Σε άγνωστα μονοπάτια γεμάτα γεύσεις και ιστορίες από την πολίτικη και όχι μόνο κουζίνα με οδηγό την γνωστή Σεφ Μαρία Εκμεκτσίογλου περιπλανήθηκαν εκατοντάδες επισκέπτες και κάτοικοι της Λαγκάδας στο πλαίσιο του 1ου Φεστιβάλ Γεύσεων της Λαγκάδας που διοργάνωσε ο Προοδευτικός Όμιλος του παραλιακού οικισμού.
Με σύμμαχο τον καλό καιρό και το καλοκαιρινό αεράκι, η Μαρία Εκμεκτσίογλου μαγείρεψε μία συνταγή με χερίσια μακαρόνια που έφτιαξαν οι νοικοκυρές της Λαγκάδας, βραστό χταπόδι που ψάρεψαν οι καραβοκύρηδες του χωριού και χιώτικη μαστίχα.
«Η Μαστίχα της Χίου είναι η αρχόντισσα της κουζίνας. Είναι σαν μία γυναίκα που είναι η πιο όμορφη και η πιο ξεχωριστή από όλες και δεν ανέχεται καμία άλλη δίπλα της. Γι’ αυτό και η Μαστίχα δεν ταιριάζει με κανένα άλλο μπαχαρικό», είπε η Μαρία Εκμεκτσίογλου, δίνοντας παράλληλα πολλές συμβουλές στη νοικοκυρά για τη μαγειρική.
Η ίδια μάλιστα εστίασε ιδιαίτερα στη Χίο λέγοντας ότι πρόκειται για έναν τόπο ευλογημένο γεμάτο ιστορία και ξεχωριστά προϊόντα. «Αυτός είναι και ο λόγος που στο βιβλίου μου «Η Ελλάδα της Μαρίας» η Χίος κατέχει 20 σελίδες όταν στα υπόλοιπα νησιά αφιερώνω 4 ή 5 σελίδες», είπε χειροκροτούμενη από τους παριστάμενους.
Έκθεση προϊόντων
Ξεχωριστή υπήρξε και η παρουσία των τοπικών παραγωγών που πραγματοποίησαν έκθεση προϊόντων στην άλλη άκρη του λιμένα της Λαγκάδας, κερνώντας τους επισκέπτες δροσερά ποτά, τυροκομικά προϊόντα καθώς και κουλουράκια και άλλα εδέσματα από τους φούρνους της Συκιάδας και της Λαγκάδας.
Το 1ο φεστιβάλ γεύσεων συνεχίζεται σήμερα το απόγευμα με διαγωνισμό μαγειρικής στον οποίο θα συμμετέχουν νοικοκυρές από Λαγκάδα και Συκιάδα ενώ οι εκδηλώσεις θα κλείσουν με μουσικοχορευτικά δρώμενα.
Χορηγός Επικοινωνίας του 1ου Φεστιβάλ είναι ο «πολίτης»
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.