Η Παιγνιοθεραπεία (playtherapy),όπως αυτή διδάσκεται διεθνώς από το PTI (PlayTherapyInternational) και την PlayTherapyGreece στην Ελλάδα,είναι ένα συνθετικό και ολιστικό μοντέλο θεραπευτικής προσέγγισης.
Το συγκεκριμένο μοντέλο έχει μεγάλο ερευνητικό υπόβαθρο και η αποτελεσματικότητα της προκύπτει από μελέτες που έχουν γίνει σε όλο τον κόσμο και φαίνεται πως ο,σο μεγαλύτερη είναι η δυσκολία του παιδιού, εφήβου ή ενήλικα, τόσο μεγαλύτερη είναι και η βελτίωση του μετά τη θεραπευτική παρέμβαση. Συγκεκριμένα, οι αλλαγές είναι εμφανείς,τόσο σε συναισθηματικό, όσο και σε συμπεριφορικό επίπεδο. Είναι μία παρέμβαση που λαμβάνει υπ’ όψιν όλη την οικογένεια και το κοινωνικό περιβάλλον του ατόμου και καλύπτει ένα μεγάλο φάσμα ψυχολογικών, συναισθηματικών και συμπεριφορικών δυσκολιών χρόνιας, ήπιας ή όχι συνθήκης.
Εκτός από το παιχνίδι χρησιμοποιούνται και άλλες δημιουργικές τέχνες, προκειμένου το άτομο που συμμετέχει σε αυτή τη θεραπευτική παρέμβαση να εκφράσει επιθυμίες, φόβους και ανησυχίες, μέσα σε ένα προστατευμένο περιβάλλον, με την παρουσία ενός κατάλληλα εκπαιδευμένου θεραπευτή. Μέσα από αυτή τη διαδικασία ο συμμετέχων έχει τη δυνατότητα να εξερευνήσει με το δικό του ρυθμό τα θέματα που τον επηρεάζουν, είτε συνειδητά είτε ασυνείδητα, και να αξιοποιήσει τις εσωτερικές του ποιότητες και πηγές που θα τον οδηγήσουν στην εξέλιξη, την αλλαγή και την επίλυση του προσωπικού ζητήματος.
Η συγκεκριμένη προσέγγιση παιγνιοθεραπείας είναι τεκμηριωμένη με πλούσιο θεωρητικό και ερευνητικό υπόβαθρο, επιτρέπει την μη λεκτική έκφραση καθώς, κάθε υλικό και αντικείμενο λειτουργεί ως σύμβολο και μέσο έκφρασης. Είναι μία θεραπευτική προσέγγιση που μπορεί να ωφελήσει ανθρώπους με διαφορετικό κοινωνικοπολιτικό υπόβαθρο, καθώς επιτρέπει τη συμβολική επικοινωνία και έκφραση.
Στο ασφαλές θεραπευτικό περιβάλλον που γίνονται οι συνεδρίες ο συμμετέχων μπορεί να επιλέξει το μέσο με το οποίο θα εκφραστεί. Μπορεί να επιλέξει μέσα από πολλές δραστηριότητες, όπως ενδεικτικά το παιχνίδι με γαντόκουκλες, την έκφραση μέσω της κίνησης, της ζωγραφικής, της μουσικής, του δίσκου με την άμμο, τον πηλό και τα σύμβολα, ενώ μπορεί να δουλέψει και μέσω της αφήγησης, της θεραπευτικής ιστορίας και του δημιουργικού οραματισμού.
Ανεξάρτητα από το φύλο, την κουλτούρα και την ηλικία, η παιγνιοθεραπεία είναι ωφέλιμη σε:
Η Παιγνιοθεραπεία(PTI) είναι αποτελεσματική σε εφήβους και ενήλικες, ενώ έχει εξαιρετικά αποτελέσματα για όλα τα παιδιά και ιδιαίτερα στις ηλικίες 4-12 ετών.
Μέσα από τα κατάλληλα και απαραίτητα όρια, το ασφαλές περιβάλλον και τη ζεστή σχέση με τον ειδικά εκπαιδευμένο θεραπευτή, ο συμμετέχων εκφράζει τον εσωτερικό του κόσμο και το παιδί αναλαμβάνει τις ευθύνες του. Σε αυτό το ταξίδι ο συμμετέχω ν αποκτά πιο ισχυρή αίσθηση του ΕΓΩ.
Πληροφορίες: Κέντρο Παιδιού και Εφήβου, Εγκρεμού 30, τηλ 2271020000, www.kpechios.gr
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.