Ο Αντιπεριφερειάρχης Χίου Παντελής Μπουγδάνος παρουσία του Αντιπεριφερειάρχη Παιδείας και Δια Βίου Μάθησης κ. Καμπούρη, της κ. Τσιροπινά, Υπεύθυνης Σχολικών Δραστηριοτήτων ΔΔΕ Χίου και της κ. Φύλλα εκ μέρους της Χορωδίας Χίου, ανακοίνωσε σήμερα σε συνέντευξη τύπου τις επετειακές εκδηλώσεις για την Επίσημη Ημέρα Μνήμης των Θυμάτων των Σφαγών της Χίου του 1822 που θα γίνουν σε συνεργασία με το Μορφωτικό Σύνδεσμο Βαρβασίου Χίου Βιβλιοθήκη «Φάρος».
Στις 16 Μαίου η Περιφερειακή Ενότητα Χίου σε συνεργασία με τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση σχεδιάζει εκδηλώσεις στον ιστορικό Ανάβατο με στόχο την αναβίωση της μνήμης των σφαγών που έλαβαν μέρος το 1821.
Η πρωτοβουλία της Περιφερειακής Ενότητας δεν θα περιοριστεί μόνο στη φετινή χρονιά αλλά θα ακολουθήσουν και εκδηλώσεις την επόμενη χρονιά στον Άγιο Μηνά και στο Μελανιός.
Οι εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν από την Παρασκευή 14 Μαΐου 2021 όπου θα προβληθούν στα σχολεία τα ντοκιμαντέρ της ΕΡΤ και της Περιφερειακής Ενότητας Χίου α) «ΟΙ ΘΑΛΑΣΣΟΛΥΚΟΙ ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΙΑΟΥΛΗΣ ΚΑΙ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΝΑΡΗΣ», β)«ΔΕΚΑΛΕΠΤΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ – ΕΝΟΣ ΛΕΠΤΟΥ ΣΙΓΗ». Παράλληλα θα διεξαχθεί μαθητικός διαγωνισμός σε συνεργασία με την Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση Χίου όπου οι μαθητές και οι μαθήτριες των Γυμνασίων, Γενικών Λυκείων, Επαγγελματικών και Ειδικών Σχολείων καλούνται να μιλήσουν με τις φωνές των θυμάτων των Σφαγών της Χίου, δημιουργώντας ένα βίντεο με τη φωνή τους εμπνεόμενοι από συγκεκριμένες προφορικές μαρτυρίες του τότε και του τώρα.
Στην προσπάθεια αυτή θα συνεισφέρει σημαντικά και η Σ. Τσιροπινά η οποία ανέφερε ότι οι μαθητές θα στηριχτούν σε τρεις μαρτυρίες ανθρώπων που έχουν επιλεγεί. Μερικές από τις μαρτυρίες σύμφωνα με την κ. Τσιροπινά προέρχονται από το βιβλίο του Στυλιανού Γ.Βίου με τίτλο: «Η Σφαγή Της Χίου Εις Το Στόμα Του Χιακού Λαού» αλλά και από το βιβλίο του Λ. Μ. Καλβοκορέση με τίτλο « Ἱστορία τοῦ παπποῦ 1822».
Θα δημιουργήσουν με τη δική τους εικαστική αφήγηση μεικτές τεχνικές ζωγραφικής, κολάζ ή φωτογραφίες. Στο τέλος του διαγωνισμού, θα δοθούν βραβεία και αναμνηστικά.
Ο σκοπός σύμφωνα με τον κ. Μπουγδάνο βασίζεται στην αποτύπωση της ιστορικής μνήμης από τους μαθητές:
«Ο σκοπός μας είναι να μεταφερθεί γνώση, να εμπεδωθεί η γνώση των ιστορικών γεγονότων από νέους ανθρώπους προκειμένου να ενταχθούν στην κοινωνία. Δεν μπορείς να ενταχθείς στην κοινωνία εάν δεν ξέρεις την ιστορία του τόπου».
Αρωγός στην προσπάθεια αυτή αποτελεί και ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Παιδείας, Σ. Καμπούρης ο οποίος τόνισε το ιστορικό χρέος των εκπαιδευτικών:
«Η προσπάθεια αυτή έρχεται να καταδείξει το ιστορικό χρέος απέναντι σε αυτά τα πολύ σημαντικά ιστορικά γεγονότα τα οποία συνέβησαν 200 χρόνια πριν αλλά και το βάρος που έχουμε να θυμηθεί η νεολαία την ιστορία».
Κορύφωση των εκδηλώσεων θα αποτελέσει η Κυριακή 16 Μαΐου 2021, που θα πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις μνήμης, Ιερά Δοξολογία, μνημόσυνο, Τρισάγιο και κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο των Σφαγιασθέντων, επετειακές ομιλίες, τραγούδια και άλλα, που θα αναφέρονται στα τότε γεγονότα.
Τηρώντας τα ισχύοντα μέτρα προστασίας στο πλαίσιο περιορισμού της διασποράς του COVID-19.
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.