Tιμή στη μνήμη και την προσφορά της Μικρασιάτισσας Μαρίτσας Περρή αποτελεί η μουσειακή συλλογή την οποία δημιούργησε η διοίκηση του Φάρου Βαρβασίου στις εγκαταστάσεις του Συνδέσμου.
«Το θεωρούσαμε χρέος μας. Η αείμνηστη Μικρασιάτισσα από τον Τσεσμέ βοήθησε πολύ τους Χιώτες Μικρασιάτες και το Σύνδεσμο μας», δηλώνει η πρόεδρος του Γεωργία Χούλη.
Περιεχόμενο
«Μας προσέφερε την ιδιωτική της συλλογή η οποία αποτελείται από βαρύτιμους πίνακες ζωγραφικής που φιλοτέχνησε η ίδια, περίτεχνα κεντήματα, πολύτιμα έργα τέχνης. Με προσωπικές της δαπάνες ανέλαβε την ειδική διαρρύθμιση της πτέρυγας στο ισόγειο των εγκαταστάσεων του Συνδέσμου. Πέρα όμως από τις υλικές προσφορές της, είχε συνεχή επαφή με τους πρόσφυγες του Βαρβασίου όταν επισκεπτόταν τη Χίο. Δημιουργήθηκε μεγάλος ψυχικός δεσμός, με αποτέλεσμα να ζητήσει από το Φάρο μετά το θάνατο της να ταφεί μεταξύ των συμπατριωτών της. Χρηματοδότησε μάλιστα πλουσιοπάροχα και την κατασκευή που ζητούσε να γίνει», προσθέτει.
Η επιλογή
Αρχικά οι γνώμες συνέκλιναν στην κατασκευή καλαίσθητου τάφου στο κοιμητήριο του Αγ. Λουκά, αλλά δεν επαρκούσε ο χώρος. Τελικά επιλέχθηκε η κατασκευή μικρού παρεκκλησίου στην αυλή της εκκλησίας του Αγ. Χαραλάμπους, στο υπόγειο του οποίου θα φυλασσόταν τα οστά της.
Επιμορφωτικό εργαστήρι
«Ευτυχής συγκυρία ήταν ότι την ίδια περίοδο στην οδό Βερίτη θεμελιωνόταν το Επιμορφωτικό Εργαστήρι του Συνδέσμου. Η Μ. Περρή χρηματοδότησε την κατασκευή του με κόστος 15 εκατομμύρια δραχμές . Ο Φάρος ανταπέδωσε ονομάζοντας το «Οίκος Μαρίτσας Περρή».» Μετά από αυτή τη χειρονομία οι Βαρβασιώτες εκτίμησαν ακόμη περισσότερο την προσφορά της και επέσπευσαν την κατασκευή του παρεκκλησίου, το οποίο ονόμασαν Κάτω Παναγιά, επειδή είναι αντίγραφο της ομώνυμης εκκλησίας του χωριού της Μικράς Ασίας.
Τα διαδικαστικά
Συστήθηκε επιτροπή ανέγερσης, λήφθηκαν οι αποφάσεις της Ι. Μητρόπολης , του εκκλησιαστικού συμβουλίου του Αγ. Χαραλάμπους, εκπονήθηκαν τα σχέδια από τους αρχιτέκτονες μηχανικούς Σταύρο Βασιλάκη και Κώστα Χαλλιορή. Το συμφωνητικό ανέγερσης μεταξύ του Φάρου και του εργολάβου Αντωνίου υπογράφτηκε στις 2 Σεπτεμβρίου του 1992και το έργο παραδόθηκε στις 2 Οκτωβρίου του 1993.
Μονακό - Βαρβάσι
«Ήταν μεγάλη η προσφορά της, την νοιώθαμε και λειτουργούσε ως μητέρα μας. Παρά το ότι ήταν πάμπλουτη και έμενε μόνιμα στο Μονακό, ερχόταν συχνά στο Βαρβάσι, γινόταν ένα με τους Μικρασιάτες πρόσφυγες, τους βοηθούσε με πολλούς τρόπους πάντα αθόρυβα, δεν ήθελε και δεν επιδίωκε την προβολή της. Αυτό που κάναμε με τη δημιουργία της «Μουσειακής συλλογής Μ. Περρή», είναι το λιγότερο που έχουμε χρέος να κάνουμε γι αυτήν», καταλήγει η κ. Χούλη.
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.