Σε ένα διήμερο γεμάτο γεύσεις, αρώματα και πολιτισμό, η ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΧΙΟΥ ΑΑΕ ΟΤΑ διοργάνωσε ένα fam trip με θέμα «ΓΕΥΣΤΙΚΟΙ ΠΕΡΙΠΑΤΟΙ», στο πλαίσιο του προγράμματος «ΓΕΥΣΕΙΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΕΚΛΕΚΤΕΣ ΙΙ - ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ». Δημοσιογράφοι από έγκριτα ΜΜΕ πανελλαδικής εμβέλειας, και ο προσκεκλημένος Chef Στράτος Ιωσηφέλλης, έζησαν μια μοναδική εμπειρία, γνωρίζοντας την αυθεντική χιώτικη γαστρονομία και τον πολιτισμό του νησιού.
Το ταξίδι ξεκίνησε με ένα περίπατο γεμάτο αρώματα και γεύσεις, με στάσεις στην οικοτεχνία ζυμαρικών της οικογένειας Κωνσταντουλάκη, στη μεταποιητική μονάδα «Τ’ Αγιοργούσικα της Χίου», στο αποστακτήριο σούμας του κ. Μητσού στον Άγιο Γιώργη Συκούση, και στην οικοτεχνία στον Κάμπο «Τα γλυκά της θείας Ευαγγελίας». Στο Αρχοντικό Ρίζικο, οι συμμετέχοντες παρακολούθησαν μια ανοιχτή κουζίνα με τη συμμετοχή των μαθητών της σχολής μαγειρικής ΕΠΑΣ Χίου ΔΥΠΑ, υπό την καθοδήγηση του κ. Ιωσηφέλλη.
Παράλληλα, πραγματοποιήθηκαν εισηγήσεις σχετικά με την Καμπούσικη γαστρονομία, τον πολιτισμό και την ιστορία του Κάμπου. Ο Πρόεδρος της ΕΤΑΧ ΑΑΕ ΟΤΑ, κ. Κολώτος Σταμάτης, καλωσόρισε τους προσκεκλημένους τονίζοντας τη σημασία της ανάδειξης των συνεργασιών και της ενίσχυσης της τοπικότητας και της υπαίθρου.
Η κα Αντιγόνη Μαϊστράλη, στέλεχος της ΕΤΑΧ ΑΑΕ ΟΤΑ, παρουσίασε το σχέδιο διατοπικής συνεργασίας «ΓΕΥΣΕΙΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΕΚΛΕΚΤΕΣ ΙΙ - ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ», αναδεικνύοντας την κεντρική ιδέα της ανάδειξης των εκλεκτών ελληνικών γεύσεων.
Στη συνέχεια, ακολούθησε ένα ταξίδι στη Βόρεια Χίο, με σκοπό την γνωριμία με την βορειοχωρούσικη κουζίνα. Η ομάδα επισκέφθηκε το τυροκομείο «Του Τσοπάνη» της Δέσποινας Γεωργούλη, τον παραδοσιακό ξυλόφουρνο του κ. Γιάννη στο Πιτυός, και το γλυκοπωλείο «Μύρτιλο». Ο κ. Νίκος Γεωργούλης σύστησε την ΚοινΣεΠ «Πιτυός Προορισμός», και οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν την παραγωγή χερίσιων μακαρονιών.
Το ταξίδι συνεχίστηκε με επισκέψεις στο Κτήμα Κεφάλα και την Αριουσίος ΑΕ, όπου έμαθαν για την παράδοση του οίνου στη Χίο. Η διαδρομή ολοκληρώθηκε στην ταβέρνα «Για Ουζάκι» στη Βολισσό, όπου οι Chef Στράτος Ιωσηφέλλης και Γιάννης Λινού, μαζί με την ομάδα της feed the need, παρουσίασαν ένα πάντρεμα σύγχρονης και παλαιάς τοπικής κουζίνας.
Το fam trip, διοργανωμένο από τον Ιδιωτικό Φορέα Τουρισμού Χίου, ανέδειξε τη σπουδαιότητα των συνεργιών και άνοιξε τον δρόμο για την ανάδειξη και διαφύλαξη της τοπικής γαστρονομίας.
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.