16.11.2023 7:38

Παρουσιάστηκαν τα "Φύλλα Πορείας" του Κώστα Μαρή από το 1940

Ένα βιβλίο που τιμά όχι μόνο τη μνήμη του Αντώνη Μαρή (πατέρα του Φαρμακοποιού , Γιώργου Μαρή), αλλά τιμά κι όλους εκείνους που έδωσαν την ίδια τους τη ζωή, ή μέρος του σώματός τους, για την ελευθερία της πατρίδας μας στον πόλεμο του 1940, παρουσιάστηκε στις 6.30 το απόγευμα της Τετάρτης 15 Νοεμβρίου στο Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Χίου (με την αίθουσα συνεδρίων γεμάτη απ' άκρη σ' άκρη).

Ο τίτλος και το θέμα του "Φύλλα Πορείας 1940 - 1945 ΤΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΕΝΟΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΗ".

Το βιβλίο αυτό του Κώστα Γ. Μαρή περιλαμβάνει τις προσωπικές του μαρτυρίες από τον πόλεμο του 1940, όπου ο ίδιος πολέμησε στα βουνά της Αλβανίας κι έχασε μάλιστα και την ακοή του σε μεγάλο βαθμό, αφού μια νύχτα κοιμήθηκε στο χιόνι ως το πρωί χωρίς να αλλάξει πλευρό... γιατί... ξέχασε να τον σκουντήξει ο φρουρός... ενώ το βιβλίο παράλληλα περιέχει μνήμες του, από τον καιρό της Κατοχής στη Χίο και από τη Μέση Ανατολή όπου υπηρέτησε στον Συμμαχικό Αγώνα για την απελευθέρωση από τον Γερμανικό Άξονα. Αξίζει να σημειωθεί ότι πήγε εκεί για να μην τυχόν στρατολογηθεί εδώ από τους Γερμανούς (παρόλο που είχε πολύ καλή δουλειά στο Δήμο Χίου). Το βιβλίο έχει πολύ μεγάλη αξία και ουσιαστικό ενδιαφέρον, γιατί παρουσιάζει όχι μόνο την αγάπη για την πατρίδα και την αγάπη και την έγνοια για την οικογένεια που άφησε πίσω του ο Κώστας Μαρής σαν Στρατιώτης, αλλά και γιατί δείχνει, το αυθεντικό αυτό ημερολόγιο, μέσα από διηγήσεις, τις δυσκολίες και τις πιέσεις όχι μόνο στον πόλεμο αλλά και τα αμέσως επόμενα χρόνια... πώς κάποιες ξένες δυνάμεις (κυρίως οι Εγγλέζοι που ανακατεύθηκαν και στον Εμφύλιο) είχαν τους δικούς τους σκοπούς.

Δημοσιεύτηκε από Εφημερίδα Πολίτης στις Τετάρτη, 15 Νοεμβρίου 2023

Την εκδήλωση της παρουσίασης του βιβλίου πραγματοποίησαν, ο φανερά συγκινημένος ο Γιώργος Μαρής στην ιερή μνήμη του πατέρα του... και οι ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΑΛΦΑ - ΠΙ που επιμελήθηκαν την έκδοση. Στους χαιρετισμούς και στον πρόλογο της εκδήλωσης, εκτός από τα λίγα και πολύ ουσιαστικά λόγια του Γιώργου Μαρή που έβαλαν το ακροατήριο στο θέμα, η Χριστίνα Παληού από τις Εκδόσεις Αλφα - Πι, διάβασε και την επιστολή που έστειλε από το Βανκούβερ του Καναδά για την παρουσίαση του βιβλίου, η Φιλόλογος Σοφία Καρασούλη που εργάστηκε με χαρά για την μετατροπή του ημερολογίου σε βιβλίο, αφού κι ο πατέρας της Παναγιώτης Μαυρογιώργης, ήταν στρατιώτης μαζί με τον Κώστα Μαρή στη Μέση Ανατολή και κοιμόντουσαν στην ίδια σκηνή. Η Σοφία Καρασούλη τόνισε στην επιστολή της, κάτι που έγραψε στο ημερολόγιό του ο Κώστας Μαρής, ότι " η γενιά του 40 δεν πρέπει να ξεχαστεί ποτέ"... και ακόμη μας θύμισε τον καλοσυνάτο και πράο Κώστα Μαρή με το μπερεδάκι του και με τα παράσημα της ανδρείας στις παρελάσεις... και πρόσθεσε ότι κι εκείνος είχε προσφέρει υλικό στον πατέρα της για ένα παρόμοιο βιβλίο που έγραψε και έχουν εκδώσει.

Με το ξεκίνημα της εκδήλωσης, ένας όμορφος μουσικός πρόλογος του θέματος, δόθηκε από τον Σιδερή Χαλιορή που τραγούδησε με το μπουζούκι του και αφιέρωσε στην εκδήλωση, ένα από τα ποιήματα (για το θάρρος, τη φιλοπατρία και την ελευθερία) που έγραψε ο γνωστός Χιώτης Ποιητής και πατέρας του Κώστας Χαλιορής.

Στη συνέχεια το ακροατήριο, μέσα από ένα παλιό βίντεο που προβλήθηκε, άκουσε τους τρεις Αλβανομάχους, τον Νίκο Περρή (γνωστός παλιός Χιώτης Δημοσιογράφος), τον Δημήτρη Λαγάκο και τον πατέρα του Γιώργου Μαρή, τον Κώστα Μαρή (που έγραψε και το εν λόγω βιβλίο) να μιλούν για το Έπος του 40 και τις εμπειρίες τους (με απλότητα και χιούμορ) σε μία εκδήλωση που διοργάνωσε ο Γιώργος Μαρής πριν τριάντα χρόνια στο ξενοδοχείο " Χανδρής ".

Την ανάλυση και την ερμηνεία του ημερολογίου του Κώστα Μαρή, που έγινε το βιβλίο "Φύλλα Πορείας 1940-1945 ΤΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΕΝΟΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΗ", έκανε η Ευτυχία Βλυσσίδου Διευθύντρια Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Χίου και Φιλόλογος - Ιστορικός. Μίλησε εμβαθύνοντας στα σημεία που εστίασε ο Κώστας Μαρής και συνέδεσε τα λεγόμενά του με σχετικά Ιστορικά Ντοκουμέντα. Τόνισε ότι οι προσωπικές μαρτυρίες (σαν αυτές του Κώστα Μαρή) είναι πολύ σημαντικές και πρέπει να διασώζονται και να γίνονται ευρέως γνωστές, γιατί υπάρχουν Μυστικές Υπηρεσίες που η δουλειά τους είναι να αλλοιώνουν τα πραγματικά γεγονότα πολέμων και καταστάσεων...και το κάνουν αυτό για τους σκοπούς κακόβουλων διεθνών κέντρων που επηρεάζουν εξελίξεις.

Ο Κώστας Ζαφείρης Ιστορικός (γνωστός από τη Βιβλιοθήκη του Κοραή και από τα δικά του συγγραφικά έργα) που ήταν προγραμματισμένος ομιλητής στην εκδήλωση, δεν μπόρεσε να παρευρεθεί λόγω ασθενείας και με επιστολή του που ανέγνωσε η Χριστίνα Παλιού, τόνισε ότι αυτό το ημερολόγιο του Κώστα Μαρή χάρη σε αυτή την έκδοση γίνεται σήμερα δημόσιο κτήμα και τμήμα της τοπικής μας ιστορίας. Πρόσθεσε ότι, μέσα από αυτό το βιβλίο παρακολουθούμε μια προσωπική πορεία ενταγμένη στα γρανάζια της Ιστορίας, που κινούνται σε ρυθμούς πολέμου και προσφυγιάς, γινόμαστε μάρτυρες στιγμών και περιστατικών που φέρνουν απλούς ανθρώπους στο προσκήνιο μεγάλων Ιστορικών Γεγονότων, μάρτυρες μίας πορείας που κάνει τους ανθρώπους ήρωες όχι για κάποιους απροσδιόριστους μεταφυσικούς λόγους, αλλά γιατί βρέθηκαν εκεί που έπρεπε τη στιγμή που έπρεπε.

"Ο Μαρής φέρνει την περιπέτεια της Ιστορίας στα δικά του μέτρα, στα ανθρώπινα μέτρα... κι αυτή είναι η ουσιαστική συμβολή της αφήγησής του "... λέει ο Κώστας Ζαφείρης ... και συμπληρώνει, ότι ενώ σε όλο το ημερολόγιο, η αφήγηση είναι λεπτομερής αλλά χαμηλόφωνη (χωρίς εξάρσεις), πράγμα που μας δείχνει ότι οι πραγματικοί πρωταγωνιστές της ιστορίας (και του 40) πάντα είναι, οι απλοί άνθρωποι με τις αγωνίες τους (συνεχώς ανησυχεί για την οικογένεια ο Κώστας Μαρής στα κείμενα)... μόνο στο σημείο που μιλά για τα γεγονότα στις Ελληνικές Ταξιαρχίες της Μέσης Ανατολής, ο τόνος ανεβαίνει, γιατί εκεί τον Κώστα Μαρή τον πλημμυρίζει το παράπονο και η δίκαιη οργή ενός έντιμου ανθρώπου και στρατιώτη, μπροστά στη βίαιη καταστολή των συμπολεμιστών του από τους Εγγλέζους και την πιο σκοτεινή μορφή της Μεταξικής και Βασιλικής Δικτατορίας...και γράφει αυτολεξεί ο Κώστας Μαρής..."προτιμότερος ο τίμιος θάνατος παρά να γίνουμε συνένοχοι για να τυρανηθεί ξανά ο Ελληνικός Λαός".

Στην εκδήλωση, μίλησε για λίγο και η αδελφή του Γιώργου Μαρή που είπε μεταξύ άλλων, ότι νιώθει πολύ ευτυχισμένη που μεγάλωσαν εκείνη και τα αδέρφια της με τέτοιους γονείς (τόσο ο πατέρας όσο και η μητέρα της) και τους μετέφεραν αξίες για εφόδια στη ζωή. Συμπλήρωσε ακόμη ότι ένα από τα βίντεο που προβλήθηκαν στην εκδήλωση το έφτιαξε αφιλοκερδώς (την μετατροπή σε cd και στικάκι) ο Σπύρος Ζαβράς που ο παππούς του Σπύρος Πάτσης περισυνέλεξε με τη βάρκα του, τους ναύτες από τη θάλασσα στον τορπιλισμό της "Έλλης" στην Τήνο.

Στο ακροατήριο ήταν πολλοί απόγονοι συγγενείς συμπολεμιστών του Κώστα Μαρή (Λουτάρης, Μαυρογιώργης, Ψώρρας, Μοσχούρης, Μπαχάς κοκ) και ο Γιώργος Μαρής τους ονομάτισε όλους.

Ο Παύλος Καλογεράκης μίλησε, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, αφού κλήθηκε στο βήμα από το Γιώργο Μαρή, για την προσπάθεια που γίνεται τα τελευταία χρόνια για την ταυτοποίηση των οστών πεσόντων του πολέμου του 1940, με αποστολή DNA από τους συγγενείς.

Αυτό που αξίζει να κρατήσουμε από την παρουσίαση του βιβλίου "Φύλλα Πορείας 1940-1945 ΤΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΕΝΟΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΗ" του Κώστα Γ. Μαρή, είναι ότι η γενιά του 40 δεν πρέπει να ξεχαστεί και ότι πρωταγωνιστές πάντα στην ιστορία, είναι οι απλοί άνθρωποι και οι απλοί στρατιώτες, που με τις επιλογές και τη στάση τους, καταξιώνουν την ανθρώπινη ζωή και την ελευθερία.

Το βιβλίο είναι ένα παράθυρο μνήμης, ανθρωπιάς και ιστορίας. Μπράβο στο Γιώργο Μαρή που το διέσωσε και τιμά τον πατέρα του κι όλους τους αγωνιστές του 1940, μπράβο και σε όλους τους συντελεστές της έκδοσής του. Έχουμε ένα βιβλίο για να το διαβάζουν και οι επόμενες γενιές ... για να πράττουν αναλόγως.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ