Λίγο ή πολύ παρατηρούμε καιρό τώρα το νησί μας να βουλιάζει στην οικονομική, τη μεταναστευτική και την τουριστική κρίση. Ο πληθυσμός του έχει χάσει την όρεξη του για επικοινωνία, κοινωνικοποίηση και εξωστρέφεια.
Η ψυχολόγος Μαρία Τσικουδή- Καλαγκιά εξηγεί το φαινόμενο της αδυναμίας εκδήλωσης συναισθημάτων, την έλλειψη διάθεσης των Χιωτών και πώς όλα αυτά συνδέονται άρρηκτα με την κατάσταση που το νησί μας έχει κληθεί να αντιμετωπίσει.
Έλλειψη διάθεσης για στενές διαπροσωπικές σχέσεις
«Το χαρακτηριστικό της μειωμένης διάθεσης και ανάγκης για κοινωνική απομόνωση αγγίζει όλες τις ηλικίες με έμφαση την ηλικιακή κατηγορία 18-30, στην οποία παρατηρείται έντονα το αίσθημα του ανικανοποίητου, το αίσθημα της ανασφάλειας, η έλλειψη διάθεσης για πιο στενές διαπροσωπικές σχέσεις, με αποτέλεσμα νεαροί άνθρωποι να δυσκολεύονται να συνάψουν είτε ερωτικές είτε φιλικές σχέσεις.
Άγχος, στρες και πίεση είναι τα αίτια για μειωμένη διάθεση, που πολλές φορές αγγίζει τα όρια της θλίψης και ίσως όλο αυτό να καταλήγει σε παθολογικές καταστάσεις, όπως είναι η κατάθλιψη. Οι άνθρωποι σήμερα κατακλυζόμαστε από αρνητικές σκέψεις, τις οποίες αφήνουμε να επηρεάζουν τη γενικότερη συμπεριφορά μας και προς τους άλλους, αλλά κυρίως προς τον ίδιο μας τον εαυτό», αναφέρει η κ. Καλαγκιά- Τσικουδή.
Η κρίση του θεσμού της οικογένειας
Η κοινωνία μας διέρχεται μία κρίση σοβαρών αξιών, όπου, αν εκλείψει η ενστικτώδης εκπαίδευση από τους γονείς προς το παιδί, τότε πώς απαιτούμε γενόμενος αυτό ενήλικας να έχει την ανάλογη παιδεία. «Παλαιότερα οι γονείς δεν χρειαζόταν ειδική εκπαίδευση για να μεγαλώσουν το παιδί τους με τα στοιχειώδη. Να είναι ευγενικό, να λέει καλημέρα, να λέει ευχαριστώ και παρακαλώ. Ήταν μία ενστικτώδης εκπαίδευση», υπογραμμίζει η Μαρία Τσικουδή- Καλαγκιά. «Τώρα, παρόλο που έχουμε μεγαλύτερο όγκο πληροφοριών και εκπαίδευσης, οι ίδιοι οι γονείς δείχνουν με τον τρόπο τους στα παιδιά τους το δρόμο για την εσωστρέφεια, όντας πολλές φορές «οχυρωμένοι» πίσω από μία οθόνη κινητού ή tablet».
Πόσο επηρεάζει τελικά η δουλειά μας;
Αν και στα 2018 είναι ευλογία στην Ελλάδα να έχεις δουλειά και καθαρή τύχη να εργάζεσαι στο αντικείμενο σου, η εργασιακή απασχόληση παίζει το δικό της ρόλο στη μειωμένη διάθεση των ανθρώπων. «Όταν ο άνθρωπος εργάζεται πολλές ώρες την ημέρα, όπως συμβαίνει κατά βάση τα τελευταία χρόνια, επιθυμεί να έχει και τις ανάλογες απολαβές. Θέλει να νιώθει το αίσθημα της ικανοποίησης πρώτα από όλα από την εργασία του, κάτι το οποίο εκλείπει. Άλλωστε ο Φρόυντ είχε πει ότι ένας άνθρωπος για να είναι υγιής ψυχικά πρέπει να εργάζεται και να αγαπά».
Βγαίνουν… για να πουν ότι βγήκαν
Τραπέζια σε καταστήματα εστίασης «βουβά», άνθρωποι κλεισμένοι στον κόσμο και τις σκέψεις τους. Τα απανωτά τσουγκρίσματα ποτηριών με την προσφώνηση «εις υγείαν», τα γέλια, ο ελληνικός τρόπος διασκέδασης αρχίζει να φεύγει και ο κόσμος βγαίνει από το σπίτι απλά για να βγει… Άλλωστε τι να χαζεύεις το facebook σου στον καναπέ του σπιτιού σου, τι στου «Μανώλη την ταβέρνα»;
Τα προβλήματα του νησιού, είναι και των ανθρώπων του
Το μεταναστευτικό ζήτημα έχει επηρεάσει αρκετά τον Χιώτη. Αρχικά του έβγαλε όλα τα συναισθήματα ανθρωπιάς και αλληλεγγύης που είχε, μα στη συνέχεια αποδείχθηκε ότι του είναι δύσκολο να σηκώσει ένα τόσο μεγάλο φορτίο. Το βάρος είναι μεγαλύτερο από αυτό που μπορεί να αντέξει η τοπική μας κοινωνία.
Όλη αυτή η κατάσταση είναι επόμενο ότι επέφερε και άλλα συναισθήματα, που έχουν επηρεάσει τη μάζα. Το γεγονός ότι δεν έχουμε τουρισμό στο νησί μας, παρόλο που σε μερικές μέρες υποδεχόμαστε τον τελευταίο καλοκαιρινό μήνα, επιδρά και αυτό με τη σειρά του αρνητικά στη ψυχοσύνθεση του κόσμου.
«Θεωρώ ότι δεν έχουμε αποφασίσει τι θέλουμε! Από εκεί ξεκινούν όλα. Τον θέλουμε ή όχι τον τουρισμό; Είμαστε οχυρωμένοι πίσω από τον τομέα της ναυτιλίας, θεωρώντας ότι θα υπάρχει ες αεί… Η έλλειψη έμφασης στην ψυχολογία του τουρίστα είναι πολύ σημαντική και την παρακάμπτουμε. Ο τουρίστας πια είναι απαιτητικός και έμπειρος. Δεν μπορούμε να του δίνουμε κρύο φαγητό, το αντιλαμβάνεται», καταλήγει η κ. Μαρία Τσικουδή- Καλαγκιά.
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.