμία, γιατί την έχουμε ανάγκη καθημερινά. Γνωρίζοντας καλά ότι ο χορός είναι μια πολύπλοκη διαδικασία επικοινωνίας μεταξύ δημιουργού, χορευτών και κοινού, θέλουμε να κάνουμε τον κόσμο να νοιώσει όμορφα, όπως νοιώσαμε και εμείς σε όλη τη διάρκεια της φετινής εκπαιδευτικής περιόδου», τόνισε μετά λόγου γνώσης.
Τα χορευτικά τμήματα των συλλόγων απέδωσαν χορούς από όλες τις περιοχές του τόπου μας.Οι εκπρόσωποι του Συλλόγου της Δράμας τόνισαν ότι δουλεύουν για την διάσωση και διάδοση της πολιτισμικής μας κληρονομιάς.
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.