3.8.2017 14:27

Ιστορίες φωτιάς στο διάβα του χρόνου

ΕΚΘΕΣΗ φωτιστικών στο «Παλατάκι Ιουστινιάνι» από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Χίου.

Έως τις 11 Νοεμβρίου θα διαρκέσει η έκθεση φωτιστικών που εκτίθενται στο « Παλατάκι Ιουστινιάνι»  στο Κάστρο από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Χίου, με την ονομασία «Περιβάλλον και πολιτισμός:  Ιστορίες φωτιάς». 

Αποτελείται από εκθέματα των συλλογών του Βυζαντινού και του Αρχαιολογικού Μουσείου και ένα χάλκινο λυχνάρι που έχει παραχωρήσει ιδιώτης για τις ανάγκες της έκθεσης.

Ικανοποιημένη

Η διευθύντρια της Υπηρεσίας, Όλγα Βάσση, δηλώνει ικανοποιημένη από την επισκεψιμότητα και μας καλεί να επισκεφθούμε την έκθεση με δωρεάν είσοδο την ερχόμενη Δευτέρα 7 Αυγούστου, στα πλαίσια των εκδηλώσεων της βραδιάς πανσελήνου.

«Θα είναι ανοικτή με δωρεάν είσοδο από τις 21:00 έως και τις 01:00, όπως όλοι οι μουσειακοί χώροι. Η περιοδική έκθεση στο «Παλατάκι Ιουστινιάνι»  είναι επισκέψιμη κάθε μέρα πλην Δευτέρας από τις 08:00 έως και τις 14:30», τονίζει.

Σύντομο  ιστορικό

Μέχρι την ανακάλυψη του ηλεκτρισμού και την επικράτηση του ηλεκτροφωτισμού στον 20ο αιώνα, η μοναδική πηγή τεχνητού φωτισμού ήταν η φωτιά. Τα κύρια φωτιστικά στην αρχαιότητα και μέχρι την βιομηχανική επανάσταση του 18ου αιώνα ήταν τα λυχνάρια, οι δάδες, οι πυρσοί και τα κεριά. Επειδή τα τελευταία  ήταν από φθαρτό υλικό ξύλο ή μελισσοκέρι, έχουν διασωθεί κυρίως τα μεταλλικά ή πήλινα λυχνάρια που αποκαλύπτονται συνεχώς στις ανασκαφές.  Ως παλαιότερο εύρημα είναι καταχωρημένο στη Γαλλία ένα λυχνάρι  Παλαιολιθικής εποχής, που χρονολογείται από το 300.000 π.Χ.

Ελλάδα

Στην Ελλάδα οι πρώτοι λίθινοι ή μαρμάρινοι  λύχνοι εμφανίζονται την προϊστορική περίοδο την εποχή του χαλκού (3.200 – 1.100 π.Χ).

Σημασία

Το φως ως πηγή ζωής έλαβε από νωρίς στις ανθρώπινες κοινωνίες και συμβολική σημασία, η οποία μεταβιβάστηκε και στα μέσα που το έφεραν. Η σβησμένη δάδα ήδη από την αρχαιότητα συμβολίζει το θάνατο. Στην Εβραίικη λατρεία λαμπάδες κεριά κρατούν οι εισερχόμενοι στο ναό, στοιχείο που εγγράφηκε αργότερα και στις ελληνικές εκκλησίες και σε επιτύμβια μνημεία, όπως αυτό Γενουάτη ηγεμόνα στην εκκλησία του Αγ. Γεωργίου στο Κάστρο. Στη Χριστιανική θρησκεία το φως συμβολίζει την αλήθεια και ταυτίζεται με το Χριστό,  είναι σχεδόν παντού στη θρησκεία μας  με τους φανούς λειτουργίας, τους κηροστάτες, κηροπήγια λίθινα ή μεταλλικά και καντήλες,  που χαρακτηρίζουν το εσωτερικό των Ορθόδοξων ναών. Το φως είναι πολύτιμο στοιχείο και στην αρχιτεκτονική.

 

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ